Ga naar de inhoud

Welke artiesten zijn op 27-jarige leeftijd overleden?

27 club

Kurt, Janis, Jim; doen de namen je iets herinneren? Ze stonden allemaal aan de top van de muziekwereld, maar hun carrière duurde maar kort. Wat veel mensen niet weten is dat zij allemaal op of rond hun 27e jaar overleden zijn, zoals vele andere artiesten. Deze artiesten staan nu bekend als de 27 Club en het is treurig dat zij op zo’n jonge leeftijd zijn overleden.

We staan even stil bij deze beroemde sterren die te vroeg zijn weggenomen. We kijken naar welke artiesten er op 27-jarige leeftijd zijn overleden, wat hun ‘seks, drugs en rock-’n-roll’-levens betekende voor hun muziek, waarom ze zo vroeg stierven en wat hun dood betekende voor de muziekindustrie. Kom mee naar deze tragische, maar fascinerende verhalen.

Seks, drugs, rock-‘n-roll en een kort leven 

Er zijn een aantal artiesten die je misschien wel kent, maar die veel te vroeg zijn overleden. Het is onvermijdelijk dat deze artiesten met elkaar verbonden worden door hun korte levens duur, en een zevende levensbeginsel: seks, drugs en rock-‘n-roll.

Amy Winehouse (14 september 1983 – 23 juli 2011) 

Amy Winehouse was een Britse zangeres en songwriter die op 27-jarige leeftijd overleed. Haar muzikale carrière begon toen ze 16 jaar oud was en haar debuutalbum “Frank” was een wereldwijd succes. Haar laatste album “Back to Black”, uitgebracht in 2006, was een grote hit en bracht haar internationale bekendheid.

Met een kenmerkende soulvolle stem, diepzinnige teksten en een paar unieke nummers, was Amy een favoriet bij veel mensen. Haar muziek was gecontrasteerd door haar hardnekkige strijd tegen verslaving. Ze leed aan alcohol- en drugsverslaving en overleed op 23 juli 2011. 

Haar overlijden veroorzaakte wereldwijde rouw. Amy’s herinnering en muziek blijven eeuwig voortleven bij haar fans. Haar leven, muzikale carrière en beroemde woorden zoals “No one said it was easy…” zullen altijd in ons hart en geest voortleven.

Jimi Hendrix (27 november 1942 – 18 september 1970) 

Jimi Hendrix was een van de meest legendarische gitaristen, singer-songwriters en producers van zijn tijd. Hij werd geboren in Seattle, Washington in 1942 en verhuisde naar London in 1966 om zijn muzikale carrière verder uit te bouwen. In zijn korte leven heeft hij miljoenen mensen geïnspireerd en hij wordt vaak gezien als een van de beste gitaristen aller tijden.

Hendrix was een uitstekende gitarist die meestal experimenteerde met distorted elektrische sounds en nieuwe technieken zoals gebruik maken van de tremolo-arm. Hij heeft ook invloed gehad op de toon en de spelstijl van andere gitaristen. Zijn beroemdste nummer, ‘Purple Haze’, werd gereleased in 1967 en is sindsdien een klassieker geworden.

Hendrix was een innovator die genoot van het experimenteren met verschillende stijlen van muziek. Hij luisterde naar blues, R&B, rock and roll, jazz en andere genres en wist deze stijlen te vermengen tot iets unieks. Ook was hij bekend om zijn zelfverzonnen improvisatie technieken, waardoor hij zichzelf de bijnaam ‘The Electric Gypsy’ verwierf.

Hij overleed op 18 september 1970, maar zijn muzikale invloeden en creatieve talent blijven een eeuwige herinnering. De oprichting van het Jimi Hendrix museum en de release van vele albums hebben zijn klassieke muziek geïntroduceerd bij nieuwe generaties.

Janis Joplin (19 januari 1943 – 4 oktober 1970) 

Janis Joplin is nog steeds een van de meest legendarische en invloedrijke zangeressen aller tijden. Ze werd geboren op 19 januari 1943 in Port Arthur, Texas en stond bekend om haar unieke manier van zingen. Joplin begon als een blues-, gospel-, en soulzangeres, maar ging vooral bekend worden door haar optredens in het rock- en soul genre. Ze stond bekend om haar sterk soulvolle vocale geluid en werd vaak vergeleken met Aretha Franklin.

