Ontdek PLUS

Marian Meer

Kent 3 personen

Burg. staat -
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Marian Meer en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Marian Meer heeft 0 klassenfoto's en kent 3 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    In de eerste en tweede klas was er juffrouw Vos, wij waren allemaal heel dol op haar.

    In de eerste en tweede klas was er juffrouw Vos, wij waren allemaal heel dol op haar. De derde klas is grotendeels overgeslagen vanwege de oorlog, vlak na de oorlog kregen we les in een kerk, ik geloof de Hersteld Apostolische, vlak bij Tichelwerk, sommige klassen hadden 's morgens les, en sommige 's middags. Ik geloof dat onze onderwijzer toen Linnebank was. Later, in het echte schoolgebouw, kregen we meneer Bosscher, die heel populair was. Vanuit de vierde gingen we met ik meen 6 leerlingen naar de Opleidingsschool, ik herinner mij Truus Leusink, Wilma Budding, Boudewijn Nieuwenhuis.

    Wilbertschool, 1942

    In de vijfde klas zat ik bij meneer De Boer, in de zesde klas bij meneer Landman die ook hoofd van de school was.

    In de vijfde klas zat ik bij meneer De Boer, in de zesde klas bij meneer Landman die ook hoofd van de school was. Beide waren aardig. We moesten op deze school heel hard werken, elke avond tot laat huiswerk maken, vooral dingen uit het hoofd leren, rijtjes kunnen opdreunen. Dit alles om zonder toelatingsexamen naar HBS of Gynmnasium te kunnen gaan. Het beste herinner ik mij de Franse les die we in een extra uur kregen aan het eind van de middag, en het boek "Alleen op de wereld" van Hector Malot dat in de vijde klas werd voorgelezen en waarbij ik veel tranen vergoot. Achteraf vond ik het gek dat de namen op zijn Nederlands werden uitgesproken (Vitális, Rémi) Mijn hartsvriendin Mieke Noach ging naar het gymnasium, ik moest van mijn ouders naar de HBS, tot mijn grote verdriet.

    Opleidingsschool, 1946

    Ik geloof dat ik wel een prettige tijd had op de HBS.

    Ik geloof dat ik wel een prettige tijd had op de HBS. Waar ik mij achteraf voor schaam is het pesten van een aantal leraren met de gehele klas. We hebben dat jaren gedaan en zeker slachtoffers gemaakt. Ik vond alle vakken leuk en heb daarom de B-kant gekozen. Scheikunde en natuurkunde snapte ik niet, daarom ben ik een keer blijven zitten met verder goede cijfers. Ik zat een tijdje in de redactie van de schoolkrant Spuit 11, dat was leuk werk. Naast de school was ik actief in de jeugdbeweging, vaak ten koste van het schoolwerk. Met mijn vriendin Truus Leusink die prachit viool speelde ging ik naar concerten en leerde van Bach houden. Jammer is dat geschiedenis (geen examenvak) zo slecht gegeven werd door Rijpma, alleen rijtjes leren, geen onderlinge verbanden, dat miste ik later erg. Bij Nederlands in de laagste klassen kregen we bij Ten Cate dictees, als je meer goed had dan gemiddeld kreeg je een 14 of een 15. Later hadden we Van de Riet voor Nederlands, die ons liefde voor literatuur bijbracht, mij in elk geval hele erg. Hij leende ons boeken uit zijn eigen bibliotheek, en las veel voor. Bij Frans werden er chansons gedraaid, dat was in die tijd ongebruikelijk, en de lerares Duits (Cossee) liet ons voordrachten in het Duits houden, ook nieuw voor die tijd. De lerares Engels gaf ons vanaf de eerste klas les in het Engels. We waren een zootje ongeregeld, de school stond ook niet erg goed bekend, veel gezakten voor het eindexamen, dat maakte het ook niet beter. Toch heb ik een goede basis gehad voor wat ik daarna ging doen.

    Gemeentelijke HBS, 1948