Ga naar de inhoud

De agenda van een dertienjarige in 1969-1970

Update:
agenda

Het nieuwe schooljaar start weer. Ik zie kinderen met of zonder ouders schriften en kaftpapier kopen op de schoolcampus. Agenda’s worden nu veel minder gebruikt omdat het merendeel werkt in een digitale leeromgeving en zo ook het huiswerk krijgt aangeleverd.

Mijn Ryam agenda

Ik heb ze allemaal nog. De agenda’s uit mijn middelbare schooltijd. Voor mij ligt de agenda van 1969- 1970, nu 50 jaar geleden, mijn Ryam agenda. Destijds een kleinood waar ik veel zorg aan besteedde bij het kiezen. Ryam was hot en hip in die tijd. Voorop prijkt een paradijsvogel passend bij de flower power tijd met een sticker met mijn naam en klas. 2 H4. Mijn eerste jaar als Havist op het Jacobus College, een school die net als andere scholen in Nederland door de komst van de Mammoetwet in 1968 een cultuuromslag moest maken van HBS en Gymnasium naar Havo, Atheneum.

agenda

Als ik de agenda doorblader dan geeft dit een goed beeld van die tijd. Binnenin foto’s van de Cats, the Four Tops, Ike en Tina Turner die toen nog bij elkaar waren, Julie Felix?, Diana Ross en the Supremes, de Buffoons en Aretha Franklin. Twien foto boetiek met foto’s van alledaagse situaties en World Press foto’s en veel reclame voor merken als Coca Cola, Puch, Caran Dáche, Agfa, 7 up, Klarop, Tomos etc.

Meer dan een agenda

Boven iedere pagina van de weekroosters prijkt een spreuk die mij nu pas opvalt. Ik vermoed dat ik deze spreuken als tiener nooit gezien heb. Opmerkelijke spreuken als: ”het is natuurlijk niet waar dat ieder mens elkaars gelijke is. Maar ieder mens moet recht hebben op de kans om te trachten het te worden”. En: ”In een democratie moet ook een doodgewone man minister kunnen worden. En dat gebeurt maar al te vaak”.

Voor mij was een agenda in die tijd meer dan een agenda alleen. Naast het huiswerk, de roosters en cijferlijsten plakte ik veel foto’s in die ik uit bladen en tv-gidsen haalde over series op tv die ik op dat moment verslond t.w. Please Sir, Joop ter Heul met haar Jopopinoloekidoclub, Catweazel, High Chaparall met de woest aantrekkelijke lach van Manolito, het satirische programma Hadimassa en het programma improvisatie.

Please sir

Op 19 januari schrijf ik in mijn agenda: vanavond Please sir! Please Sir was een Britse serie over een school in Londen met kleurrijke scholieren, de twee pin-up meisjes Sharon en Maureen en de kornuiten (term die op dat moment zo in de tv-gids staat), Dunstable, Duffy, conciërge Potter en docenten Hedges Cromwell etc. Op 16 februari stopt de serie na 20 afleveringen. Ik heb de aankondiging van het einde van de serie in mijn agenda geplakt en ik herinner me dat ik diepbedroefd was dat ik mijn idolen en die suffige docenten nooit meer zou zien.

agenda

Ook plakte ik foto’s van mijn favoriete zangers en bands in mijn agenda. Veel shocking blue en Barry Ryan.
Dan de woorden die toen ‘in’ waren. Naast ‘hip’ vind ik woorden als ‘sjap’ en ‘wap’ en kennelijk heette een feestje toen echt nog een ‘fuif’ want deze term vind ik herhaaldelijk terug in mijn agenda.
Opvallend qua schoolse zaken is dat ik één keer een roosterwijziging heb gehad dat schooljaar want ik vind 2 roosters in mijn agenda met een minimale wijziging.
Een voorbeeld dat het leven van een middelbare scholier in dat opzicht nog een stuk rustiger was dan nu.

Door: Helga

categorieën: Op school

Reacties 37

 1. avatar
  Christian Klems

  Het grootste probleem was dat de agenda maar 2 pagina's per week had. Door het plakken van plaatsjes, foto's en het vermeldden van buitenschoolse activiteiten was er weinig ruimte over om je huiswerk op te schrijven. Dus het gebeurde nog wel eens dat ik mijn huiswerk niet gemaakt had omdat er geen ruimte was om het op te schrijven.