Hoewel Janis Joplin misschien wel het meest bekend is vanwege haar nummer ‘Me and Bobby McGee’ uit 1971, staat ze ook bekend om de talloze andere hits die ze in de jaren ’60 en ’70 uitbracht, waaronder “Piece of My Heart”, “Cry Baby” en “Mercedes-Benz”. Ze stond ook bekend om haar uitbundige optredens, waarbij ze vaak interactief was met het publiek en haar emotionele, energieke uitvoeringen eindigde met haar bekende schreeuw.

Joplin slaagde erin meer dan 1 miljoen exemplaren van haar 2 albums te verkopen, en haar leven en carrière was het onderwerp van de documentaire Janis: Little Girl Blue (2015) en de film The Rose (1979).

Uiteindelijk overleed Janis Joplin op 4 oktober 1970 op 27-jarige leeftijd aan een overdosis drugs. Hoewel haar korte leven geen gelukkig einde kende, heeft haar muziek de wereld verrijkt met haar geweldige stem en haar unieke stijl.

Jim Morrison (8 december 1943 – 3 juli 1971) 

Jim Morrison is een artiest die op 27-jarige leeftijd overleden is. Hij begon zijn carrière als muzikant bij de rockband The Doors. Hij was zanger, songwriter en poëet en was bekend om zijn iconische uiterlijk en charisma. Morrison werd geboren in Melbourne, Florida maar groeide op in Los Angeles waar hij naar de UCLA ging. Hij schreef veel songs voor de band waaronder “Break on Through (To The Other Side)”, “Light My Fire”, “People Are Strange” en “Riders on the Storm”.

Morrison’s leven was in zijn laatste jaren zwaar beïnvloed door alcohol en drugsgeschiedenissen, drugsmisbruik en zijn consequente rebelse houding. Een jaar voordat hij stierf, verhuisde hij naar Parijs. Op 3 juli 1971 vonden zijn vrienden hem dood in zijn hotelkamer. Hoewel de oorzaak van de dood onduidelijk is, wordt algemeen aangenomen dat het een hartaanval was veroorzaakt door voortdurend alcoholgebruik.

Morrison werd breed geëerd achteraf, na zijn dood. Hij was 1 van de meest invloedrijkste artiesten van de rockmuziek in de jaren 1960 en 1970. Onder zijn vele optredens worden hij en The Doors geëerd in bijna alle grote steden ter wereld. Morrison is ook een kunstenaar geworden die een legendarische status heeft gekregen dankzij zijn controversiële leven en erfenis.

Brian Jones (28 februari 1942 – 3 juli 1969) 

Brian Jones was een Engelse muzikant, componist en multi-instrumentalist die bekend stond als de oprichter en oorspronkelijke aanvoerder van The Rolling Stones. Jones werd geboren op 28 februari 1942 in Cheltenham, Engeland, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Londen waar hij op school kwam en muzieklessen kreeg. Hij leerde gitaar en saxofoon spelen en bracht zijn tijd ook door met songs schrijven, samen met zijn vrienden.

In 1962 begon hij The Rolling Stones met zanger Mick Jagger en gitarist Keith Richards. Hij was de gitarist en later ook de harmonicaspeler voor de band. Het was de muziek van Brian Jones die de band de legendarische status gaf waar zij vandaag de dag van genieten. Hij was ook verantwoordelijk voor het invloedrijke gebruik van instrumenten zoals sitar, marimba, harp, cimbalen, slagwerk en dulcimer.

Ondanks het succes van The Rolling Stones was Brian Jones een problematische figuur die verslaafd raakte aan drugs en alcohol. Hij werd uiteindelijk uit de band verwijderd vanwege zijn gedrag. Op 3 juli 1969 werd hij dood gevonden in zijn zwembad in East Sussex. De officiële doodsoorzaak is nooit vastgesteld, hoewel sommige mensen suggereren dat het zelfmoord was. Hij werd slechts 27 jaar oud.

Brian Jones wordt vandaag de dag nog steeds herdacht als een van de meest invloedrijke muzikanten uit de twintigste eeuw. Hij wordt gezien als een innovator die de rockmuziek naar een hoger niveau tilde. Zijn legendarische status zal voor altijd voortbestaan.

