Ga naar de inhoud

Boerenjongens, nostalgische herinneringen en een overheerlijk recept

Update:
boerenjongens

Boerenjongens, ken jij het nog? Dit werd vroeger voornamelijk in de noordelijke provincies gemaakt én gegeten. In Oost-Friesland behoort boerenjongens zelfs tot de bekendste culinairste specialiteiten. Het wordt daar ook wel ‘Bohntjesopp’ genoemd. Je ‘dronk’ het meestal op feestdagen, zoals een verjaardag. Haal hier wat nostalgische herinneringen op en ontdek een heerlijk recept. 

Boerenjongens is op-en-top nostalgie 

Vroeger kon je hier geen genoeg van krijgen. Het is een vorm van vruchten op brandewijn, waarbij rozijnen in alcohol ingelegd worden. Het was destijds zo populair, dat er verschillende varianten werden gemaakt. Zo had je ook boerenmeisjes, dit waren abrikozen op brandewijn. Wanneer er advocaat en slagroom aan de boerenjongens werd toegevoegd, heette dit drankje BAS’jes. Aangezien het best wel een werk was om dit ‘drankje’ te maken, ‘dronk’ je het alleen maar tijdens de feestdagen. Het was eigenlijk een soort van traditie tijdens kerst en oud en nieuw.

Boerebrulloft in Joure

In Joure wordt elke zomer een heuse ‘Boerebrulloft’ uit 1850 nagespeeld. Hier kon je genieten van een prachtig schouwspel waarin er een Friese boerenbruiloft werd nagebootst. Traditioneel werd hier dan ook boerenjongens geserveerd, een lokale variant op de rum-rozijnen. Deze rozijnen werden in brandewijn ingelegd, waardoor ze een heerlijke smaak kregen. Tijdens traditionele feesten kwam deze lekkernij vaak op tafel. 

Boerenjongens zelf maken

Je kunt boerenjongens zo eten, maar ze zijn ook lekker om te combineren in een gerecht. Boerenjongens zijn heerlijk door vla, pudding, ijs, cakes, koeken en als taartvulling. Je kunt het gelukkig nog steeds in de supermarkt kopen, maar het is het lekkerst om het zelf te maken. Het is gelukkig erg simpel. Let wel op: zelfgemaakte boerenjongens moet minstens 6 weken staan voordat ze echt op smaak zijn. Wil je ze maken voor kerst, moet je het dus half november al maken. Hoe je ze lekker thuis maakt? Zo!

Recept Boerenjongens voor 2 potten 

Ingrediënten

  • 200 gram bruine suiker 
  • 100 ml water 
  • 1/3e citroenschil
  • 200 gram sultana’s
  • 1/3e theelepel honing
  • 1/3e kaneelstokje
  • 3/4e kruidnagel
  • 3/4e steranijs
  • 400 ml bandewijn 
  • Bereidingswijze

Maak een suikersiroop van de suiker en water. Als de suiker is opgelost, voeg je de citroenschil, sultana’s, honing en specerijen toe. Zet dit mengsel op het vuur en kook dit voorzichtig totdat de sultana’s goed geweld zijn. Verdeel de sultana’s vervolgens over gesteriliseerde potten, vul deze tot de helft. Kook daarna de suikersiroop nog wat verder en verwijder de citroen en specerijen. Verdeel daarna de siroop over de potten en vul ze aan met brandewijn. Sluit de potten goed af en laat dit minimaal 6 weken op een donkere, koele plaats staan (maar niet in de koelkast). Hoe langer het staat, hoe lekkerder het wordt! 

Wanneer ‘dronk’ jij vroeger boerenjongens? We horen het graag in de reacties.

Meer blogs:

Reacties 5

  1. avatar
    fi bakker

    Met gedroogde cranberries maak ik 't wel eens. Als ik die krijg. Smaakt ook lekker.

  2. avatar
    André van Dillen

    Heb het maken van boerenjongens weer opgepakt. Vroeger maakte m'n oma het met brandewijn, als kleine jongens stonden we erbij te kijken en mochten we "proeven". Dat was wel een ding ! Toen al dacht ik dat ga ik later ook maken. Ik maak het nu in 2 liter potten en verdeel het na 6 weken in 1/2 liter wekflessen. Ik geef het weg met een spuitbus slagroom als cadeau. suc6 verzekerd.

  3. avatar
    Rita van Heijst

    Enige wat ik nog weet, dat de rozijnen of abrikozen alleen maar in een pot brandewijn, denk ik, gezet werden, dus beslist niet in het bijgeleverde recept. verlang er nog wel eens naar (ben nu 86)

  4. avatar
    Wim Almekinders

    Mijn moeder maakte dit zelf met rozijnen en brandewijn.

  5. avatar
    Helena Toren

    Mijn moeder maakte wel eens 'boerejones'en als kind waren mijn broer en ik er gek op. We kregen niet meer dan een glaasje, ik denk omdat er alcohol in zat. We kregen ook wel eens advocaat met slagroom. Ik herinner me dat we naar Weesp gingen waar een verjaardag of oud en nieuw werd gevierd. Mijn nichtje die dezelfde leeftijd had als mij, vond een fles advocaat en we hebben die met zijn tweeen soldaat gemaakt, zonder dat iemand her merkte. Maar de boerejonges vergeet ik nooit, dank je wel voor het recept!