Ontdek PLUS

Klim en Daalschool

in Manokwari, ( Toon op kaart )

27 scholieren

Bekijk de volledige pagina van Klim en Daalschool, blijf op de hoogte van reünies en vind je klassenfoto’s terug!

In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Log in en begin meteen of registreer je gratis!

Klim en Daalschool foto

Op Klim en Daalschool vind je 2 klassenfoto’s en 27 schoolgenoten. Herken jij ze nog?

Meld je snel aan en kom weer in contact met je oud-schoolgenoten!

Aanmelden

Vier jaar heb ik op deze school gezeten.

Vier jaar heb ik op deze school gezeten. Ik heb er mooie herinneringen aan. Hendrik de conciërge en het toneelstuk van de bloempjes gingen slapen. Gelukkig heb ik nog veel contacten.

Klim en Daalschool, 1957

Kort voor het einde van het schooljaar 1960-1961 kwam ik in de 5e klas van de Klim en Daalschool (de naam van de school werd bedacht door het vroegere schoolhoofd de heer Rugebregt, die inmiddels leraar aan de Geelvink Mulo in Manokwari was geworden).

Kort voor het einde van het schooljaar 1960-1961 kwam ik in de 5e klas van de Klim en Daalschool (de naam van de school werd bedacht door het vroegere schoolhoofd de heer Rugebregt, die inmiddels leraar aan de Geelvink Mulo in Manokwari was geworden). Mijn onderwijzer in klas 6 werd de heer Vogelzang, toen tevens hoofd van de Klim en Daalschool. Ik ging met genoegen naar school, maar vers uit Nederland trok alles in en om Manokwari veel meer mijn aandacht dan het schoolwerk. Met klasgenoot en vriend Frans Derksen ging ik er vaak op uit. De bush-bush in, naar Pasir Putih, met de prauw varen en zwemmen in de baai, tennissen, met dienstplichtigen van de marine optrekken, paardrijden bij vrienden die bij het vliegveld Rendani woonden. We hadden de tijd aan onszelf; een tropenrooster gold op school ('s morgens vroeg naar school, 's middags om een uur of half één vrij). Spannend werd het ook toen bijvoorbeeld de ramen geblindeerd moesten worden vanwege de infiltratiepogingen vanuit Indonesië. Die spanningen waren ook merkbaar op school. Er werd veel over gepraat; diverse klasgenoten hadden familieleden bij de aanwezige marine- en landmachtdetachementen of het Papoea Vrijwilligerskorps. Vrediger was het Kerstspel dat we eind 1961 met de klas in de woning opvoerden van één van de onderwijzers, mw. Brack (haar naam was me ontschoten, maar de klassefoto met toelichting die Barbara Benjamins op deze site publiceert hielp mij. De foto van het Kerstspel - bijgevoegd - is op dezelfde plek in dezelfde woonkamer genomen). Ik herinner mij namen van klasgenootjes als Trees MacMootry, Wally Cram, Koen Kokkeling en Freddy Leenders. Velen uit de klas werden nog wel ingeschreven voor de Geelvink Mulo van het gouvernement; de school waar ook mijn vader les gaf. Het hoofd van die school was toen de heer Meeng. Ik zou hem naderhand weer ontmoeten als wiskundeleraar aan de Plesmanschool te Amsterdam. De Mulo heb ik in Manokwari uiteindelijk nooit bezocht, omdat (de) Nederland(ers) toen noodgedwongen Nieuw-Guinea moest(en) verlaten. In 2004 heb ik Manokwari trouwens na dik 40 jaar weer bezocht. Alles was zeer herkenbaar, maar wel sterk verwaarloosd. Men woont er om te overleven. Het straatbeeld wordt nu bepaald door de kustpapoea's en transgemigreerde Javanen. De bergpapoea's zijn definitief de bergen in getrokken. In de stad valt niet veel meer te verdienen. Een boeiende maar tegelijk teleurstellende ervaring.

Klim en Daalschool, 1961

Veel herinner ik mij niet van deze school.

Veel herinner ik mij niet van deze school. Ik moet er in de tweede en misschien een stukje in de derde op gezeten hebben. We kwamen net terug van verlof in Nederland, waar ik op de Witte School in Noordwijk zat. Eén klasgenootje staat me nog wel bij. Zij heette ook Magdaleen en was lang en donker. We zaten naast elkaar. Wel herinner ik mij dat ik na schooltijd onder aan de heuvel werd opgewacht door meisjes die op de school aan de voet van de heuvel zaten. Zij liepen dan met mij en mijn één jaar jongere zusje op, totdat onze wegen zich scheidden en dan duwden zij ons in de greppel of knepen ons en pakten onze spullen af.

Klim en Daalschool, 1959