Ontdek PLUS

Ronald Langereis

Kent 35 personen

NA
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Ronald Langereis en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Ronald Langereis heeft 19 klassenfoto's en kent 35 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Door Esmee en Arthur samen heb ik 13 jaar op de PS "gezeten", eerst gewoon als vader en van 1982 tot 1991 als bestuurslid.

    Door Esmee en Arthur samen heb ik 13 jaar op de PS "gezeten", eerst gewoon als vader en van 1982 tot 1991 als bestuurslid. Samen met Chong en het team hebben we onvoorstelbaar veel "nieuws" in de school gebracht: Allereerst een eigentijdse identiteit en daarna - in enigszins willekeurige volgorde: Het tropenrooster, oprichting van peuterspeelzaal 't Peetertje, overblijven tussen de middag, vervanging van de vaste conciërge (toen al jaren mevr. Collignon) door (betaalde) ouderparticipatie, ADV en deeltijdbanen voor teamleden, fusiebesprekingen en het afketsen daarvan, invoering van de eerste computers (2 Commodore 128's), de medezeggenschapsraad, het antirookbeleid en tussendoor huwelijken, zwangerschappen en andere feesten: 25 jaar Aatje (15-4-1983), 100 jaar PS (1885-1985), invoering van de basisschool en afscheid van Aatje. En toen, op een nieuwjaarsdag, brandde opeens de gymzaal uit door vuurwerk. Wat een ravage! Maar op de speelplaats kon toen eindelijk nieuwbouw worden neergezet, die kort na ingebruikneming helemaal onder water kwam te staan. Weer een ravage. Maar desondanks gingen Maarten Cligge en René Peeters door met het maken van prachtige musicals met de 6e klassen; Chong en Hans Straver bleven, bijgestaan door vrouwelijk organisatietalent, spannende schoolkampen houden. En al die andere teamleden, ouders en het bestuur bleven zich inzetten om de PS - tegen de waan van Den Haag in - als een kleine, gezellige school te behouden - voor de kinderen. Het was altijd - nou ja, vaak - feest en er viel veel te lachen. Ik ben blij dat ik op de PS mijn lagereschooltijd nog eens heb mogen overdoen. Andere bestuursleden uit die periode: Ben Schlattmann, Sven Danner, Maria Baneke, Coen Margadant, Riet Mathot, Jos Ferenschild, Van de Hombergh en later Jan Koningstein, Marianne Wieberding en Rob de Leur.

    Peetersschool, 1978

    Het leuke van de vroegere Oude Talen studie was dat je in het eerste jaar eigenlijk in een klasje terechtkwam.

    Het leuke van de vroegere Oude Talen studie was dat je in het eerste jaar eigenlijk in een klasje terechtkwam. We waren met z'n 25-en en er werd hard gewerkt. Het eerste trimester werd de stof van 6 jaar gymnasium even opgefrist (themaatjes maken!), naast nieuwe vakken, zoals archeologie, taal- en literatuurwetenschap, historische grammatica en facultatief zelfs exotica als papyrologie en epigrafiek. Aan het eind van het eerste jaar kon ik - eigenlijk tot mijn eigen verbazing - een Latijns boek lezen als de krant (Sallustius - Catilina) en iets minder makkelijk ook een Griekse comedie (Aristophanes - Equites). Dat was toch wel even wat anders, dan al die proefvertalingen op het gymnasium, waarbij je tussen al het gekras door altijd het gevoel bekroop van "Waar gaat 't in godsnaam eigenlijk over?" De hoogleraren en docenten waren 'persoonlijkheden', met een heel eigen stijl, ieder bijzonder genoeg om bij het leven een legende te worden: Prof. De Groot en Ruijg vooral: 'Het is niet geheel juist, maar er zit veel goeds in.' Deze Olympiërs hebben voor de Haagse Nemesis het veld geruimd, maar ik zag op de UvA site dat in de vakgroepen Griekse en Latijnse taalkunde onze docenten uit de jaren 70 nog immer standhouden: Rijksbaron, Waanders (metri causa); Pinxter, Smolenaars en Den Hengst. Maar waar is het Amsterdamse 'enfant terrible' van OG gebleven, Best? Met een shovel gevlucht naar Bulgarije? Een sprekend beeld dat me altijd is bijgebleven: Een vergadering van de in 1977 geïnstalleerde medezeggenschapsraad, waar Lex Weiler en ik als studentenvertegenw. aan deelnamen. Wij in de bankjes en tgo. ons, voor het bord in de kleine collegezaal (Klassiek Sem. - UB) zat het faculteitsbestuur, prof. Ruijg vz., prof. Jan-Maarten Bremer, docent Ahlheid en kand.ass. Charles Huppert. Ruijg stak een dikke Havana op, JM een dunnere, Ahlheid een panatella en Charles een sprietje. Prachtig! De Revolutie van '68 had de Klassieken nog niet bereikt. Onze jaargroep 76/77 kon prima met elkaar overweg en rond Pasen 77 organiseerden we een weekendje Ouddorp, waarvan hier een paar foto's.

    UvA - Klassieke Taal- en Le..., 1976

    Mijn eerste kleuterschool, montessori, want mijn pappa en mamma wilden het beste voor mij.

    Mijn eerste kleuterschool, montessori, want mijn pappa en mamma wilden het beste voor mij. Ik herinner mij nog het ruime klaslokaal met lage, open kastjes langs de muren, waar je zelf dingen uit mocht pakken die je leuk vond om mee te spelen. Dit bracht mij onmiddellijk in botsing met het systeem: Ik pakte dingen waar ik nog niet aan toe kon zijn en moest die terugleggen. Vervreemdend! Omdat iemand voor mij en iedereen bedacht had wat goed was, mocht ik niet mijzelf zijn. Hier moet de kiel gelegd zijn voor mijn diepverholen neiging autoriteiten te wantrouwen, systemen te verafschuwen en waar ik kan te ondermijnen. Ook al duurde mijn verblijf op deze school hooguit een maand of wat, ik ben Maria en haar montessori veel verschuldigd.

    3e montessori kleuterschool..., 1949