Ontdek PLUS

Peter Dekker

Kent 0 personen

LIVING_TOGETHER
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Peter Dekker en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Peter Dekker heeft 4 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Fijne muzieklessen gehad van de heer Demaret, de basis voor mijn muzikale vorming.

    Fijne muzieklessen gehad van de heer Demaret, de basis voor mijn muzikale vorming. Ik weet nog dat hij begon met muziek van Leonard Bernstein. Ook herinner ik mij nog hoe gefascineerd hij was door de componist Janacek, van wie hij de Taras Bulba draaide. Ik ben hen in 1982 nog eens in Rome tegengekomen. Jammer, dat hij jong gestorven is. Dagelijks heb ik nog plezier van het goede Engelse onderwijs. Simple past en present perfect werden osn met de paplepel ingegoten door juffrouw Brons en de heer Madderom. Van juffrouw Brons herinner ik mij nog dat zij het tijdens de bijbelse geschiedenis overde besnijdenis had. Omdat zij altijd haar hond, een reu meenam naar school zette zij hem, om het uit te leggen. Eén van ons moest lachen en werd onmiddellijk de gang opgestuurd. Wat heb ik bij haar ook geworsteld met rekenen als wij Britse ponden moesten omrekening in guldens of omgekeerd. Dat was allemaal voor niets want een paar jaar later werd daar het decimale stelsel van kracht. Ging veel om met Johan de Groot, die later naar de Hogere Technische School in Haarlem ging. Wij hebben elkaar uit het oog verloren.

    Christelijke Mavo De Laanakker, 1966

    Degelijk onderwijs genoten.

    Degelijk onderwijs genoten. In de eerste en tweede klas hadden wij juffrouw Goede en zaten nog in een lokaal achter de Gereformeerde Kerk. Het rook er naar potloden en op zonnige dagen schitterde het water van de Achterburggracht op het plafond van het lokaal. De eerste dag na de grote vakantie was het altijd feest, want dan was zij jarig en gaf ze geen les. In de derde en vierde klas hadden wij een voor die jaren zeer modern geklede en opgemaakte juf, namelijk juffrouw Korf. Als we zongen zwaaide zij de maat met een grote stok. In 1964 verhuisden we naar een nieuw schoolgebouw,waar ik in de vijfde en zesde klas les kreeg van meester Terpstra. Meester Terpstra kon boeiende verhalen vertellen, tijdens het geschiedenisuur. Op een overdrachtelijke manier bracht hij ons kennis voor de natuur bij met sprekende voorbeelden, een opgezette valk of de inhoud van een uilebal. Ook legde hij de beginselen van de zinsontleding uit. Iets wat ons later goed van pas kwam bij leren van de vreemde talen. Via de schoolradio hoorde ik voor het eerst klassieke muziek (De Moldau van Bedrich Smetana). In de zesde klas had ik op zaterdagochtend al Franse les. Dit was voor leerlingen, die naar de MULO of het lyceum zouden gaan. Ik herinner mij nog de afscheidsavond in 1966 waarbij we allemaal een bijbeltje kregen en meester Terpstra met ontroering afscheid van ons nam. Het bijbeltje ligt nog in mijn boekenkast. Ook heb ik mijn schoolrapport nog. Soms vraag ik mij af, wat er toch van iedereen is geworden. Leeft meester Terpstra nog? Hij zou dan nu rond de 85 jaar moeten zijn.

    School met de Bijbel, 1960

    Voordat het schoolgebouw in 1959 klaar was zaten we in de kantine van de conservenfabriek van Verburg.

    Voordat het schoolgebouw in 1959 klaar was zaten we in de kantine van de conservenfabriek van Verburg. We verzamelden ons dan op het schoolplein van de lagere school en liepen aan een koord met juffrouw Gootjes door de Dorpsstraat naar de fabriek. Koninginnedag 1960 was een drama. Juffrouw Gootjes had het in haar hoofd gehaald dat wij in de optocht als kaboutertjes verkleed meereden op een wagen. De baardjes van watten zaten aan onze gezichten vastgeplakt met lijm. Wat heeft het pijn gedaan toen dit na afloop van de optocht verwijderd moest worden. Zijn er nog ouders die daarover hun beklag hebben gedaan bij het schoolbestuur? Ik weet het niet meer.

    De Kleuterburcht, 1958