Ontdek PLUS

Marianne Brekelmans

Kent 0 personen

Burg. staat -
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Marianne Brekelmans en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Marianne Brekelmans heeft 0 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Ik ben in de 3e klas HBS op de school gekomen.

    Ik ben in de 3e klas HBS op de school gekomen. We zaten daar toen met 4 meisjes in en de rest jongens. Voor die tijd was dat zeer speciaal. Er zaten veel studenten op uit Breda en Tilburg. Er werd dan gezegd, dat deze HBS gemakkelijker was dan in de steden om ons heen of omdat de school klein was leerlingen, die elders van school af moesten daar wel konden komen. Dat interesseert me niet. Ik heb er een geweldige tijd gehad. We kregen Duits van Sieprath, de Siep, scheikunde van Don Griot, Donneke. Ik was onlangs in Copenhagen op de EAIE, European Association of Higher Education) conferentie en stond in de Vlaamse stand van het Ministerie van Onderwijs en stond plotseling naast iemand, een jonge vent, die uit Dongen kwam. We hadden echt een stel dezelfde leraren gehad. Dat was koeien uit de sloot halen. Heerlijk. In de 4e klas, ik was toen 17 zijn we door toedoen van de Franse leraar Nieland naar Frankrijk geweest. Dat was in 1961 denk ik. De eerste nacht sliepen we bij Parijs en toen naar de Creuse. De jongens moesten een oude kapel restaureren, werk van Abbe Pierre, en de meisjes Tonny en ik moesten koken. Aangezien de ouders van Kootje Nieuwenhuijzen erbij waren hoefden we nooit te koken, alleen groenten schoonmaken en aardappels schillen. Ik heb nog steeds contact met het buurmeisje aan de overkant van de straat, waar wij sliepen. We hebben elkaar ook verschillende keren opgezocht. Ondertussen is haar man alweer met pensioen en ik ook. Verder heb ik goede herinnering aan tante Mien, het stamcafe in Dongen van de HBS-ers. Het 5e jaar heb ik in Klein-Dongen gewoond, omdat elke dag naar Roosendaal op en neer met fiets en trein, dat kostte ook veel tijd. Toen ik examen deed had ik hele hoge hakken aan, die nu weer mode zijn, blauw-wit, en een blauw mantelpakje. Tijdens mijn einexamen geschiedenis vond men dat, pa Smit, wel erg liberaal. Ik was me van geen kwaad bewust. Als Basje Baeten en ik de wet overtraden kregen we eigenlijk nooit strafwerk van den Brouwer, de directeur. Hij heette eigenlijk Brouwers. Wij moesten dan vertalingen Frans-Nederland maken. Misschien komt daar onze voorliefde voor Frans nog wel vandaan. Ik kreeg een boek van de Duitse ambassade en ben toen ook maar Duits aan de Leergangen in Tilburg gaan doen. Heb in mijn leven wel erg veel profijt van mijn talenkennis Frans, Duits, Engels gehad.

    John F Kennedy HBS, 1960

    We zaten maar met enkele meisjes op school.

    We zaten maar met enkele meisjes op school. Omdat ik van de Mulo kwam moest ik 2 klassen terug en in de derde beginnen. We zaten daar met 4 grieten in. Ik vond het een gezellige tijd. Ik was graag naar B gegaan, maar omdat ik nooit wiskunde had gehad, moest ik in de derde klas 3 jaar doen en dan was het toch safer naar A te gaan. Wilde eigenlijk advocaat worden, maar door de leraar Duits ben ik de richting van leraar op gegaan. We hadden leuke klasgenoten. In de vierde klas gingen we met de bouworde naar Frankrijk. Ik heb daar nog een vriendin aan over gehouden en een grote liefde voor de franse taal.

    John F Kennedy HBS, 1960