Ga naar de inhoud

Van dikke jampotglazen naar makkelijke daglenzen van LensOnline

Update:
daglenzen

Bril op school

Vanaf de jaren veertig werd er door schoolartsen gekeken of kinderen scheel zagen of kleurenblind waren. Pas vanaf 1960 maakte ze ook onderscheid tussen kinderen met een verminderde gezichtsscherpte. Kinderen die een bril moesten werden al snel zielig gevonden en werden zelfs uitgescholden voor ‘brillenjood’. Brillenglazen waren dan ook zo dik als jampotglazen met vaak een truttig kunststof montuur.

Maar die tijd is gelukkig voorbij. In tegenstelling tot vroeger heb je juist veel keus en is het niet langer noodzakelijk om vooraan in de klas te zitten om het bord te kunnen lezen. Het dragen van een bril is niet langer ‘raar’.
Had jij vroeger op school een bril? Weet jij nog hoe dat was?

daglenzen

Van bril naar lenzen

Wel kan het dragen van een bril soms onhandig zijn omdat deze bijvoorbeeld in de weg zit tijdens het opmaken van je gezicht, hinderlijk is bij het dragen van een zonnebril of snel vies wordt.

LensOnline aanbieder van contactlenzen, merkt dat daglenzen in opkomst zijn. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) heeft zelfs aangegeven dat daglenzen de meest veilige en gezonde manier is van lenzen dragen. Dit komt mede door de korte draagtijd: vuil en bacteriën kunnen zich dan niet goed hechten aan de lens. Dit zorgt er ook voor dat mensen met allergieën minder snel geïrriteerde ogen krijgen wanneer ze daglenzen dragen.

Waarom lenzen?

 • Lenzen zijn ideaal om af te wisselen met een bril;
 • Hygiënisch en comfortabel doordat je elke dag een set schone lenzen gebruikt;
 • Makkelijk tijdens vakanties want je hoeft geen lenzenvloeistof en bakjes meer mee te nemen;
 • Makkelijk te combineren met je zonnebril.

 

Daglenzen van LensOnline

Wil jij ook overstappen naar daglenzen? Of heb je vragen over deze type lenzen. Ga dan langs bij een opticien of contactlensspecialist bij jou in de buurt. Naast een juiste meting wordt er samen met jou gekeken naar welke lenzen het beste bij jouw ogen passen. Geen oog is namelijk hetzelfde.

LensOnline heeft nu een leuke deal om daglenzen uit te proberen*. Wanneer je dertig daglenzen bestelt, ontvang je er 30 lenzen gratis bij. Je kan jouw nieuwe lenzen thuis laten bezorgen of bij een lokale opticien ophalen.

Profiteer nu van deze actie

daglenzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 


*Deze actie is in samenwerking met LensOnline

categorie├źn: Acties Van toen

Reacties 5

 1. avatar
  Tilly

  Jammer dat Lens on Line mee doet aan de verloedering van de Nederlandse taal terwijl er heel goede Nederlandse woorden zijn voor Dea? aanbod en Info/informatie ! Om maar een paar voorbeelden te noemen. Tilly

 2. avatar
  H. Engbers-Boertien

  Ik had zelf ook een bril vanaf de eerste klas. Ik kan mij niet herinneren dat ik daar op de lagere school problemen mee had.

 3. avatar
  A. Lagas

  Ik was plm. 9 jaar oud en moest een bril dragen. In die tijd was niemand rijk. Het was 1947 en kreeg via een opticien een bril. Enige tijd later kreeg ik een andere bril. De oude zal wel te klein zijn geworden en ik kreeg, schrik niet, een bril die van een ouder iemand was geweest en stond mij voor geen meter. Ik schaamde mij dood. Misschien kent u ze nog. Hij was met grote ronde glazen. Vreselijk stond hij mij. Op weg naar school deed ik de bril af en stopte hem in mijn jaszak. Of dit lang heeft geduurd, weet ik niet meer. Het vervelende met mijn ogen was, dat ik ook niet tegen de zon kon. Een voorzet zonnebril kreeg ik natuurlijk niet. Veel te duur en ze zullen mij wel een aanstelster hebben gevonden. Toen ik eindelijk een baantje kreeg en wat geld had gespaard kon ik eindelijk een voorzet zonnebril kopen. Later werd het een bril met mee kleurige glazen. Dit soort glazen gebruik ik nog steeds met veel plezier. Alleen in de auto moet ik een voorzet bril dragen. Nu ik geen auto meer rijd heb ik ze niet meer nodig. Groet Annie Lagas, Utrecht

 4. avatar
  hendrik veenhof

  Mijn reactie op mijn eerste schooldag kan ik niet plaatsen om reden dat die niet geopend wordt. Daarom bij deze dan maar. We gaan terug naar de vorige eeuw in het jaar 1946, moeder bracht mij en de eerste kennismaking met de juffrouw was direct al negatief. Het was een al wat oudere dame met een knoedeltje achterop. Straalde weinig vriendelijkheid uit. De naarste ervaring was dat je tijdens de les niet naar het toilet mocht, ergo dan was het maar plassen op de houten vloer en een natte broek. Wel keurig met twee op een vaste bank met het beroemde inktpotje met schuifdeksel in het midden. Een overtrek papiertje waar je met potlood letters en cijfers moest overtrekken. De klompen moesten uit en dan op sokken het lokaal in. In de rij naast de bank staan en op afroep het lokaal verlaten. Weinig sociaal begrip maar wel uiterst streng. Hoe het dan later is gegaan daar kan wel een boek over geschreven worden. Sorry voor de plaatsing op de niet gevraagde pagina.

 5. avatar
  pien vd brink

  Ja, ik werd inderdaad uitgescholden voor "brillenjood". Wat was ik blij dat ik in de vijfde klas mijn bril af mocht in de pauze en later helemaal! Midden 40 een leesbril, maar ik loop nog liever tegen een lantaarnpaal op dan dat ik een bril opzet..