 2. avatar
  Erasmus Rikumahu

  Interessant !!! Zelf ben ik nog in het bezit van mijn Rijam Agenda 1967-1968 (eindexamenklas Mulo), waarin advertenties van o.a.: Agfa-Gevaert, Boeklon, Caran d'Ache, Multo ringbanden, Puch, Shellina Premix, Stimorol, 7up. Ook volgeplakt met knipsels, foto's van favoriete artiesten, eigen hitparade, songteksten, etc. Verder versierd met eigen 'graffitti'...

 3. avatar
  J van der Putten

  Ik heb mijn rijamagenda uit 1965/66 ook nog, volgeplakt en geschreven met Stones, Beatles, Earring, Byrds, Boudewijn de Groot, Kinks, Pretty Things etc etc. Een heel jaar uit mijn tienertijd. Voor mij kostbaar.

 4. avatar
  Joke Kaauw

  Ja leuk! Ik heb ook nog een oude van 1969. Ook volgeplakt en zelfs gedeeltelijk een dagboek! Ook met plaatjes uit een muziekblaadje.

 5. avatar
  Patricia Sijbrandi Bakker

  Leuk verhaal! Ik heb ook al mijn agenda's nog bewaard. Flink volgeplakt, Aan het eind van het schooljaar was hij minstens 3x zo dik, haha! De Avantgarde agenda was eind jaren '80 één van de duurdere, maar helemaal chique. Het was ook erg leuk om in elkaars agenda boodschappen achter te laten! Mooie tijd was dat!

 6. avatar
  Edith Schmeitz

  Ik heb met - dank aan mijn moeder van 90 die ze bewaard heeft - al mijn agenda's (1971-1977) nog. Een geweldig leuk tijdsdocument. Maar wat nog specialer is, dank zij diezelfde moeder heb ik ook nog het gemaakte materiaal tijdens het projectonderwijs dat ik op de lagere school heb gehad!

 7. avatar
  Diny

  Zó herkenbaar! Wij speelden de Please Sir afleveringen ná. Heel veel plezier gehad in de Maris Stella Mavo te Amsterdam.

 8. avatar
  Heleen Deymann

  Ik plakte ook 2 pagina’s aan elkaar en dan had je een soort zakje waar je van alles -briefjes e.d. - in kon doen.

 9. avatar
  Rieki Penders

  Dat deed ik ook. En als ik nu zie wat ik er allemaal ingestopt heb....

 10. avatar
  jolan martens

  Geweldig en herkenbaar 😍

 11. avatar
  Peter Nelis

  Zo herkenbaar!!! Tegenwoordig zegt men dat de jeugd zo gebrand is op ' bekende merken ' nou dat was toen ook al! Je had leerlingen met een dure Rijam (dan hoorde je er bij) en alle andere. Het eerste jaar kwam ik aan met een goedkoop alternatief maar deze werd na weken sparen van zakgeld alsnog ingeruild voor een rijam. Aan het einde van het schooljaar moesten er dikke elastieken om, de agenda was zo volgeplakt dat ie 3 keer zo dik was en helemaal open stond. Wat een geweldige tijd!

 12. avatar
  Jolanda van Beynum

  Helaas, mijn veel oudere broer heeft zich mijn agenda's toegeëigend. De reden? Er stond b.v. in dat jongens lucht voor me waren, maar dat ik zonder lucht niet kan leven. Ach ja, pubers. Hij weigerde om ze terug te geven, want hij kon dat misschien nog wel eens tegen me gebruiken. Geloof of niet, het is echt waar! Toen dit speelde was ik inmiddels 30+ en moeder van 2 zoons. Mijn broer 38. Geen domme jongen hoor! Meneer is hoogleraar.

 13. avatar
  Willem Philipsen

  Helga, Wat fantastisch dat je dat bewaard hebt en wat een goed verhaal. Klopt helemaal met mijn herinneringen. Ik bewaar ook veel, maar helaas, de agenda's werden ritueel verscheurd of verbrand aan het eind van het schooljaar! Ik had meestal niet de dure Ryam, maar de goedkope Vendex exemplaren ......... Deze week zijn de scholen in region Rotterdam weer begonnen. Toen ik die fietsende brugklassers zag, was ik zelf ook weer even 46 jaar terug. Jouw stukje sluit daar mooi op aan. Wat een mooie tijd was dat (in mijn herinnering).

