Wat was jouw mooiste, leukste concert of festival?

22 februari 2021

|

4 minuten leestijd

Wat was jouw mooiste, leukste concert of festival?. Uitgelichte afbeelding

Nu het concert- en festivalseizoen weer voor de deur staat is het maar de vraag of en hoe dat doorgaat. Verleden jaar is het, vanwege corona, ook al in het water gevallen. En niet eens door regenwater. Ik kan me goed voorstellen dat men verlangt naar wat meer reuring en vrolijkheid. Voorpret doet al een hele hoop. Uitkijken naar een goed concert of een fijn festival.

Kaartjes kopen.

Vandaag de dag kun je al ver van tevoren een kaartje kopen, soms wel een jaar vooruit. In onze ‘jonge jaren’ ging je naar het postkantoor of platenzaak om een kaartje te bemachtigen, soms moest je in de rij staan. Tegenwoordig zit je achter je computer en ook dan sta je vaak in de rij, zij het in een virtuele.

Op de dag zelf.

En dan is daar ‘de dag die je wist dat zou komen’. Je beste outfit aan of in elk geval voor de gelegenheid de meest geschikte uitdossing. Het geroezemoes bij de ingang, de controles, naar binnen en je plekje zoeken. Het voorprogramma is dan vaak al begonnen, maar niet altijd verstaandbaar door alle gesprekken en de binnenkomst van het publiek. Met de minuut stijgt de spanning voor de komst van je favoriete artiest of band.

Als het dan eindelijk zo ver is, is het puur genieten. Meezingen met de grootste hits, dansen, schreeuwen en joelen.
Op naar huis, vol van wat je gezien en gehoord hebt. De recensie in de krant lezen, kijken of iemand het ook zo beleefd heeft.

Twee concerten die ik nooit meer vergeet.

Het eerste is van wijlen Robert Palmer, van die heel bekende videoclip, in het Concertgebouw in Amsterdam. Wij hadden plaatsen op het toneel. De drums kan ik bij wijze van spreken nu nog horen. Elke keer als ik hem hoor op de radio ben ik weer blij dat ik erbij was.

concert
Robert Palmer

Een tweede onvergetelijk optreden werd gegeven door Paolo Nutini, een Schot, in de Melkweg Amsterdam. Ik leerde Paolo Nutini en zijn muziek kennen via de ochtendshows op de radio. Voor zijn eerste optreden in Nederland kocht ik een kaartje dat ik bij de ingang wel voor het driedubbele had kunnen doorverkopen. Niet gedaan dus. In de zaal heeft de fotograaf van Mojo, concertorganisator, mijn hoofd nog als statief gebruikt. Het was een superavond!

 

concert
Paolo Nutini

Als het weer kan en als het nog enigszins betaalbaar is (want wat zijn ze duur die kaartjes) zal ik in mijn agenda een paar avonden vrijhouden.

Had jij nog mooie concerten op de planning staan die zijn afgelast? Of heb je goeie herinneringen aan concerten en festivals van vroeger? Deel hieronder jouw ervaring.

Voor meer herkenbare verhalen van toen, bekijk onze blogpagina

SchoolBANK redacteur Riekie avatar

SchoolBANK redacteur Riekie

Riekie Wendt (1957). Na de havo een paar jaar de lerarenopleiding Engels, Frans en Duits gedaan. Echter niet afgemaakt maar aangenomen als corrector bij een dagblad. De laatste 5 jaar van die 25 werkte ik ook als postbode, iets heel anders. Nu werk ik als postvoorbereider, wat heel vroeg opstaan betekent. Ik luister graag naar muziek, ook live, en zo af en toe naar de film gaan vind ik ook leuk. En lezen natuurlijk.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Riekie

Reacties 10+
f. bakker avatar
f. bakker

17 februari 2022 5:25:45 PM

Nou ben ik helemaal niet van de jazz, maar het jazzfestival op Texel was toch wel erg gezellig. Ik woonde toen nog in het centrum en op straat en in de café’s stonden de artiesten dan muziek te maken. Echt heel gezellig.

harry kruisselbrink avatar
harry kruisselbrink

22 december 2021 1:31:54 PM

23 maart 2014 IJsselhal Zwolle. Status Quo, de “Frantic Four” reunie tour. Ik was in de vroege jaren 70 groot fan van Status Quo, maar te jong om naar concerten te kunnen/mogen. Toen ik in de jaren 80 SQ voor het eerst live zag waren de oorspronkelijke bassist Alan Lancaster en drummer John Coghlan er al niet meer bij. Later wel vaker SQ gezien, maar altijd spijt gehad dat ik ze nooit in de originele line-up heb gezien. Toen kwam de reunie toer met de band in originele bezetting en uiteraard ben ik toen gegaan. Toen de intromuziek startte en het grote doek stonden ze daar …mijn jeugdhelden! Ja, dat “was wel even een dingetje”, zoals dat tegenwoordig heet. Met volle teugen genoten van het oude jaren 70 repertoire wat ze speelden. DIT was de ECHTE Status Quo!!!

gea mennega avatar
gea mennega

28 november 2021 10:26:59 PM

Mijn mooiste concert was ,Iron Maiden .2008 .tt cirquit Assen. Met het meest relaxte publiek. Within Tamptation in het voorprogramma.super avond.

gert hagebeuk avatar
gert hagebeuk

13 april 2021 10:52:43 PM

lois lane.
ze traden op in het drieluik in zaandam voordat ze echt bekend werden.
de band die eigenlijk zou komen die had afgezegd.

voor 5 gulden zat je vlak bij het podium en na het concert
kwamen die zelfde meiden bij de bar nog een drankje doen….

ik kwam nooit in het drieluik maar dit had ik toch niet wilde missen

J.C.M. van Limbeek avatar
J.C.M. van Limbeek

10 maart 2021 12:19:47 PM

Concert door The London Philharmonic in Pisa waar een prachtige uitvoering van de Enigma variaties van Edward Elgar werd gespeeld.

Geert Jan Kroes avatar
Geert Jan Kroes

26 februari 2021 1:31:42 PM

Manfred Mann’s Earthband live in basketballhal in Den Bosch.

Rob Thewissen avatar
Rob Thewissen

26 februari 2021 12:33:40 PM

Deze , https://youtu.be/kS-64ce_bqE en natuurlijk nog veel meer…..B.V. Wings in het concertgebouw Amsterdam 1971……….

?