Ontdek PLUS

Jack Dhaeze

Kent 23 personen

NA
Woont in Roosendaal

    Bekijk het volledige profiel van Jack Dhaeze en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Jack Dhaeze heeft 5 klassenfoto's en kent 23 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    2 jaar kleuterschool - bij de nonnen

    Ingang van de school was gelegen aan de Lorentzstraat. En met Pasen stond op het grasveld tegenover de school altijd de voorjaarskermis. Vooral het opbouwen van de rups en het lunapark vond ik interessant en natuurlijk 's avonds als de lampjes aangingen. In de school waren de gangen spekglad. Die werden nml. goed geboend met menig (uit)glijpartij als gevolg.

    Heilig Hart, 1961

    Leuke tijd - middelbare school

    In het eerste jaar was de school betrokken bij de festiviteiten rondom 'Roosendaal 700-jaar'. Ik herinner me nog een fakkeloptocht door de binnenstad van Roosendaal toen ik net een maand ofzo op deze school zat. Mijn eerste jaar op deze school was het 2e jaar in het leerstelsel 'De Mammoetwet'. Dat betekende oa. dat er een systeem van keuzevakken werd ingevoerd, De eerste jaren kreeg je nog gewoon alle vakken maar aan het eind van het 2e jaar (of het 3e ?) kon je de vakken zelf kiezen waar je dan in de jaren daarna les kreeg en ook examen moest doen. Als ik het me goed herinner, waren Nederlands en Engels hierbij verplichte vakken die iedereen moest volgen. 'Herkansingen' bestonden toen nog niet maar evt. wel een her-examen direct aan het eind van de zomervakantie. Gelukkig is me dit bespaard..... Bij het uitvallen van lesuren, biljarten bij hotel Merks (waar sommige leraren Nederlands ook rustig aan de Franse cognac zaten terwijl ze daarna nog les moesten geven) of koffie drinken in de stationsrestauratie. De jaren van de militaire jassen en 'de pukkels', Zundapps, Kreidlers, Puch en Thomos, Drum of Samson-shag... Aanvankelijk was het Norbertuslyceum alleen een jongensschool. Pas aan het eind van mijn 1e jaar werd de school gemengd, te beginnen met de 1e klassen. En het jaar later ook de 2e klassen, etc. En dat was nog een hele happening; ramen van kleedlokalen bij de gymzalen moesten worden geblindeerd en ook moesten er aparte toiletruimtes komen voor de meisjes... Sportdagen waarbij meisjesteams tegen elkaar volleybalden hadden nooit te klagen over belangstelling, ook niet van de leraren. Rijen dik! Het duurde dus in totaal 6 jaren voordat alle leerjaren waren gemengd. Toen ik in de 3e klas bleef zitten, kwam ik voor het eerst in een gemengde klas en dat maakte weer veel goed... (mij is wel eens verweten dat ik het erom heb gedaan).

    Norbertuscollege, 1969

    jongensschool - lagere school

    Vliegers of 'haktollen' kopen bij Kempenaars op het Heilig Hart-plein of samen met Benny Scipio slagroomsoezen bij bakker Poppelaars.... Pattelullen bij de fiets-parkeertegels bij de flats aan de Philipslaan, Telefoonstraat of de Chr.Huygensstraat. Oppassen dat je het houtje niet tegen je kop kreeg... De jaren van de inktpotjes in de lessenaars en de kroontjespennen en het vloeipapier. De nieuwe kroontjespennen moest je eerst in je mond wat nat maken zodat de inkt beter kleefde. In latere klassen gaan schrijven met een vulpen en daarna zelfs ook al met een balpen! 2 Jaar schoolzwemmen in De Kwakkelkooi aan de Nieuwstraat waar we met bussen heen gingen. Christje Weber die vanwege zijn oren nooit mocht mee zwemmen, is nog eens tijdens de laatste 5 minuutjes vrij zwemmen, in het water gevallen. De badmeester had het maar net op tijd in de gaten maar hij moest wel, hevig geschrokken en met natte kleren terug in de bus. Hoofd van deze lagere school was Joore. 6 Leerjaren met voor ieder leerjaar 2 klassen. Gemiddeld zo'n 42 jongens per klas maakt dat er op deze school zo'n 500 jongens zaten. Het schoolplein voor de klassen 1 t/m 3 was met een hek afgescheiden van het schoolplein voor de klassen 4 t/m 6. Onderwijzers bij wie ik in de klas heb gezeten; 1e klas - Wijngaards . Deze vriendelijke man was tevens voorzitter van turnvereniging Kracht en Gratie en kon hele mooie bordtekeningen maken. Ik herinner me ook het orgel in zijn klas waar met een voetpedaal lucht in werd geblazen. 2e klas - de Jong(h?). Werd ook wel de jonge De Jong(h?) genoemd want er was ook nog een oudere onderwijzer met dezelfde naam. 3e klas - Claassen 4e klas - v.d.Kar. Kwam op zn BMW-motor uit Kruisland. Bracht met regelmaat zijn saxofoon mee waarop hij dan speelde. Erg indrukwekkend. Hij trouwde ook in dit schooljaar en onze klas mocht naar de receptie in 't Witte Rooske waar we als klas een lied voor hadden ingestudeerd. Ik begeleidde op mijn melodica. Hij ging daarna in De Kroeven wonen. Is in een later jaar door een boze vader nog met een mes gestoken. Ik moest voor hem regelmatig, kort voor de middagpauze frietjes halen bij de cafetaria op het H.Hartplein. 5e klas - Lucassen. Hij rookte veel Schimmelpennink-sigaren en was een liefhebber van de Ford Mustang. Samen met zn vrouw eigenaar van de hoedjeswinkel aan de Molenstraat. Bij de gymlessen vond hij het belangrijk dat je goed kon lopen (statig als een paard). Gaf altijd wel hoge punten. 6e klas - Gerard Rommers. Hij haalde in dit schooljaar zn akte om Nederlandse les te geven aan een middelbare school en stapte een jaar later over naar het NorbertusLyceum, het latere Norbertuscollege, waar ik van hem inderdaad nog Nederlands heb gekregen.

    St. Georgeschool, 1963