Alan ‘Blind owl’ Wilson (4 juli 1943 – 3 september 1970) 

Alan ‘Blind owl’ Wilson was een Amerikaanse bluesmuzikant, componist en zanger, die bekend stond om zijn innovatieve en opwindende muziek. Hij werd geboren op 4 juli 1943 in North Carolina en was lid van de blues-rock band Canned Heat.

Wilson had een voorliefde voor harmonica, gitaar, piano, lap-steel gitaar en was ook een uitstekend zanger. In de jaren 60 tourde hij door de Verenigde Staten en Europa en nam hij verschillende albums op, waaronder Canned Heat’s “On the Road Again”. Later in de jaren 60 sloot hij zich aan bij Canned Heat en werd hun oprichter en co-songwriter.

Wilson schreef veel nummers, waaronder het klassieke nummer “Going Up the Country”. Hij stond bekend als een van de meest getalenteerde en originele componisten van de jaren 60. Naast Canned Heat maakte Wilson ook solo-albums.

Op 3 september 1970 overleed Wilson op 27-jarige leeftijd aan een overdosis drugs. Zijn dood kwam als een shock voor zijn fans en familie, o Na zijn dood werd hij geëerd met vele awards en herinneringen.

Tot op de dag van vandaag bewonderen mensen wereldwijd de muziek die Alan ‘Blind Owl’ Wilson heeft gemaakt en de kwaliteit ervan.

Robert Johnson (8 mei 1911 – 16 augustus 1938) 

Robert Johnson was een invloedrijke Amerikaanse bluesmuzikant die in de jaren dertig leefde. Johnson was van grote invloed op de latere generaties bluesmuzikanten, vooral door zijn innovatieve gitaartechniek. Hij was ook verantwoordelijk voor het combineren van muziekstijlen zoals blues, jazz en gospel.

Johnson werd geboren in Hazlehurst, Mississippi, maar doorliep op jonge leeftijd diverse muzikale invloeden. Hij overleed op 27-jarige leeftijd, waarschijnlijk aan syfilis of als gevolg van vergiftiging.

Zijn meest bekende nummer is ‘Cross Road Blues’, dat werd uitgevoerd op een akoestische gitaar. Dit nummer speelt een grote rol in het verhaal over zijn vermeende pact met de duivel. Johnson heeft ook een aantal stukken geschreven die veel invloed hebben gehad op de latere generaties bluesmuzikanten.

Johnson is uitgegroeid tot een legendarische figuur in de muziekgeschiedenis. Zijn muziek is nooit op commerciële schaal uitgebracht, maar zijn stukken zijn vaak gecoverd door andere artiesten. Ook wordt hij vaak geciteerd als een van de meest invloedrijke muzikanten uit de geschiedenis.

Ron ‘Pigpen’ McKernan’ (8 september 1945 – 8 maart 1973) 

Ron ‘Pigpen’ McKernan was een Amerikaanse blues- en rockmuzikant en de oprichter van de band The Grateful Dead. Hij speelde klavier, orgel, zang en harmonica en was een van de drijvende krachten achter de opkomst van de band. Hij was ook een van de vroegste zangers die een mix van blues, country en rockmuziek speelde.

McKernan werd geboren in San Carlos, Californië als de zoon van een blues-liefhebber en country-muzikant, waardoor hij al op een jonge leeftijd kennis maakte met de muziek. Hij begon als lid van Mother McCree’s Uptown Jug Champions in 1965, waar hij al snel bekendheid verwierf en toen de band evolueerde tot The Warlocks, veranderde hij de naam in The Grateful Dead.

In de jaren ’60 was McKernan een van de meest bekende muzikanten in de San Francisco-scène. Zijn unieke stemgeluid, zijn harmonica spel en zijn vermogen om verschillende stijlen muziek te combineren zorgden ervoor dat hij een bijzondere figuur werd. Ook was hij een voorloper in het gebruik van elektronische effecten, waarmee hij nog meer geluidseffecten kon creëren.

McKernan ging voorgoed van de Grateful Dead uit in 1972. Hij leefde nog slechts 2 jaar langer, voordat hij op 27-jarige leeftijd stierf aan levercirrose. Hoewel hij jong stierf, heeft hij een blijvende stempel gedrukt op de muziekindustrie.

