Ga naar de inhoud

Catweazle, als ze iemand zo noemen, moet je dan gaan oppassen?

Catweazle

In de wereld van televisie voor kinderen was er in 1970 en 1971 een opmerkelijke Engelse serie met de naam ‘Catweazle’. Ben je nu rond de 60 en ouder dan heb je daar de juiste beelden bij. Maar ben je geboren rond die datum zegt Catweazle je niets.

Soms hoor je deze naam nog wel voorbijkomen. Dan vindt de persoon iemand een ‘Catweazle’. Welke beelden komen er dan bij jou op? Ongeacht of je de tovenaar ooit eerder op tv hebt gezien, denk je misschien wel dat het om een onbetrouwbare persoon gaat. Of een excentriekeling … Of misschien vertelt de persoon waarover het gaat fabels? Als ze iemand zo noemen, moet je dan gaan oppassen?

De naam Catweazle spreekt in elk geval tot de verbeelding. Maar wie was hij nu eigenlijk?

Catweazle is een personage uit de betoverende Engelse kindertelevisieserie die werd uitgezonden gedurende twee seizoenen in het Verenigd Koninkrijk in 1970 en 1971. Het is een creatie van Richard Carpenter en het volgt het verhaal van Catweazle (gespeeld door Geoffrey Baldon).

Catweazle is een excentrieke 11e-eeuwse tovenaar die op de vlucht voor Normandiërs. Een mislukte toverspreuk brengt hem onverwacht 900 jaar vooruit in de tijd: van de 11e eeuw naar het 20e-eeuwse Engeland. Geconfronteerd met een compleet nieuwe wereld, wekt zijn riekende en aandoenlijke persoonlijkheid zowel verbazing als genegenheid op.

Wordt iemand een Catweazle genoemd, dan hoeft het dus niet per se een louche figuur te zijn, eerder aandoenlijk?

De Engelse serie was begin jaren 70 een grote hit. In Nederland werd deze serie uitgezonden door de NOS en werd oorspronkelijk als ‘De tovenaar van Saburac’ uitgebracht. Catweazle blijft een iconisch personage in de televisiegeschiedenis, geliefd door velen vanwege zijn onverwachte avonturen en charismatische eigenaardigheden.

Kijken bij ONS-tv

Vanaf maandag 13 november 2023 zijn alle 26 afleveringen van deze topserie te zien op de nostalgische zender van ONS. Het wordt op verschillende dagen in 1 week uitgezonden. Mis deze kans om kennis te maken met de echte Catweazle niet en kruip lekker voor de tv.

Je kunt de tv-zender ONS eenvoudig via je eigen tv-provider ontvangen.

Meer blogs: