Ontdek PLUS

Leo deJong

Kent 0 personen

NA
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Leo deJong en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Leo deJong heeft 4 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Voordat ik naar de "grote "school ging heb ik eerst nog vanaf 1954 twee jaar op de daarnaast gelegen kleuterschool gezeten waar een non het hoofd was .

    Voordat ik naar de "grote "school ging heb ik eerst nog vanaf 1954 twee jaar op de daarnaast gelegen kleuterschool gezeten waar een non het hoofd was . Op die kleuterschool had je natuurlijk de legendarische juffrouw Fien oftewel de chocolade juffrouw. Kwam zij niet uit Suriname ?? Was ene juffrouw Flux ook niet daar als leerkracht aanwezig ? In 1956 ging ik naar de Gerardus Majelle school en heb ik daar nog een schoolfoto uit de eerste klas met medeklasgenootjes Sjonnie van de Ka en Rick van Capelle. Zie foto Wat mij altijd bijgebleven is die ontzettende strenge (tijdelijke) leraar van Eck. Als iemand maar iets deed kreeg de hele klas straf en moesten we soms wel meer dan een uur nablijven. Dit is ook een keer gebeurd op mijn verjaardag en maakte hij geen uitzondering voor mij. Van het tweede jaar weet ik aleen dat we les kregen in he parochie huis in afwachting op de grote verhuizing naar de nieuwe Michaelschool aan de Reigerstraat. In dat Parochie huis kregen we les van o.a de paters Tusch en Goes. Klasgenoten o.a Jan Heerkens,Bennie van de Hoorn Adje Tusveld. Zie verder Michaelschool..............

    Gerardus Majelle School, 1956

    Tja, de St-Michael school was een nieuw gebouwde school waar ik eigenlijk niet goed meer van weet of ik daar in de tweede of derde klas in terecht ben ingekomen.

    Tja, de St-Michael school was een nieuw gebouwde school waar ik eigenlijk niet goed meer van weet of ik daar in de tweede of derde klas in terecht ben ingekomen. Wel weet ik nog de meesters de Lange, de Rijk, en Ruis en het hoofd, meester Theunissen die altijd met die stinkpijp liep. Wat ook bijgebleven is waren de schooltuintjes naast de school waar je een eigen stukje grond had voor de groei van boontjes en radijsjes. (Alleen voor de 5e en 6e klassers) Ik weet alleen niet meer of we nog ergens gymles hadden. Wel op zaterdagmorgen zwemles in het Spaarnesbad bij meester de Knoop! (Itersonlaan). De handenarbeids lessen waren aardig met al dat geklei. Je kreeg dan een grote dobbelsteen klei van 15x15 cm met daarin een met je duim gemaakt gaatje waar water instond zodat het niet uitdroogde. Allerlei beestjes moet je dan boetseren. Ook het plak en vouwwerk tot een heuse draaimolen behoorde tot het standaard pakket van opdrachten. Omdat ik van een jongensschool kwam was het natuurlijk een feest om met meisjes in de klas te komen. De namen die ik nog weet zijn natuurlijk Ineke van Eyk, Ellie van Vuuren, de zusjes Kalmeijer uit de Reigerstraat , en natuurlijk ook Marianne en Carla Nederhof van dat kraanbedrijf aan de Vaart. (Westzijde ?). Neef Jan Nederhof zat op een andere school. Wie zaten er nog meer in die jaren in mijn klas ?? Ria Geurts? De jongens die mij bijgebleven zijn waren de jongens van Velzen die naar Geleen verhuisden Ton Straver , Fritsie Rietveld en Toontje Wiezer die een keer voor straf in de hoek van de klas moest staan en prompt daar zijn plasje deed. Nare herinneringen zijn er ook, het tragische overlijden van klasgenoot Jan Schuttelaar waar ik niet goed meer van weet of dat nu op de G-Majelle of St.Michael school was. Zijn ouders hadden een kruidenierszaak op de Walvisstraat Wat mij ook altijd bij is gebleven was het jaarlijkse bezoek van de schooltandarts en als onze klas dan aan de beurt was had de meester op zijn tafel een pakket bruine mappen met gebitgegevens liggen van de leerlingen en bepaalde hij wie aan de beurt was. Blij als die goede man weer weg was! De jaarlijkse schoolreisjes waren altijd tof zo ook de traditionele sportdag ergens op den velden in Gouda en kon je het al of niet doorgaan van deze dag zien aan de vlag die men uithing vanuit de St. Janskerk. Na afloop kreeg je een diploma op naam met de indivuduele sportresultaten daarop vermeld. Graag zou ik willen vernemen of er ooit een reunie is geweest van deze school gelegen aan het toen tweede veld van ONA waar ik een geweldige tijd heb gehad mede door die fantastische meesters en leerlingen. Tenslotte roep ik oud klasgenoten op waarvan ik de namen niet meer weet ,om ook op deze schoolbank site te reageren om zo weer een hele klas bij elkaar te krijgen voor wie weet een reunie!!

    St. Michaël School, 1959

    Na de lagere school ben ik naar de technische school gegaan en heb daar 4 klassen doorlopen.

    Na de lagere school ben ik naar de technische school gegaan en heb daar 4 klassen doorlopen. Wat mij van deze school is bijgebleven is de entree aan de kant van het schoolplein waar je je voor de aanvang van de lessen op moest stellen om naar binnen te mogen. Eenmaal binnen had je in de hal boven een gang de spreuk: "kennis is macht maar karakter is meer". In diezelfde hal zat dhr Klinkenberg, de concierge in zijn hokkie. Moest altijd een briefje van je hebben als je te laat was. De eerste klas was geloof ik A1G met AVO (theorie) vakken en praktijklessen met o.a houtbewerken bij dhr Speelman . In mijn huiskamer staat nog steeds een houten werkstuk (giraffe van ongeveer 30 cm) uit die tijd. Andere praktijkvakken waren metaalbewerken bij Bijker en smeden. Was dat bij Meerdink of ook bij Bijker ?? . Gymles was bij dhr Dietsz. Wiskunde kregen we van dhr Zwart , die keek een beetje vreemd uit zijn ogen. Van de 2e klas weet ik eigenlijk niet zoveel meer behalve dat het AMT2a was en je eindeloos op stukkies aluminium moest vijlen om het haaks te krijgen. Ook leerde je boren, frezen en de schaafmachine kennen(eng ding ) en het standaard werkstuk voor iedereen, de uitgeklopte koperen asbak. Ook die staat nog thuis in de vensterbank! Metaal bewerken was eigenlijk niets voor mij en ben daarna naar de afdeling electro gegaan voor klas ET3 en ET4. De jaren op de afdeling electrotechniek gingen snel voorbij bij leraar v/d Vlist die je leerde hoe je electrische schakelingen (zwakstroom) met behulp van draadjes op een houten wand moest timmeren en later met PVC pijpjes met de bedrading voor schakelingen met wissel of hotel schakelaars en lampen. Oja ,dan was er ook nog die tekenleraar Colpaert, tijdens zijn lessen was het altijd een zootje. Klasgenoten Peter van Offeren (pepsels eten) en Ferrie Wolleswijk zullen dat zeker nog wel weten. Helaas heb ik geen klasse foto’s van die tijd maar heb ik wel 2 foto’s van mijzelf uit 2e en 4e klas.

    Lagere Technische School (L..., 1962