Ontdek PLUS

ruud klomp-olster

Kent 0 personen

Burg. staat -
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van ruud klomp-olster en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    ruud klomp-olster heeft 26 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Mijn herinneringen aan de St.

    Mijn herinneringen aan de St.JANSCHOOL! De eerste paar jaren lagere school (1948 t/m 1951) waren voor mij in de oude, gemengde St.Jan-school, met de Juffen Bleeker/Tesselaar en Winter en meesters Hulst en Peter Hornman. De juffen Bleeker en Tesselaar waren schattige mensen, dik- en dunschrijven was hun mode. Aan juf Winter (bijnaam Tor) denkend, zie ik een "zeer-strenge-Juf-met-lineaal-in-de-hand" voor me, bij het minste of geringste kattekwaad daalde deze lineaal neer op de schedel of de vingers van de rebel. Deze moest dan een tijdje met de handen op de rug achter het grote schrijfbord vóór in de klas blijven staan. Juf Winter had geloof ik een harige wrat in 't gezicht. Als ik verder aan de lagere schooltijd denk, heb ik nog een goede herinnering aan de meesters Blum, Hulst en Hornman. Deze heren (vooral Blum) ontdekten al vlot mijn muzikale talent en probeerden dit ook wel te ontwikkelen door wat privé-lessen na schooltijd te geven. Het artistieke buitenbeentje en hobby acteur meester Peter Hornman kwam uit een (kinderboeken) schrijversdynastie. Zijn broer Wim Hornman was buitenlandjournalist voor de Nederlandse pers. De St.Jan-school was toen al een oud gebouw, een typische school in de meest ware zin van het woord. Een lange brede steeg mondde uit op een grote speelplaats. Midden op die speelplaats stond een houten bouwwerk met de naam 'molshoop', een mogelijkheid voor het samenkomen van de plaatselijke verkennersgroepen, het vieren van div. party's en als repetitie-lokaliteit. Het was wel een gezellig 'hokkie', ik heb het vaker gehuurd voor div. familiefeestjes. Rechts naast het schoolplein was een steeg voor de aldaar wonende mensen in de ca. 4 lage, oude huisjes. De afscheiding tussen school en steeg bestond uit kippengaas en prikkeldraad. Het moet voor die mensen wel elke dag een oorverdovend lawaai zijn geweest tijdens de schoolpauzes. Als het regende stonden we o.a. in de fietsenstalling. In de school waren twee verdiepingen, hoe de klassen-indeling boven en beneden was, weet ik niet meer.

    st. Janschool, 1948

    De laatste paar jaren (1951 t/m 1953) waren in de toen pas nieuw gebouwde Jacobus- jongensschool aan de Snuiverstraat met de meesters Groot, -Blum en -Hornman.

    De laatste paar jaren (1951 t/m 1953) waren in de toen pas nieuw gebouwde Jacobus- jongensschool aan de Snuiverstraat met de meesters Groot, -Blum en -Hornman. Meester Groot was het hoofd van de school en kon op een verschrikkelijk spannende manier verhalen van Arendsoog en Winnetou voorlezen, soms zat ik helemaal te bibberen van spanning. Er werd toendertijd een kinderoperette op touw gezet. Juf Draaisma, meester Hornman en een zekere mijnheer Ber Joossen (piano) waren er o.a. ook organisatorisch bij betrokken. Titel van de kinderoperette was: "De bevrijding van prins Zonneschijn". Er werden meerdere uitvoeringen in het RK.Verenigingsgebouw in Krommenie gegeven en wegens het grote succes ging dit spektakel ook nog op tournee door de Zaanstreek. In de drie hoofdrollen waren Lilly van Beurten als 'Koningin Lente', Piet Kerssens als 'Koning Winter' en mijn persoontje als 'Prins Zonneschijn' te zien en te horen. Verder waren er vele 'elfjes, bloempjes, vlinders en pages' bij betrokken, allemaal kinderen van onze lagere school. (zie ook de bijbehorende foto's in dit profiel)

    St. Jacobusschool LO, 1951