Ontdek PLUS

Paula Van der molen

Kent 0 personen

NA
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Paula Van der molen en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Paula Van der molen heeft 2 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Mijn eerst schooljaar was 1943.

    Mijn eerst schooljaar was 1943... Oorlogstijd!! Naam van de juf helaas kwijt! Ik heb heel goede herinneringen aan haar! Ik heb alle rapporten nog, maar geen van de leerkrachten nam ooit de moeite haar of zijn naam te vermelden! De Marnixschool was een Opleidingschool voor Jongens. Alleen jongens mochten die school bezoeken! Op de Nassaukade was een soortgelijke school maar dan alleen voor meisjes! Wat de Gemeente Amsterdam daar nu mee voorhad, alleen jongens of alleen meisjes, heb ik nooit begrepen. Slechte jaren, 1943-44 en 1944-45. Dat laatste jaar was voor mij de 2e klas. In het najaar van 1944 ging het al fout! Kou... Niets meer te stoken!! Dat jaar hebben we weliswaar de eerste maanden nog wat gedaan, maar gaandeweg naarmate het kouder werd steeds minder! Uiteindelijk werd er totaal geen onderwijs meer gegeven. Dat had grote gevolgen voor ons 2e klassers! We gingen met grote leerachterstand over naar 3e en later naar de 4e klas. En daar brak voor velen de bom. We bleven "zitten". Puur door gemis aan onderwijs. Met het schooljaar 1946-47 kwam Dhr Keizer als hoofdonderwijzer. Een kanjer in zijn vak! Hij liet mij de 4e klas, (zijn klas) overdoen. Voor mij waren toen de problemen over, voor vele andere jongens is het nooit goed gekomen! In de winter van 1944-45 werden velen van ons op "hongerevacuatie" gestuurd naar Oost-Noord Nederland. Ik kwam in Oost Groningen terecht. Juni 1945 was ik pas weer terug in Amsterdam! Ondanks alles vond ik het een prettige school. Veel jongens uit de jordaan. Palmgracht-Lindegracht-Dommerstraat enz. Door een aantal jongens werd nog echt plat vooroorlogs jordaans en hoog Haarlemmerdijks gesproken. En dat is echt anders dan het toneel-theater-jordanees van nu. School was toen nog skool. Schele als scheldwoord was Skele! Ik was uit de Staatsliedenbuurt en er waren ook jongens uit de Spaardammerbuurt. Geen "buurtschooltje" dus! Echt jongens uit de ruime omtrek van de school. Vanaf 1950-51 naar vervolgonderwijs de Frisoschool. Ik ben nu 70 jaar. Ik ben nieuwsgierig hoe het verder met mijn beginjaargang 1943-44 is gegaan. Een aantal ben ik in de 4e klas uit het oog verloren. Helaas. In de 5e-6e klas kwam ik bij de heer Cannemeijer. Een bijzonder goede "meester". Ik ben door Dhr Keizer goed weggekomen. Ik heb de inhaalslag kunnen doen. (ten koste van een extra jaar) Maar de jongens die het hele traject van 6 jaar in een keer hebben gedaan waren toch wat magertjes bedeeld geworden! Slachtoffertjes van 1945!!!

    Marnixschool, 1943

    Ik vond het een geweldige school.

    Ik vond het een geweldige school. Op laag niveau beginnen, en na het slagen (in het dagonderwijs) in de zelfde school verder in het avondonderwijs de Middelbare Handelsschool en de PD's Nederlands Engels en Boekhouden. Klasseleraar was Hr.Bering-(50-52) en na "bak"jaar Hr.de Waard-(52-54).Bering deed oa Duits en de Waard het Engels. Loopstra(in mijn tijd) Natuurkunde. Het was een goede basis voor de verdere loopbaan.

    Johan Willem Friso school, 1950