Ga naar de inhoud

A far l’amore comincia tu 

Raffaella Carrà

In 1977 bracht de Italiaanse zangeres, actrice en presentatrice Raffaella Carrà de single ‘A far l’amore comincia tu’ uit. De titel betekent zoiets als “Als je wil liefhebben, moet jij zelf beginnen” of iets vrijer vertaald “als je iets wilt, zul je zelf in actie moeten komen”. 

Europese hit

Het lied was niet alleen in Italië een succes, maar in heel Europa. In totaal zijn er van de single 20 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan. Wat commercieel hielp, is dat het lied in meerdere talen werd uitgebracht. Zo was de titel:

 1. voor de Britten ‘Do it do it again’
 2. voor de Spanjaarden: ‘En el amor todo es empezar’
 3. voor de Duitsers: ‘Liebelei
 4. voor de Fransen: ‘Puisque tu l’aimes, dis-le lui’
 5. voor de Portugezen: ‘Alegria de viver’
 6. Voor de Grieken: ‘Σκόρπια φιλιά’
 7. Voor de Turken: ‘Sakin ha’

In Nederland kwam de single, in de in het Italiaans gezongen versie, tot nr. 3 en stond 14 weken in Veronica’s top 40. Er was wel een Nederlandstalige versie, maar die werd niet gezongen door Raffaella, maar door Cisca Peters met de titel ‘Dans de samba’. En het damestrio Luv’ bracht in 1978 een Engelstalige coverversie uit. Bij hen was de titel ‘Don Juanita de carnaval’. Bij het schrijven van een ander nummer voor Luv’, ‘U.O.me’, in 1978 de begintune van de VPRO-comedyserie ‘Het is Weer Zo Laat!’ met nachtclubeigenaar Waldo van Dungen oftewel Dolf Brouwers, hebben hun componisten Hans van Hemert en Piet Souer, wel heel erg geleund op ‘A far l’amore comincia tu’. 

Coverversies

Later is de melodie nog vaak gebruikt in nummers waarbij werd gezocht naar een feestelijke stemming zoals:

 • In de tv-serie ‘t Spaanse Schaep’ in 2010 met ‘Ik weet wel wat ik vanavond doe’,
 • Door Mattie & Wietze in 2014 met ‘Kop die bal in de goal’ en ‘Hang die bal in de boom’,
 • En door cabaretier Richard Groenendijk in 2020 met zijn Rotterdamse typetje Jopie Parlevliet ‘Tebbie nou op je muil?!’, over het gebruik van mondkapjes in de Corona tijd.

Na haar Europese hit probeerde Raffaella dit succes te herhalen met singles als ‘Fiesta’ in 1977, ‘Tanti Auguri’ in 1978 en ‘E salutala per me’ in 1979, maar dit had niet het gewenste effect. Tenminste, buiten Italië. Want in Italië had Raffaella nog jarenlang hit na hit. Maar voor Nederland is Raffaella met haar top 40 hit ‘A far l’amore comincia tu’ een eendagsvlieg. 

Actrice

Raffaella had er al een hele carrière opzitten toen ze in 1977 in Nederland voor het eerst in de hitlijst stond met ‘A far l’amore comincia tu’. De op 18 juni 1943 in Bologna geboren Raffaella begon als danseres. Ze volgde vanaf haar achtste jaar lessen aan de Academia Nazionale di Danze te Rome. Daar werd ze ook ontdekt als actrice en nog tijdens haar dansopleiding acteerde ze in (actie)films met illustere titels als ‘Atlas in the Land of the Cyclops’ uit 1961, ‘Mole Men Against the Son of Hercules’ ook in 1961, ‘Ulysses Against the Son of Hercules’ uit 1962, ‘Pontius Pilate’ uit 1962, ‘Caesar the Conqueror’ ook uit 1962 en ‘La Celestina P… R…’ uit 1965. 

Presentatrice

Hierna ging Raffaella haar geluk beproeven in de Verenigde Staten en met succes. Zo had ze in 1965 in de oorlogsfilm ‘Von Ryan’s Express’ een hoofdrol naast Frank Sinatra en Trevor Howard. Ook had ze een gastrol in de televisieserie ‘I spy’. Maar overmand door heimwee trok Raffaella weer naar Italië. Daar bleef ze acteren in films, maar ze begon daarnaast ook met het presenteren van televisieshows en met een zangcarrière. Met presenteren viel ze op, niet alleen door haar soepele met dans en zang afgewisselde presentatie, maar ook omdat ze de eerste Italiaanse tv-presentatrice was die haar navel op televisie liet zien! Dat was in het programma ‘Canzonissima’. We kunnen het nu nauwelijks voorstellen, maar het leverde Raffaella naast veel publiciteit ook een hoop gedoe op. Niet in de laatste plaats omdat de katholieke kerk én het Vaticaan er schande van spraken. Het was per slot van rekening wel het Italië van de jaren 60. 

Raffaella heeft nog tot op hoge leeftijd gezongen, gedanst en gepresenteerd, maar op 5 juli 2021 viel het doek en is ze op 78-jarige leeftijd overleden. 

Meer blogs:

Reacties 1

 1. avatar

  […] A far l’amore comincia tu […]