 14. avatar
  Jim

  Helaas, mijn agenda’s heb ik niet meer, ik koester nog één blaadje uit een schrift. Daarop staat de onsnappingsroute uitvoerig uitgetekend die schoolvriend Frans en ik genomen hebben toen we ons wederrechtelijk toegang hadden verschaft tot het relatief verlaten landgoed ter Wadding in voorschoten, nu openbaar toegankelijk. Het was de tijd dat iedereen weleens een kwajongensstreek uithaalde en dat niet in de krant kwam, zoals nu bij een zekere burgemeesterszoon, opgeblazen gedoe als je het mij vraagt. We hadden een wandeling gemaakt in de vervallen tuinen van Ter Wadding, erg leuk en spannend, toen we ineens zagen dat er ineens een autootje was opgedoken en dat er een tuinier aan het werk was gegaan. Frans en ik slopen door het struikgewas naar een half open prieel in de tuin, daar bespiedden wij de tuinier en zijn activiteiten, en op zeker moment was de route om het gebouw vrij en stormden wij, achterna gezeten, naar het hek en tussen de spijlen door. Beiden toen erg slank nog, onze achtervolger kon daar natuurlijk niet tussendoor. Liep dus met een sisser af, zoals het ook hoort met dit soort dingen. De dag erna op school onder de les, we zaten naast elkaar, een schitterende tekening zitten maken. Veel plezier gehad en een herinnering die ik nooit meer vergeet.

 15. avatar
  Lida Bes

  Waarom was ( en ben) ik toch zo opruimerig! Ook ik had van die pracht exemplaren, maar bij een verbouwing kwamen ze uit een kast die gesloopt moest worden en ik dacht nog "wat moet ik met die boekjes"en gooide ze weg. De Ajax plakboeken en het George Best plakboek zijn toen ook weggegooid, zó zonde! Ik heb er nog steeds spijt van, het is niet terug te draaien.

 16. avatar
  Tiny Biemans

  Zoooo herkenbaar , ook ooit alles weggegooid en nu spijt zelfs mijn poeziealbum is weg met de rijmpjes van mijn oma en moeder . nu bewaar ik alles van mijn kinderen en kleinkinderen

 17. avatar
  Nicolien Koop-Waterschoot

  Geweldig, mijn agenda's waren ook altijd complete boekwerken, bijna een dagboek

 18. avatar
  E.Ronkes Agerbeek

  Ik was in 1953 op de Christelijk Nationale school in Zwanenburg Voor het eerst bij juf Petter en als boven meester meester Wietsma

 19. avatar
  Adriënne

  Ik ben pas in 1974 naar de middelbare school gegaan, maar had ook zo’n agenda

 20. avatar
  Micheline de Kleer-Eigeman

  Ik heb mijn schoolagenda's nog van de MULO. Jaren 1953-1954. 1954-1955. 1955-1956. 1956-1957. 1957-1958.

 21. avatar
  M. de Kleer-Eigeman

  Ik heb mijn schoolagenda's nog van de MULO: 1953-1954 1954-1955 1955-1956 1956-1957 1957-1958 Allemaal herinneringen aan een fijne tijd!

 22. avatar
  Marianne Leerkes

  Wat leuk om te lezen, het kon mijn agenda wel zijn. Ik had ook een Rijam en vind het jammer dat die er niet meer zijn. Ergens heb ik nog een exemplaar van 1973 denk ik. Ga hem binnenkort opzoeken al was het maar voor de spreuken, ik herinner me daar ook niets van. Ik ben nu 62 😉

 23. avatar
  japke Bonsma

  heel herkenbaar.....veel plaatjes en onzin;=)

 24. avatar
  vivien Howe

  Oh I love it. I tossed my agendas about 10 years ago. I didn't think my grandkids would understand. (being in dutch and of course cA 1960'S) I still have a 'poesy' album though where my friends wrote something and pasted stickers. Sorry this is in English, My dutch is rusty.

 25. avatar
  Lisette

  Zo herkenbaar. Mijn agenda’s waren niet meer dicht te krijgen.

 26. avatar
  R.v.d.Meulen

  Het was altijd een hele aanschaf waar je lang over moest denken want je moest er een jaar mee doen en als de school begon keek iedereen naar de andere agenda's Etuis waren ook zo belangrijk en een mooie puntenslijper

 27. avatar
  Sjaak Geuze

  Ik heb hem ook nog van 53/54! Leuk om te bladeren: frankering brief 10 ct! En een verhaal "Kamperen in duizend woorden", met daarin als kledingvoorschrift "Doelmatig. Draag geen luciferdoosjes om je das, ondergoed van wol, wol-flanel, jaeger of tricot". Tegenwoordig geldt "hoe minder aan hoe beter!

