Ontdek PLUS

Jan (Willem) Bijl

Kent 0 personen

Burg. staat -
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Jan (Willem) Bijl en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Jan (Willem) Bijl heeft 0 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    In Utrecht heb ik biologie gestudeerd met als specialisaties plantensystematiek, vegetatiekunde, insecten fysiologie en in Wageningen toegepaste entomologie.

    In Utrecht heb ik biologie gestudeerd met als specialisaties plantensystematiek, vegetatiekunde, insecten fysiologie en in Wageningen toegepaste entomologie

    Rijksuniversiteit Utrecht ,..., 1956

    Drie jaar heb ik op deze school gezeten.

    Drie jaar heb ik op deze school gezeten. Het eerste jaar was het Koninkrijk der Nederlanden nog het grootste Islamietische koningkrijk ter wereld onder Koningin Juliana. Maar in 1949 werd President Sukarno onze president. Wij moesten op school het volkslied Indonesia Raja leren en kregen elke week een uur Bahasa Indonesia. Mee dankzij herbezoeken in 1994,1995 en 1996 spreek ik de taal weer vloeiend. En elk jaar 12 dagen naar de Pasar Malam Besar op het Malieveld houdt het ook levend! Op de PMB heb ik meer over indonesië geleerd dan toen in 6 jaar in Bandoeng, Jogya en Semarang. Van de school in Bandoeng herinner ik me een grote klasgenoot Mac Gillafry, een jongen Meyer die net als ik als totokblanda flink werd gepest. De grootste pestkop, Ferry Bechet heb ik daarom nog eens een bloedneus geslagen. Hij mij door maar beuken natuurlijk, maar wraak was zoet. Nu weer bijleggen toch, Ferry! Beter laat dan nooit. Het spannendste op die school was toen Westerling met zijn mannen Bandoeng moest heroveren. Het schoolhoofd kwam even met de juffrouw smoezen, er verdwenen steeds meer kinderen uit de klas en tenslotte vertelde de juffrouw wat er aan het gebeuren was. Tenslotte kwam dominee van der Weij, onze overbuurman aan de van Deventerweg, mijn zus Willy en mij ophalen met zijn auto om langs een omweg naar huis te rijden. Toen heb ik voor het eerst een dode soldaat op straat zien liggen.

    Bandoengse School Verenigin..., 1948

    Ik heb maar één jaar op deze school gezeten, in de derde klas bij juffrouw Frankenaar die voorlas uit de Soete Suikerbol van W.

    Ik heb maar één jaar op deze school gezeten, in de derde klas bij juffrouw Frankenaar die voorlas uit de Soete Suikerbol van W.G. van der Hulst.. Ik kwam toen uit Vlaardingen omdat mijn vader directeur werd van de Amsterdamse Jeugd Actie die de ontspoorde tieners uit de oorlog weer in het gareel moest helpen. We woonden aan de Nassaukade 65 3hoog, dat was in het zelfde huizenblok als de school. Spannend om uit Vlaardingen waar ik de oorlog en de hongerwinter had meegemaakt in het grote Amsterdam te komen. Ik herinner mij ook de zondagsschool Elim en hoe ik die winter leerde schaatsen op de Singelgracht. Van mijn klasgenoten herinner ik me alleen Martin die in de pauze verhalen ging vertellen. ook zat er voor mij in de klas een indisch meisje waarvan ik dacht dat zij haar nek niet had gewassen want die zag er zo bruin uit. In 1948 ging onze hele familie naar Indië en kwam ik 6 jaar tussen de bruine mensen terecht!

    Oldebarneveld school, 1947