Ontdek PLUS

Johan Tinus

Kent 19 personen

Burg. staat -
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Johan Tinus en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Johan Tinus heeft 15 klassenfoto's en kent 19 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Herinneringen hoeven nog niet.

    Herinneringen hoeven nog niet. De actualiteit geeft aan dat mijn taken bij de Hogeschool Utrecht / Seminarium voor Orthopedagogiek bestaan uit het studieleiderschap in de regio Zuid-Holland, het lidmaatschap van de examencommissie van het Seminarium voor Orthopedagogiek en het docentschap bij de opleiding Nederlandse gebarentolk.

    Seminarium voor Orthopedago..., 1995

    A. Willeboerschool

    Op de s.o.- en v.s.o.-afdelingen van de Willeboerschool ben ik 20 jaar werkzaam geweest. Heel veel jaren in de functie van directeur, maar het begon gelukkig niet full-time. De eerste jaren werd die taakstelling namelijk gedeeld met leerkracht zijn. Ik kan nu nog bijna alle leerlingen van mijn 1e groep met hun eigenaardigheden herinneren. Samen met Diane, Trudy en later Esther kon ik in de klassen de leerlingen en de school leren kennen. Als ik nu leuke herinneringen vertel over mijn rijke periode op de school betreft het voornamelijk ook die 1e periode. De school heeft in die jaren namelijk een enorme metamorfose doorgemaakt. De kleine school uit Overschie groeide in Kralingen in het begin bijna jaarlijks met een groep leerlingen. Aangezien er niet jaarlijks ook een lokaal bij kwam gaf die constante groei een grote druk ín de klassen bij de leerlingen en collega’s. Er was altijd sprake van een ruimte- en personeelsgebrek. Verbouwingen, verhuizingen hebben dan ook veelvuldig plaatsgevonden wat de rust binnen de school niet ten goede kwam. Daarnaast veranderde geleidelijk aan ook het type leerling. Tot 1990 kwamen overwegend leerlingen naar de Willeboerschool, die afkomstig waren van de kinderdagverblijven. Daarna kwamen er steeds meer leerlingen van het toenmalige M.L.K-onderwijs en nog later was de basisschool de hofleverancier. Als dan ook nog eens inhoudelijke vernieuwingen moesten plaatsvinden in de zin planmatig handelen, regelgeving vanuit de inspectie, ict-gebruik en een scheiding van de s.o.-afdeling met die van de v.s.o.-afdeling is achteraf bezien heel veel tijd opgegaan aan overleg. In de verschillende overlegvormen heeft de leerling altijd voor mij centraal gestaan omdat ik uitging van het feit dat wij er voor de leerlingen moesten zijn en niet andersom. Dat heeft in extern, maar ook intern overleg best wel moeilijke momenten opgeleverd. Het is dan ook geen wonder dat bij de leukste herinneringen momenten uit de klas of tijdens een werkweek naar boven komen. Naast de genoemde zakelijke aspecten denk ik ook met warme gevoelens terug aan momenten dat de teamleden er altijd voor de leerlingen en/of voor elkaar waren in moeilijke tijden. Kinderen en collega’s zijn ernstig ziek geweest en zelfs overleden, een schouder of arm was altijd in de buurt. Of dit op andere scholen ook zo is weet ik niet, maar dat dit op de Willeboerschool / vso De Hoge Brug aanwezig is weet ik wel. Bij de klassenfoto's plaats ik bewust geen namen.

    A Willeboerschool, 1985

    Het 1e jaar na de PA stond in het teken van werk zoeken.

    Het 1e jaar na de PA stond in het teken van werk zoeken. Het werd gevonden in de vorm van de dag de klas vervangen van de directeur van de basischool, die dan tijd had voor zijn ambulante taken. Aangezien zijn vrouw op een IHNO-school in Sliedrecht werkte waar nog vacature was voor 2 dagen werd mijn (werk-)week voorzichtig gevuld. Helaas raakte ik met sporten tijdens de herfstvakantie ernstig geblesseerd zodat ik pas weer na enkele maanden revalideren mijn schoolse werkzaamheden kon oppakken. De ervaringen dat jaar waren divers, mijn idealen moesten direct worden bijgesteld en van een vaste betrekking kon ik alleen maar dromen. Een open sollicitatie bij de gemeente Rotterdam, het ontmoeten van een vriendin, die op de C. Leeflangschool werkte, leidde tot het starten op de MLK-school in Rotterdam-Overschie. Een warm bad met bijna allemaal jonge gedreven collega's onder leiding van Frans Meijer. Het is wel altijd mijn school gebleven. Niet voor niets kom ik met grote regelmaat (oud-)collega's tegen en we hebben allemaal hetzelfde gevoel bij die periode. Na uiteindelijk 2 jaar de eindgroep te hebben gedraaid kwam de kans om op de A. Willboerschool naast lesgevende taken ook aan het ambulantschap te mogen snuffelen.

    leeflangschool, 1981