Ontdek PLUS

Joyce Hermes

Kent 71 personen

Burg. staat -
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Joyce Hermes en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Joyce Hermes heeft 0 klassenfoto's en kent 71 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Toen ik verplicht gestopt was met werken vanwege het feit dat ik een kind kreeg ging ik me concentreren op de vraag waar zij en eventuele broers/zusjes naar school zouden gaan.

    Toen ik verplicht gestopt was met werken vanwege het feit dat ik een kind kreeg ging ik me concentreren op de vraag waar zij en eventuele broers/zusjes naar school zouden gaan. In Berkel-Enschot was alleen klassikaal onderwijs en ik was helemaal begeesterd door het Jenaplanmodel. Met een aantal vrouwen van de zwangerschapsgymnastiek richtten we een onderwijsgroepje op. Later kwamen daar nog twee mensen bij. We wilden allemaal wat nieuws. We organiseerden een informatieavond met sprekers (o.a. Ad Brekelmans)over onderwijssystemen en schoolvormen. De belangstelling was enorm en er werd een initiatiefgroep opgericht voor de realisatie van een nieuwe school, waar ook ik deel van uit maakte. Gekozen werd voor een Nutsschool (bijzonder neutraal onderwijs) en voor een Jenaplanachtige onderwijsaanpak. Het moest een school van en door de ouders worden. We verzamelden voldoende handtekeningen en in 1977 werd de school geopend in een gloednieuw gebouw. Er werd gestart met zes stamgroepen en ook de peuterspeelzaal vond onderdak. Al gauw boden we ook onderdak aan zigeunerkinderen die opgenomen werden op school en daarbuiten ook apart onderwijs kregen. Tot 1980 zat ik in het schoolbestuur en ook viel regelmatig in als een leerkracht ziek was. In 1980 kwam er een mogelijkheid vrij voor een parttime baan op school. Daarom ging ik uit het bestuur en werd teamlid. Meestal in de bovenbouw; soms ook in de middenbouw. Mijn kinderen gingen mee naar dezelfde school als waar ik werkte; dat was ook een voordeel. Tot 1991 heb ik er parttime gewerkt, ook wel als remedial teacher. Een nadeel was dat ik geen eigen vaste groep had, daarom ging ik weer meer nadenken over het idee nog te gaan studeren. Ik besloot om naast mijn werk een dagstudie te doen aan de Universiteit Tilburg. Tegen de tijd dat ik mijn scriptie moest schrijven ben ik gestopt op Rennevoirt. Nu is de school inmiddels helemaal vol; er zijn zelfs lokalen bijgebouwd. Er wordt hard en goed gewerkt en een aantal van mijn collega's van toen werkt er nog steeds. Regelmatig kom ik oudleerlingen en ouders tegen en van velen weet ik hoe het met ze gaat

    Rennevoirt, 1980

    Mijn eerste baan als onderwijzeres kreeg ik op deze school in Best.

    Mijn eerste baan als onderwijzeres kreeg ik op deze school in Best. Het was een klassikaal jaarsysteem; leeftijdgenoten zaten bij elkaar. Ik kreeg klas 2 (tegenwoordig is dat groep 4). Het was een hele grote groep met meer dan 40 leerlingen, maar dat was normaal in die tijd. Elke dag reisde ik met de trein naar Best, maar al gauw wilde ik dichterbij een baan. Ik heb overigens prettige herinneringen aan mijn leerlingen en bezit ook nogal wat foto's. Namen die ik me herinner zijn Jean-Paul Poos, de tweeling Matty en Marco, Ankie Buys en Francien. Collega's waren o.a. Ankie van de Krabben en Ton Verweij en de heer Dillen.

    lidwinaschool, 1967

    Mijn tweede baan in het onderwijs heb ik op ter Linde in Tilburg Noord gehad.

    Mijn tweede baan in het onderwijs heb ik op ter Linde in Tilburg Noord gehad. Het eerste jaar kreeg ik jaarklas 4 (nu groep 6) en een jaar later werden we Jenaplanschool en kreeg ik een bovenbouwgroep. Veel van de leerlingen heb ik dus drie jaar in de klas gehad. Een bijzonder prettige tijd met zeer goede contacten met de collega's, volop drive en spirit. Genoten heb ik van het werken met mijn leerlingen. Grote stimulator was ons schoolhoofd Ad Brekelmans. We waren echt een team en de hele school van 12 grote groepen vormde een eenheid. Later ben ik ook nog wel eens middenbouw gaan doen, een jaar ook klas 1 (groep 3). Ik ben zo benieuwd naar hoe het ieder is vergaan. Via via hoor ik nog wel eens iets. Ik ben nog altijd bevriend met sommige collega's. Helaas is Ad Brekelmans overleden en de school is zelfs weg, maar ik heb er goede, warme herinneringen aan. Eigenlijk ken ik teveel namen nog van leerlingen om ze hier apart te noemen; het zou een te lange lijst worden. Toen ik zelf een dochter kreeg moest ik mijn ontslag aanvragen; zo ging dat in die tijd. Later ben ik toch weer terug gegaan naar de schoolklas, zij het op een andere plaats.

    School Ter Linde, 1968