Richey Edwards (22 december 1967 – 1 februari 1995) 

Richey Edwards was een belangrijk lid van de Britse rockband Manic Street Preachers. Op 22 december 1967 is Edwards geboren in Blackwood, Wales. Hij verliet school met goede cijfers, waarna hij zich ging verdiepen in literatuur, cultuur en muziek.

Edwards was degene verantwoordelijk voor de teksten van Manic Street Preachers. Zijn invloed op de band was zo groot dat hij de bijnaam ‘The Fourth Preacher’ kreeg. Hij werd gezien als het boegbeeld van de band, met zijn opvallende uiterlijk en verschijning.

In 1994 ontwikkelde Edwards psychische problemen. Dit leidde ertoe dat hij een paar maanden verdween, waardoor hij uiteindelijk voor langere tijd in een psychiatrische instelling belandde. Op 1 februari 1995, slechts 27 jaar oud, verdween Edwards voorgoed. Hij werd nooit meer gevonden, hoewel het waarschijnlijk is dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

Hoewel hij niet meer onder ons is, zal Edwards altijd worden herinnerd als een van de belangrijkste artiesten die op 27-jarige leeftijd zijn overleden. Zijn invloed op de muziekwereld is enorm – de teksten van Manic Street Preachers lijken nog steeds relevant.

Kurt Cobain (20 februari 1967 – 5 april 1994) 

Kurt Cobain, de voorman van de grunge-band Nirvana, was een icoon voor een generatie jongeren in de jaren negentig. Cobain was een rebel die de wereld op de kop zette met een mix van punk en pop, die de generatie uit de vervelende jaren tachtig bevrijdde. Hoewel zijn muziek kortstondig was, heeft hij een enorme invloed gehad op de muziekwereld en is hij misschien wel de meest invloedrijke artiest die op 27-jarige leeftijd overleden is.

Cobain beging op 27-jarige leeftijd zelfmoord door een schot te lossen in zijn hoofd terwijl hij in een schuur in Seattle, Washington, verbleef. Hoewel de echte redenen voor Cobains dood nooit werden onthuld, wordt aangenomen dat depressie, drugs, relatieproblemen en het voortdurende gekrakeel met de media hieraan ten grondslag lagen.

Na zijn dood is Cobain voortleven in de harten van zijn vele fans, die na zijn dood een ware mythe rondom hem creëerden. Zijn invloed op de popcultuur is nog steeds voelbaar, vele artiesten hebben op hem gezinspeeld in hun muziek en hij wordt nog steeds als een van de bekendste artiesten beschouwd in de geschiedenis van de rockmuziek.

Niet 27, maar 28 en beroemd en overleden, DJ Avicii (8 september 1989 – 20 april 2018)

De wereld werd op 20 april 2018 getroffen door het verschrikkelijke nieuws dat één van de meest invloedrijke Dj’s uit de moderne muziekindustrie, Avicii, in de leeftijd van 28 jaar was overleden.

Avicii, wiens echte naam Tim Bergling was, werd geboren in Stockholm, Zweden in 1989. Hij begon zijn carrière als dj in 2008 en was al snel 1 van de meest succesvolle artiesten in de elektronische en dance-muziekscene.

Avicii had hits zoals “Wake Me Up”, “Hey Brother”, “The Days”, “Bromance” en “Without You”, die overal ter wereld werden gespeeld. In 2014 scoorde hij een nummer 1 hit met “The Nights”, wat hem internationale bekendheid opleverde. Zijn muziek video’s haalden miljoenen views en zijn optredens trokken grote menigtes.

Helaas onderging Avicii gezondheidsproblemen en kwam hij in de problemen met alcohol en drugs. In 2016 kondigde hij aan dat hij zou stoppen met toeren en optreden, maar toch werkte hij de daaropvolgende jaren aan muziekprojecten. Maar Avicii’s legitieme muzikale behoeften konden niet voldoen aan de aandacht die hij als gevolg van zijn wereldwijde populariteit kreeg.

Avicii is een van de vele artiesten die het slachtoffer is geworden van de negatieve effecten van de neerwaartse druk die de showbusiness met zich meebrengt. Zijn dood liet een grote leegte achter bij zijn familie, vrienden en fans over de hele wereld. Avicii’s muziek en boodschap zal altijd herinnerd worden.

