Ga naar de inhoud

A whiter shade of pale

Update:

De Procol Harum-zanger en toetsenist Gary Brooker (76) is op 19 februari overleden. Laten we terugblikken naar het jaar 1967..

Plotseling in de zomer van 1967 klonk in iedere huiskamer, op ieder met visnetten aangekleed feest in de garagebox en uit iedere transistorradio aan het strand, een Hammond orgel en een man die zong over ‘A whiter shade of pale’. Dit was heel iets anders dan de spielerei van beatgroepen van vier jongens met drie gitaren en een drumstel en ‘I love you’ teksten. Door de mengeling van elektrische gitaren, een nadrukkelijk aanwezig Hammond orgel, bombastische drums en aanzwellende violen lijkt dit meer op een klassiek stuk. En dan die mysterieuze tekst! Waar gaat dit over? 

Overrompelend 

Het overrompelende, ‘A whiter shade of pale’ van de Britse groep Procol Harum, was dan wel geen klassiek stuk maar het zou uitgroeien tot een ware popklassieker. Het nummer bleek een vroeg voorbeeld van wat later symfonische rock zou worden genoemd. Op 17 juni 1967 kwam de single van uit het niets op nr1 binnen in de Veronica top40, een prestatie die tot dan alleen de oppermachtige Beatles hadden geleverd. En de hele zomer lang bleef de single op nr1 staan. Ook op menig eindejaarslijstje van beste singles van 1967 pronkte het nummer bovenaan.

Tekst en muziek

Twee leden van de groep hebben ‘A whiter shade of pale’ geschreven, Gary Brooker componeerde de klassiek aandoende muziek en Keith Reid schreef de poëtische tekst. Gary haalde zijn muzikale inspiratie uit Bach’s ‘Air On A G String’ en Percy Sledge’s ‘When a man loves a woman’, een soulklassieker uit 1966. Volgens tekstschrijver Keith Reid gaat het lied over een verlegen jongen die zich moed indrinkt om op een feestje iemand aan te spreken en steeds meer dronken wordt. Het gaat dan ook helemaal mis met dat aanspreken en om dit naderende fiasco te beschrijven wordt als metafoor een scheepsramp gebruikt. De opmerkelijk titel hoorde Keith op een feestje waar dit letterlijk tegen een vrouw werd gezegd die er wel heel erg bleekjes moet hebben uitgezien. 

Proces

Jaren later kreeg componist Gary nog een proces aan zijn broek omdat groepslid Matthew Fisher, bespeler van het Hammond orgel tijdens de plaatopname, van mening was dat zijn kenmerkende orgelklanken hebben bijgedragen aan het enorme succes van het nummer. En de rechter gaf hem gelijk. Zo krijgt Matthew sinds 2006, het jaar dat hij zijn klacht kenbaar maakte, 40% van de royalty’s. 

Revival

‘A whiter shade of pale’ maakte twee keer een revival mee. In 1972 werd het nummer opnieuw een hit omdat toen vele oude hits als Extended Play (EP) werden uitgebracht. Een EP is een single waar in plaats van twee liedjes, drie liedjes opstaan. Het nummer kwam, zeer uitzonderlijk, prompt weer op nr1. En eind 2021 stond ‘A whiter shade of pale’ hoog in de Top2000 omdat het het lievelingsnummer was van de dat jaar vermoorde Peter R. de Vries.

categorieën: Van toen

Reacties 20

 1. avatar
  Fia Bakker

  Mooi nummer hoor!

 2. avatar
  Eric Leltz

  Inderdaad, ik heb het al ontelbare keren gehoord maar het blijft mooi en indrukwekkend voor mij.

 3. avatar
  fia bakker

  Een tijdloos nummer is het.

