Buitenlandse televisieseries van vroeger

2021 M03 16

|

4 minuten leestijd

Buitenlandse televisieseries van vroeger. Uitgelichte afbeelding

Wat wij deden na schooltijd? Naast veel buitenspelen keken we ook veel televisie, met zijn allen voor de buis!  In onze tijd had niet iedereen een televisie, dus dat was bijzonder. Als er over kindertelevisie wordt gesproken, worden steeds dezelfde series genoemd: Pippi Langkous, Q&Q, Oebele, Hamelen. De welbekende Nederlandse series. Maar de buitenlandse series van vroeger worden vaak niet genoemd, kunt u deze buitenlandse kinderseries ook nog herinneren?

 

Thierry de slingeraar

Één van die buitenlandse, Franse, series was Thierry la Fronde, de slingeraar. Hij streed tegen Eduard III van Engeland en de prins van Wales. Thierry, dat was me wat. Knap en moedig. De titelsong begon zo: “Ik ben Thierry de slingeraar, kom uit Frankrijk, ben achttien jaar…”. De serie werd van 22 januari 1967 tot 3 september 1967 uitgezonden, in zwart/wit.

 

Belle et Sebastien

Ook een Franse serie die ging over een weesjongen en zijn mooie witte hond. Het treurige melodietje dat erbij hoorde kunnen jullie waarschijnlijk nog meehummen.


Het geheim van de oude molen

Deze Engelse serie werd van 2 januari tot 13 maart 1966 uitgezonden. Het ging om een groep kinderen die van alles beleefde.  Ik vond deze serie behoorlijk spannend.

Wil je het Geheim van de Oude Molen nog eens bekijken? Op Youtube staan verschillende fragmenten van deze buitenlandse televisieserie van vroeger: het Geheim van de Oude Molen

 

Julia en haar nachtpapa

Maar mijn meest favoriete serie was toch wel Julia en haar nachtpapa, een Zweedse productie (1975). Misschien was ik er iets te oud voor maar keek er toch naar. Er gebeurde niet veel in maar ik vond een van de hoofdrolspelers, de nachtpapa, zo een leuke jongen, in zijn groene jas. De nachtpapa was een student die op Julia paste als haar moeder in het ziekenhuis werkte. Er is ook een boek van, die heb ik veel later pas op de kop getikt.

 

Buitenlands en toch niet

Waarom ik Johan en de Alverman en Kapitein Zeppos niet heb genoemd?

Nou, omdat ze Nederlands gesproken zijn. Maar evengoed onvergetelijk. Vooral de Kapitein Zeppos tune.
Als deze serie nu uitgezonden zouden worden? Ik denk dat veel kinderen dubbel zouden liggen van het lachen. Een slinger, een pijl en boog, een ijlbode in plaats van een app’je? Gelukkig zijn de meeste nog  verkrijgbaar op dvd, al schijnen die ook zo ongeveer antiek te zijn. Een leuk weerzien om het zo te zeggen.

 

Wat zijn jouw herinneringen?

Herinner jij je deze series ook? Of keek jij naar andere televisieseries? Laat het hieronder weten of lees meer herkenbare verhalen.

SchoolBANK redacteur Riekie avatar

SchoolBANK redacteur Riekie

Riekie Wendt (1957). Na de havo een paar jaar de lerarenopleiding Engels, Frans en Duits gedaan. Echter niet afgemaakt maar aangenomen als corrector bij een dagblad. De laatste 5 jaar van die 25 werkte ik ook als postbode, iets heel anders. Nu werk ik als postvoorbereider, wat heel vroeg opstaan betekent. Ik luister graag naar muziek, ook live, en zo af en toe naar de film gaan vind ik ook leuk. En lezen natuurlijk.

Meer artikelen van SchoolBANK redacteur Riekie

Reacties 2
Karin van der Wolde Slot avatar
Karin van der Wolde Slot

2021 M03 26 14:52:43

Emiel, Ivanhoe, Axel Nort en Nederlandse series Floris en Sindala, Pipo, Swiebertje, de Kijkdoos.

Yvonnne Grissen Stalman avatar
Yvonnne Grissen Stalman

2021 M03 23 16:59:35

Wij altijd 2 duitzenders . thuis in poyckstraat 151 ouders thuis .

?