Johannes Berkman

Kent 0 personen

MARRIED , 4 kinderen
Woont in -

  Bekijk het volledige profiel van Johannes Berkman en al je andere schoolgenoten!

  In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

  Johannes Berkman heeft 3 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

  Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

  Aanmelden

  Het Hoofd der School: E.

  Het Hoofd der School: E. van den Hoeven Klassenonderwijzers: Klas(1d)1a G.G. van Vliet - gehuisvest a/h Sandelingenplein/Strevelsweg in de Bethelschool Klas IIa R. Bouman - zelfde Klas 3a M. de Groot - Wielerstraat 12 Klas 3a M. de Groot - Wielerstraat 12 Klas 1 d was de eerste lichting van de 4-jarige M.U.L.O. opleiding. Vrijwel alle leerlingen kwamen uit de omliggende dorpen. KLas IIa heeft op een maandagmorgen gestaakt omdat wij geen herftsvakantie kregen en een protest wandeling gemaakt door Rotterdam-Zuid. 's Avonds lag er uiteraard een brief bij onze ouders. Straf: 3 Vrije Woensdagmiddagen naar school. In Klas 3a voortaan dinsdag- en donderdagmiddag vrij en op Zaterdagmorgen geen school meer. Het "einde"ochtendgebed en het "begin"middaggebed werd afgeschaft. Tweemaal per dag was in het vervolg kennelijk voldoende. Leraar Feenstra (v/d Randweg) was één van de initiatiefnemers voor Evangelisatie op Katendrecht(De Kaap)de rose buurt o.a. voor zeelieden. Voor fondswerving had men de beschikking over een draaiorgel dat religieuze muziekspeelde. Eén van de straffen die Feenstra gaf was een middag orgel-draaien. Ook wekte hij de leerlingen op om geld te geven. Eén van mijn klasgenoten gaf ooit een gulden -in die tijd best veel geld- en vroeg of het tarief op Katendrecht verlaagd was. De gulden werd zonder protest aanvaard. De gulden was wel een extraatje van een royale Pa. Ik was in het bezit van een kopie v/d sleutel(tje) voor de hoofdingang. De sleutel had ik gekregen van mijn neef Jan. In de middagpauze hadden wij dus toegang tot de school. Eén v/d streken die wij uithaalden was het open zetten v/d gaskraan in het natuurkundelokaaltje. Juffrouw Boonstra, lerares huishoudkunde werd gewaarschuwd en viel bijna flauw. De volgende dag was de gaskraan vervangen door een stevig vastgedraaide dop. Wij konden tussen de middag onze boterham opeten in een zaal van de Putsepleinkerk. Koster de Haan was ook concierge van de school a/d Wielerstraat. Melk was in 1947 nog op de bon. Ik meen dat een halve liter 17 cent kostte. Fietsen werden gekocht op punten. De kwaliteit was niet al te best. De meeste van ons reden op oude karren die eindeloos gerepareerd werden en die wij zelf opleukten met allerlei versieringen en extra lampen.

  Eben-Haezer ULO School, 1947

  De Oorlogsjaren met als "dieptepunt" de vierde klas 1944-1945.

  De Oorlogsjaren met als "dieptepunt" de vierde klas 1944-1945. Het eerste en het tweede rapport ontbreken. Soms hadden wij school,ik herinner mij de bovenzaal van de Gereformeerde Kerk. Deze kerk kreeg later de naam "Bethelkerk". Mijn neef Maarten van Helden was toen "invalmeester". Van hem kreeg ik ooit een 8 voor schrijven. Een unieke gebeurtenis die nooit meer herhaald is. En dan de zesde klas met Meester van der Zwan. Geen vinger opsteken als de naar de W.C. moest of naar de kraan wilde voor een slok water. Als het nodig was ging je gewoon. Vertrouwen en gezag. Voor die tijd zeer zeker en ook nu nog heel bijzonder. En het Frans van bovenmeester den Hollander. Leerling Hans was niet al te ijverig en de meester geloof ik ook niet. In 1947 U.L.O. School Eben Haezer, Rotterdam-Zuid - locatie Bethelschool aan de Strevelsweg/ Sandelingenplein daarna aan de Wielerstraat.In 1951 geslaagd tot verbazing van mijzelf en van anderen. Wij waren de eerste geslaagden van de vierjarige opleiding

  Gr van Prinsterer, 1941

  ?