Bernardina van Langeveld

Kent 0 personen

Burg. staat - , 1 kinderen
Woont in -

  Bekijk het volledige profiel van Bernardina van Langeveld en al je andere schoolgenoten!

  In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

  Registreer gratis
  • Mijn klassenfoto's 11

  Bernardina van Langeveld heeft 11 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkend?

  Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

  • Mijn herinneringen 3

  Ik heb maar 1 jaar op de St.

  Ik heb maar 1 jaar op de St.Jansschool gezeten, in de zesde klas bij juffrouw Flapper. Ik wam van een protestante school af (in verband met de oorlog omdat die school dichter bij huis was), dus dat was een hele verandering. Alleen maar meisjes en het katholicisme, dat je in die tijd erg werd opgedrongen. Dat was mij geheel vreemd. Ik heb het daar slecht naar mijn zin gehad, maar dat hoefde niet alleen aan de school gelegen te hebben.Ik kwam uit een vrijzinnig en kritisch gezin, dat niet alles geloofde wat er destijds door de R.K.Kerk werd beweerd en daardoor voelde ik mij niet prettig daar. Ik was een bron van zorg voor die school, een afvallige, ik wam niet uit een " goed" katholiek gezin. Zo was dat in die tijd, je kunt het je nu niet meer indenken.

  2004, Bernardina van Langeveld

  Ik herinner mij dat het een vierjarige opleiding was, die je, als je bij de besten van je klas behoorde, in drie jaar kon afmaken.

  Ik herinner mij dat het een vierjarige opleiding was, die je, als je bij de besten van je klas behoorde, in drie jaar kon afmaken. Gelukkig mocht ik de derde klas overslaan. Ik was daar erg blij mee, want ik heb geen prettige herinneringen aan die school. Alleen juffrouw Maassen, vond ik een schat. Zij gaf Geschiedenis en Frans. Zij werd nooit echt boos en bij haar deden bijna alle kinderen, voor zover ik mij herinner, hun best. Als zij binnen kwam was de sfeer goed in de klas, heel anders dan bijvoorbeeld bij juffrouw de Vette, die soms minutenlang stond te razen en te tieren, als de proefwerken slecht waren. Mijnheer Le Large (Engels) was een grappige man, die machtig over Engeland kon vertellen. Van zijn lessen echter heb ik weinig geleerd. Engels gaat mij nog steeds niet goed af, in tegenstelling tot de twee andere talen, Duits en Frans. Het was een katholieke meisjesschool in die jaren.

  2004, Bernardina van Langeveld

  Juffrouw Matthijsen en vooral juffrouw Vergunst vond ik heel aardig.

  Juffrouw Matthijsen en vooral juffrouw Vergunst vond ik heel aardig. Van Juffrouw Vergunst herinner ik mij nog dat zij iedere dag een andere jurk aan had. Dat vond ik heel bijzonder, haar garderobe leek onuitputtelijk. Ik heb vervelende herinneringen aan meester Burggraaf. Omdat ik als enig katholiek meisje in zijn klas zat, meende hij allerlei vervelende toespelingen te kunnen maken over dat geloof.Het ging zover dat de kinderen in de klas zeiden dat ik me er vooral niets van aan moest trekken. Deed ik ook niet echt. Hij kon ook heel gemeen slaan met een lineaal op de open handpalm. Mijn ouders deden mij op een Prot.school omdat die dichtbij ons huis was, het was oorlog en er was veel luchtalarm, als dit afging moest je zo snel mogelijk van de straat af zijn.Je wilde naar huis, maar je was nergens veilig. De bovenmeester Lührmann deed niet moeilijk over geloof, maar kon de jongens zo hard slaan, dat je er naar van werd.

  2004, Bernardina van Langeveld
  ?