Ga naar de inhoud

Bramentijd

Update:
Bramen

Vanmorgen stond ik om 8 uur bramen te plukken in Schalkhaar, vlak bij Deventer. Zo vroeg al omdat de hitte op dit moment maar aanhoudt en ik mijn activiteiten vroeg in de ochtend plan om de rest van de dag, in ledigheid, voor mijn blower te kunnen doorbrengen. Pff wat is het warm en wat haat ik deze hitte als ‘doe’mens.

Volop bramen dit jaar!

Lichtpuntje; er zijn waanzinnig veel bramen dit jaar en ze zijn overheerlijk. Ik heb al kilo’s geplukt en kan niet stoppen. Er staat al een hele rij potten bramenjam met een vleugje citroenrasp in mijn kelder. Heerlijk!

Bramen plukken is in mijn familie een traditie

Voor mij heeft het bramen plukken ook een nostalgisch tintje. Ik deed dit vroeger al met mijn moeder en zij met haar moeder en waarschijnlijk mijn oma ook met haar moeder enz. Ik heb mijn beide oma’s nooit gekend maar het feit dat mijn moeder mij dit vertelde geeft mij altijd een bijzonder gevoel. Inmiddels is mijn oudste zoon ook zover dat hij met zijn kinderen bramen plukt. Het gaat dus door en door en door.Kennen jullie dat? Hebben jullie dat ook in de familie, van die tradities die overgaan van vaders, moeders op zonen en dochters? Vertel er eens over!

Lekkere recepten met bramen op het internet

Omdat de oogst zo groot is dit jaar ben ik vanochtend het internet opgegaan om wat lekkere recepten te zoeken om mijn oogst op een andere manier te verwerken. Je weet het. Met heerlijke recepten lok je familie vrienden en vriendinnen en dat is altijd meegenomen.

Als je door dit artikeltje te lezen ook zin krijgt om bramen te plukken, ga je gang.
O, ja, tip van mij

Handige tips voor het bramen plukken.

Het gaat om het haakje

Koop zo’n ouderwetse houten afwasborstel. Aan het einde zit zo’n handig haakje. Haal dat haakje eraf en bevestig dit aan een lange stok. Zo kun je gemakkelijk bij de allerlekkerste bramen die natuurlijk altijd helemaal bovenin hangen, buiten jouw bereik!

Enne; draag lange mouwen en bedek je benen want die prikkels zijn killing. Ik was vanochtend weer erg eigenwijs en wilde er geen rekening mee houden. Die krassen staan zo slordig.
Succes!

Recept: hangop met Pistache en bramen. Gouw maken, heerlijk!

Ingrediënten:

2 el ongezouten pistachenoten
125 ml verse slagroom
8 g vanillesuiker (pakjes)
2 el poedersuiker
500 gram Hollandse hangop
3 el bramenjam
150 g verse bramen
2 el vloeibare honing

Bereiden:

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten in 3 min goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Klop ondertussen de slagroom stijf met de vanillesuiker en poedersuiker. Spatel de slagroom luchtig door de Hollandse hangop. Roer er kort de bramenjam door, zodat een mooie spiraal ontstaat. Verdeel de helft van de hangop over de glazen. Verdeel er achtereenvolgens de helft van de bramen, de rest van de hangop en dan de andere helft van de bramen over. Garneer met de honing en de pistachenoten.

Smullen maar!

Dit recept komt uit de Allerhande van Albert Heijn.

categorieën: Eten en drinken