Waarom zijn deze artiesten zo vroeg overleden?

De dood van een artiest op zo’n jonge leeftijd is altijd tragisch. De meeste artiesten staan aan het begin van hun carrière en hebben nog veel te realiseren. Maar de dood brengt de show tot stilstand en laat achter een gevoel van woede, verdriet en vragen. Waarom overleden deze artiesten zo vroeg?

Hoewel het moeilijk is om exact te zeggen waarom sommige artiesten te vroeg zijn overleden, zijn er een aantal theorieën. Ten 1e is het de levensstijl van veel artiesten. Veel artiesten leiden een druk en onregelmatig leven. Met veel tournees, optredens en opnames krijgen ze weinig rust en tijd om zichzelf te herstellen. Dit kan leiden tot spanningen op hun fysieke en mentale gezondheid, en uiteindelijk een verhoogd risico op een vroegtijdig overlijden.

Ten 2e kan de druk om succesvol te zijn een factor zijn. Veel artiesten voelen een groeiende druk om succesvol te worden, te blijven en volgens de maatschappelijke normen te leven. Bij het streven naar hun droom kan het moeilijk zijn om de juiste balans te vinden tussen hard werken en voldoende rust. Voor sommigen kan dit leiden tot mentale druk, die kan leiden tot stress en burn-out.

Ten slotte kan het gebruik van verslavende stoffen een factor zijn. Veel artiesten gebruiken drugs en/of alcohol om de druk van het leven te verlichten. Hoewel dit in het begin een opluchting kan bieden, kan langdurig gebruik ervoor zorgen dat ze verslaafd raken of andere gezondheidsproblemen krijgen.

Wat voor effect had hun dood op de muziekindustrie?

De tragische dood van jonge artiesten die op 27-jarige leeftijd overleden zijn, heeft een vreselijke impact gehad op de muziekindustrie. In het verleden zijn er talloze legendarische artiesten overleden, waaronder Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain en Amy Winehouse. Al deze artiesten stierven op dezelfde leeftijd, wat leidde tot de mythe dat 27 de meest fatale leeftijd is.

De dood van deze artiesten heeft een enorme schokgolf veroorzaakt in de muziekindustrie. Vooral in de jaren ’60 en ’70 waren de gevolgen enorm, toen veel iconische rocksterren, zoals Jimi Hendrix en Janis Joplin, vroegtijdig overleden. Niet alleen verloren de fans hun idolen, maar de muziekindustrie, die op deze artiesten was gebouwd, was ook op grote schaal getroffen.

In de jaren ’90 en 2000 was het verlies van jonge artiesten ook nog steeds duidelijk. Toen overleed namelijk Kurt Cobain, die zijn stempel op de muziekwereld heeft gedrukt met zijn band Nirvana. In de jaren 2000 was Amy Winehouse de meest prominente artiest die op 27-jarige leeftijd overleed. Haar dood was een enorm verlies voor de muziekindustrie.

De dood van deze artiesten heeft de muziekindustrie op verschillende manieren beïnvloed. Ten eerste heeft het de kunstenaars aangemoedigd om hun creativiteit te gebruiken en hun muziek te verbeteren. Dit heeft geleid tot een meer verfijnde muziekproductie. Aan de andere kant heeft het ook geleid tot een grote eerbied voor de legendarische artiesten die overleden zijn, en de muziek die ze achterlieten. 

Wat voor herinneringen heb jij aan deze artiesten? Luister jij nog steeds naar de muziek van een van deze artiesten? 

Meer blogs:

Reacties 1

  1. avatar
    Fiedelie van Poppenstein

    Ook het misbruik en slavernij in de muziekindustrie aan de kaak willen stellen kan hen het leven hebben gekost. Er spelen enorme belangen en als zo'n topmuzikant zijn mond open wil doen kan het wat minder goed met hem of haar aflopen. Wij gewone mensen weten daar niks van. Het is dat een goeie bekende die in die industrie werkte heeft verteld wat daar allemaal voor vreselijks gebeurt. Voor hem was dat de reden om uit die business te stappen. Als je dat alles hoort dan sta je wel even met je oren te klapperen. Ik weet zeker als de mensen eens wisten, dat ze dan geen enkele cent meer aan muziek uit zouden geven. Want jouw geld houdt het in stand.