Ontdek PLUS

Nico Crama

Kent 3 personen

MARRIED , 1 kinderen
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Nico Crama en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Nico Crama heeft 8 klassenfoto's en kent 3 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Het valt me moeilijk om me veel te herinneren van mijn schooltijd - voor het grootste deel tijdens de oorlogsjaren - op de Kernstraatschool.

    Het valt me moeilijk om me veel te herinneren van mijn schooltijd - voor het grootste deel tijdens de oorlogsjaren - op de Kernstraatschool. Wel herinner ik me nog wel de namen van de "meneren en juffrouwen" uit die tijd, zoals juffrouw Eggink uit de eerste klas en schoolhoofd meneer Hokkeling uit de zesde klas. En in de vijfde klas een onderwijzer met de bijnaam "Prik". Ook komen nog wel de namen van enkele leerlingen bij me op, zoals Lien de Jager, Bea Entrop, Irene Prins en Fred Derksen. Het is allemaal zo lang geleden en zo ver weg dat het soms op een soort droom begint te lijken. Met het ouder worden zou ik heel graag nog eens in contact komen met mijn klasgenoten van het eerste uur, maar tot nu toe is me dat niet gelukt. Onlangs heb ik een klassenfoto teruggevonden, waarschijnlijk van de 6de klas tijdens een schoolreis in 1947. Hopelijk komen daar reacties op...

    Pestalozzischool, 1941

    Uitgenodigd door de toenmalige rector, de heer Naeff, heb ik van 1962 tot 1971 filmlessen gegeven op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest.

    Uitgenodigd door de toenmalige rector, de heer Naeff, heb ik van 1962 tot 1971 filmlessen gegeven op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest. Het idee rond deze lessen was dat ik de leerlingen zou begeleiden om de bouw van hun nieuwe school op film vast te leggen. De leerlingen kregen van mij de nodige theoretische kennis over het medium film en op regelmatige tijden werd de camera tevoorschijn gehaald om het filmmaken in de praktijk te beoefenen. Ieder jaar kreeg ik een vaste vierde klas toegewezen en in zes opeenvolgende schooljaren werd op regelmatige tijden een stukje film opgenomen en gemonteerd. De complete "Bouwfilm" bestond uiteindelijk uit twee delen. In deel I was het schoolleven in een noodschool in de vorm van houten barakken te zien en deel II toonde het ontstaan en de bouw van het nieuwe schoolgebouw. De door de leerlingen gemaakte film werd voor het eerst vertoond bij de opening van de nieuwe school (op 19 december 1968) en is sinds kort te zien op de vernieuwde website ROStalgia van het Rijnlands Lyceum Oegstgeest. Nadat de film was voltooid heb ik nog een paar jaar op het Rijnlands lesgegeven en deelgenomen aan (film)werkweken. Daarna ben ik de "grote boze filmwereld" ingegaan. De pret was over. Ik heb de beste herinneringen aan mijn tijd op het Rijnlands, een halve eeuw geleden...

    Rijnlands Lyceum, 1962

    Ik was leraar "filmkunde" op het Haags Montessori Lyceum van 1959 tot en met 1973.

    Ik was leraar "filmkunde" op het Haags Montessori Lyceum van 1959 tot en met 1973. Naar aanleiding van filmopnamen in het scheikundelokaal van het HML voor mijn film "Zwavelzuur" (uitgekomen in 1960) heeft de toenmalige rector van het HML, Dr. Jan Koning me uitgenodigd om filmlessen te komen geven als zgn. 'keuzevak'. Dat heb ik vijftien jaar met veel plezier gedaan. In die periode heb ik leiding gegeven aan het maken van acht leerlingenfilms die vorig jaar (2009) zijn uitgekomen op een dvd, onder de titel "Scholierenfilms Haags Montessori Lyceum 1959-1973". Op deze dvd is ook mijn eigen documentaire film "De mooiste tijd..." (1963) opgenomen, waarin een aantal oud-leerlingen en -leraren figureert. Deze dvd is onder meer via het HML verkrijgbaar. Ik heb nog steeds contact met een aantal van mijn oud-leerlingen.

    Haags Montessori Lyceum (HML), 1959