 4. avatar
  hendrik Nieuwenhuis

  lijfliet van ij ??? Is het geen tijd om eens een borderline te raadplegen? Of - en dat lijkt zeker zo verstandig - een geriater? Hendrik Jan Nieuwenhuis

 5. avatar
  Rob Aalders

  Ha, ha, ha

 6. avatar
  fia bakker

  Ik hoor het al. Tijd voor een wijntje. Cabernet Sauvignon van Jean Sablenay is wel lekkere wijn. Krijg je meteen lekker warme voeten van.

 7. avatar
  Hans van Riezen

  Ik zat toen op de "Kweekschool" (Pedagogische Aacademie) en dat nummer zat in de Jukebox van café de Pul, waar wij als kweekschoolstudenten tussen de middag en tijdens spijbeluurtjes zaten, in de jukebox. Het werd het lijfliet van ij en mijn vriendin (Marianne de Ruiter) in die tijd en toen hij uit de gratie ging in die jukebox, kreeg ik hem. Later makte ik er een remake van: https://youtu.be/aGERs3s9U4I

 8. avatar
  Hans van Riezen

  Ik zat toen op de “Kweekschool” (Pedagogische Aacademie) en dat nummer zat in de Jukebox van café de Pul, waar wij als kweekschoolstudenten tussen de middag en tijdens spijbeluurtjes zaten, in de jukebox. Het werd het lijfliet van ij en mijn vriendin (Marianne de Ruiter) in die tijd en toen hij uit de gratie ging in die jukebox, kreeg ik hem. Later makte ik er een remake van: https://youtu.be/aGERs3s9U4I

 9. avatar
  Ina van Kastel

  Lijfliet???? Ik hoop niet dat je leraar bent geworden...

 10. avatar
  piet vanwissen

  😩😩😩

 11. avatar
  Fred van Onkelen

  Jij wel zo aan je reactie te zien. Denk een enge juf ook.

 12. avatar
  benno barkel

  net zo,n waardeloos nummer als venus van earth and fire

 13. avatar
  Rob Aalders

  Ja hoor, alleen is dat van Shocking Blue. Niet helemaal bij de les????????

 14. avatar
  Reinier Saalmink

  Benno Barkel: Schoolgeld terug halen! Shocking Blue bracht Venus uit, niet Esrth & Fire! Trouwens een heel gemotiveerde mening!

 15. avatar
  Willem Philipsen

  Venus, A whiter shade of Pale, Nights in white Satin, Halo of Flies, Wild Thing, Pinball Wizzard, White Rabbit allemaal fantastische nummers uit ongeveer die tijd. Soms vind ik het jammer dat ik niet 10 jaar eerder geboren was. Dan had ik het festival in het Kralingse Bos in 1970 mee kunnen maken. (aan de andere kant, dan was ik nu wel 10 jaar ouder natuurlijk).

 16. avatar
  Leo van Dijk

  Naderhand bleek dat het intro niet door Gary Brooker was geschreven maar door organist Matthew Fisher.

 17. avatar
  Rob Aalders

  Plaat meteen gekocht en nog steeds in mijn bezit, net als Homburg en Salty Dog. De rest van Procol Harum muziek maar eens in deze eeuw gedownload!!!!!

 18. avatar
  Hans Akker

  Venus is van Shocking Blue en niet van Eart and Fire. En bovendien is Venus een WERELD!!! nummer. Jij heb geen verstand van muziek. In Amerika stond hij op nr 1 in 1970. Dus gigantisch goed. 1e nr 1 hit in Amerika.

 19. avatar
  Astrid Epskamp

  Ah! Nou weet ik weer waarom ik hier nooit meer kwam. De geschreven stukjes zijn leuk, maar die reacties... alsof het schoolplein getreiter nooit is gestopt. Je bent 'volwassen', hoor. Bah.

 20. avatar
  fia bakker

  Mensen worden nooit volwassen hoor. Alleen het lijf, de verpakking van de geest, gaat wat kreukelen als de jaren verstrijken. Maar dat was het dan ook wel.