Ontdek PLUS

Aardscheveldschool

Oosterparallelweg in Assen, ( Toon op kaart )

7 scholieren

Bekijk de volledige pagina van Aardscheveldschool, blijf op de hoogte van reünies en vind je klassenfoto’s terug!

In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Log in en begin meteen of registreer je gratis!

Aardscheveldschool foto

Op Aardscheveldschool vind je 2 klassenfoto’s en 7 schoolgenoten. Herken jij ze nog?

Meld je snel aan en kom weer in contact met je oud-schoolgenoten!

Aanmelden

Van 1871 tot 1929 stond pal aan de oostzijde van het spoor in Assen de Aardscheveldschool, precies tegenover de huidige Hortensiastraat aan de Oosterparallelweg nr.

Van 1871 tot 1929 stond pal aan de oostzijde van het spoor in Assen de Aardscheveldschool, precies tegenover de huidige Hortensiastraat aan de Oosterparallelweg nr. 1. Het was een stenen gebouw met slechts een paar klassen. De bijbehorende onderwijzerswoning stond er naast de school aan de toenmalige Spoorstraat. Van 1924 tot 1929 was mijn moeder leerling op deze school. In de negentiende eeuw stonden er in het Aardscheveld nog slechts weinig woningen. Aan het Vredeveldsepad, de Melkweg en de Anreperstraat stonden enige huizen en waarschijnlijk betrok de school ook nog enkele leerlingen van de Steendijk en de Lonerstraat. Maar daarmee was het ook wel gedaan. Gedurende het lange bestaan van de school werd nog voor 1900 het stenen hoofdgebouw uitgebreid met vier klaslokalen. Later, omstreeks de jaren twintig, werd bij de school een houten bijgebouw geplaatst. Dat was nodig geworden na de grote toeloop van leerlingen tengevolge van de bouw van het Blauwe-, Rode en Witte Dorp. Enkele namen van onderwijzers uit de jaren twintig: bovenmeester Marinus van den Berg, Jan Boering, Ma Balten-Alink, Nathan Kropveld en Johannes Kroeze. In 1924 waren er 12 onderwijzers aan de school werkzaam. In 1929 werd de oude school vervangen door een nieuwe school aan de Rodeweg. Het stenen hoofdgebouw en de onderwijzerswoning werden ten behoeve van de uitbreidng van het spoorwegemplacement gesloopt en de houten barak verhuisde naar een plek achter de Noordersingelschool waar het nog jaren, onder de naam Mariakamp, dienst deed als jeugdherberg en later, vanaf omstreeks 1955, als Kweekschool.

Aardscheveldschool, 1924

ik heb niet op die school gezeten mijn vrouw.

ik heb niet op die school gezeten mijn vrouw

Aardscheveldschool, 1948