Ontdek PLUS

Sjerp Jan deLange

Kent 0 personen

NA
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Sjerp Jan deLange en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Sjerp Jan deLange heeft 0 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Ik ben zowel leerling/student als docent geweest en dat slechts met een onderbreking van drie jaren waarvan ik de helft als militair heb gediend.

    Ik ben zowel leerling/student als docent geweest en dat slechts met een onderbreking van drie jaren waarvan ik de helft als militair heb gediend. Daarna ben ik nog anderhalfjaar onderwijzer geweest op de Willen van Oranje school. Vervolgens werd ik docent aan Kweekschool Mariënburg en aan het ITO. Na een aantal jaren werd ik in een volledige functie Handvaardigheid/tekenen/Cuma aangesteld aan de Kweekschool. Dat heb ik met hart en ziel twintig jaar gedaan. Meerdere fusies later werd ik automatisch docent aan de CHN. Daar heb ik de laatste 15 jaar van mijn loopbaan nauwelijks meer les/colleges gegeven maar ben in de kwaliteitszorg, curruculum ontwikkeling, opzetten en leiden van het Technisch "Doe"-centrum Aeolus in Sexbierum (pracht project)(zie www.frieslandaeolus.nl), opzetten en leiden van de Pabo Verkort voor Hogeropgeleiden (zeer succesvol) en het opzetten van een Alumnisysteem voor de educatieve faculteit. Inmiddels ben ik al weer zeven jaar met pensioen.

    CHN, 1962

    Knusse vrijwel nieuwe school.

    Knusse vrijwel nieuwe school. Alles hout, raampjes met spijlen, markiezen,potkachel in ieder lokaal. Wanneer de schoolbel klingelde startten mijn broers en ik pas onze sprint om op tijd op school te zijn. Wij woonden namelijk ook op de julianalaan op nr. 14. In de 1e klas zwaaide juf Visser, de zus van Fedde Schurer, de scepter. Veder waren er o.a meester Hoekstra, meester de Vries en het hoofd der school meester Drenth.Juf Visser, een strenge maar rechtvaardige degelijke juf, heeft de grootste indruk op mij gemaakt. We mochten bij haar thuis pannenkoeken eten. Heel gezellig. Ze was weduwe. Haar man was bij de politie/douane aan de grens bij Nieuweschans en werd, naar ik meen, het eerste Nederlandse slachtoffer toen de Nazi's Nederland binnentrokken in 1940. Eén van haar twee zoons heette Abe en die is net als ik docent beeldendevakken/kunstgeschiedenis geworden in het HBO. Bij meester Drenth was er weinig systematisch onderwijs. Het was altijd wat rommelig. Hij experimenteerde graag met wat nieuwere leervormen zoals thema's etc. Hij was vrij goed in muziek. Eén van zijn zoons werd uiteindelijk professor in de psychologie/pedagogiek.Zelf werd hij uiteindelijk docent methodiek/pedagogiek aan de KLOS. Onze tuinman heette van der Valk. Hij was oudpolitieman. Een zoon zat bij mij in de klas. Mijn beste vriend in de klas was Harrie van Spijker. Hij is leraar Biologie geworden in Soest. Ate Rienstra was ook een vriend. Hij is een vrij bekende predikant geworden in de PKN. Met een klassefoto erbij, ken ik vrijwel alle namen nog wel. Het was een probleemloze klas.

    Ernst Casimirschool, 1950