 28. avatar
  Trees van Dam - Hof

  Een heel herkenbaar verhaal en ook ik had vanaf het schooljaar 1971/1972 ieder jaar een zorgvuldig uitgezochte RYAM agenda die ik altijd kocht bij V&D met andere spullen die ik nodig had. Er stonden ook foto's in maar ik plakte alle dingen die ik belangrijk vond in die agenda. Toen was David Cassidy de spetter van die tijd daar had ik ook foto's van ingeplakt. Maar ook van actuele nieuwsberichten die heel erg veel indruk op mij maakte zoals de dood van President Nasser volgens mij van Egypte, het onderwerp Abortus en het maagdenhuis. Ik heb ze allemaal bewaard. Wat grappig dat dit nu weer terug komt. Ook staan er gedichten in die ik ergens van had overgeschreven. Ik had drie weken gerookt maar op het papier van een pakje Drum wat in het plastic zat schreven we elkaar onze gedachtes op en gaven die aan vriendinnen. Ook borduurde ik op de knieën van mijn spijkerbroeken mijn favoriete zanger of zangeres zoals bijvoorbeeld Chi Coltrane. Wat was dat een rustige en gezellige tijd. Ook niet geheel onbelangrijk mijn vader leefde toen nog. Hij is een jaar na mijn MAVO tijd overleden op 44 jarige leeftijd aan een hartprobleem. Dat heeft toch wel mijn leven verder bepaald en dat van mijn moeder, twee zusjes en broer.

 29. avatar
  dineke deboer-koning

  idd ik heb mijn oude agenda (Ryam 1972/73 examenjaar) ook nog volgeplakt met de Golden Earring

 30. avatar
  Simone Iglesias

  Wat leuk dat zo veel agenda’s bewaard gebleven zijn! Zelf heb ik ze ook nog steeds, met alle geheimpjes van destijds er in! De mijne zijn van 61/62 62/63 63/64 en 64/65 van de ULO in Ede (Pallas Athene) mooie tijd! Als je er nog 6 hebt klopt er iets niet! 😂😂

 31. avatar
  Jessemyn Schippers

  Ik heb twee agenda's bewaard. Geen mooie herinneringen, helaas, maar Universiteit was nog erger. Maar de grondlegging voor al die ellende lag thuis, maar ook met de docenten op de middelbare school. Vele van hen waren gelimiteerde mensen, anderen waren sadisten.

 32. avatar
  Peter Hoedemakers

  Mijn agenda zag er ook niet best uit. Had zelf een vetersluiting gemaakt mooi maar niet praktisch. Grootste nadeel was dat onze school St Francisus college in Rotterdam een verplichtte schoolagenda had.

 33. avatar
  Alfred Heuperman

  Mijn eerste vakantie baan was bij de Ryam in Den Haag. Alles met de hand, staande aan een lange tafel; 1 Jan, 2 Jan, 3 Jan ........., 1 Feb, 2 Feb, 3 Feb .... enz. enz. Niet bepaald stimulerend voor de geest!!!!

 34. avatar
  Alfred Heuperman

  Benedenstaan verhaal moet omstreeks 1960 zijn geweest.

 35. avatar
  Rieki Penders

  Heel herkenbaar. Ik heb ook al mijn zes Rijamagenda's nog (1969-1975). Ik heb ze onlangs nog tevoorschijn gehaald omdat mijn oude school (Jeroen Bosch College, Den Bosch) ophoudt te bestaan. Er was een soort reünie. Ik kon andere klasgenoten helpen aan namen van mensen die bij ons in de klas hadden gezeten omdat die namen voorin de agenda staan. Ik kan mijn agenda's niet stapelen want daarvoor zijn ze veel te dik. Vooral die van de eerste jaren.

 36. avatar
  Monique Kest

  Ik heb ook nog een aantal agenda's bewaard waaronder ook van Ryam. Superdik, helemaal volgeplakt en verhaaltjes en gedichtjes van vriendinnen.

 37. avatar
  Yvonne Miedema

  Feministe als ik ben heb ik nog de vrouwenagenda'S