Ontdek PLUS

Harry van Veelen

Kent 0 personen

NA
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Harry van Veelen en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Harry van Veelen heeft 22 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Kleuterklas: 1950-1952.

    Kleuterklas: 1950-1952. Geboren in december 1945 te Schiedam (Boogschutter). Mijn vader werkte bij Rijksbelastingen in Schiedam en werd gestationeerd in Amsterdam.In februari 1949 zijn wij naar Amsterdam verhuisd. In 1950 ben ik op de van der Hulstschool terecht gekomen. Van mijn kleuterklas periode kan ik mij niet veel meer herinneren. Maar arme, arme juf die op rust en gemak gesteld was en ineens verrijkt werd met een kleuter uit de Boogschutterperiode.Een Boogschutter is n.l. de ergste woelwater die men zich denken kan. Het is iemand dat alles wil ontdekken wat er in de wereld te koop is. Het is iemand, bruisend van energie, die makkelijk contacten legt met andere kinderen, dol is op spelletjes en avontuurlijke dingen. Bij het zien van de foto,s herinner ik mij dat wij zand, heel veel zand, tot onze beschikking hadden. Als speel object lag er een oude roeiboot op het terrein en er was een soort glijbaan die door ons gretig gebruikt werd. De naam van de juf ben ik halaas vergeten maar wat ik wel weet:"het was een lieve juf". 1e klas: 1952-1953. Tijdens een bezoek van dhr W.G. van der Hulst aan onze school was aan mij de eer deze beroemde schrijver, van boeken als "Jaap Holmen en zijn vrienden"- "Gerdientje"-"Peerke en zijn kameraden", een (sier)brood aan te bieden met de woorden:"Van de bakker over het water schenken wij u deze Duivenkater".(Ik zat in Amsterdam Noord op school en de bakker had zijn bedrijf aan de overkant van het IJ n.l. in Amsterdam Zuid). Ik weet nog dat ik erg zenuwachtig was. Er is een schoolfoto uit die tijd samen met mijn jongere broer Leen. Hij zat net in de kleuter klas. Het haar, van broertje Leen, was door de juf de verkeerde kant uitgekapt. In jan 1954 zijn wij naar Den-Haag verhuisd.

    W.G. v.d. Hulstschool, 1950

    Hoofd der school: dhr T.

    Hoofd der school: dhr T.de Goede. 2e klas: jan 1954 - 1 sept 1954. Onderwijseres: mevr H.L. van de Heide. 3e klas: 1 sept 1955 - 1 sept 1955. Onderwijzeres: mevr W. Schipper. 4e klas: 1 sept 1955 - juni 1956. Onderwijzer: dhr Stoop. Er werd nog volop gebouwd in de wijk Morgenstond, waar wij in jan. 1954 kwamen wonen. Met mijn beide broers liep ik vaak door de weilanden naar school. In de winter, wanneer het stevig gevroren had, gingen wij over het ijs.Het was een ijzige kale vlakte bedekt met sneeuw en je verlangde naar de warme schoolklas.De school was niet meer dan een groot uitgevallen directie keet, met tussen wanden die bestonden uit zachtboard platen, waar je heel gemakkelijk gaten in kon prikken.De leerlingen op de achterste rij van de div klassen waren daar,ook tijdens de les, druk mee bezig. Soms waren de gaten zo groot dat je van de ene naar de andere klas kon kijken. Er werd dan maar weer, door de onderwijzer(es), een kalender plaatje overheen gehangen. Nu iets over de les "schrijven". Vanaf mijn geboorte was ik linkshandig. Daar werd in Amsterdam niet moeilijk over gedaan en zelfs later in Schiedam niet, maar hier op school was het een "zonde" en ik moest dan ook rechts leren schrijven.Dat was zweten geblazen. Wanneer ik per ongeluk mijn linker hand weer eens gebruikte werd er, door de onderwijzeres, een stofdoek gepakt die zij om mijn linker hand wikkeldezodat ik deze niet meer kon gebruiken.Als kind vond ik dit heel erg maar gelukkig heb ik er niets aan overgehouden. Ook herinner ik mij dat we voor het weekeind een spalmversje opkregen, welke wij zondags uit het hoofd moesten leren. s,Maandags werd dat versje overhoord. Ik was een gemiddelde leerling maar het psalmversje scoorde, vreemd genoeg, hoog op mijn rapport. Bij het zien van de 4e klasse foto,met onderwijzer dhr. Stoop, was ik zeer verrast dat er zoveel namen bekend zijn. Ik bedank Henk te Paske voor het goede speurwerk. De namen die bij mij zijn blijven hangen waren die van mijn vrienden Marco Andeweg (buurjongen in de Dieverstraat waar wij toen woonde) en Kees Schulp. Verder nog wat voornamen zoals die van Astrid,Henny en Loes. Daar deze foto nog in mijn bezit is zijn de gezichten mij niet vreemd en weet precies wie de "de knapste leerlingen" waren in de klas. Mijn vader werkte bij Rijksbelastingen in Den Haag en werd gestationeerd in Rotterdam. In juni 1956 zijn wij naar Schiedam verhuisd, vandaar mijn plotselinge vertrek uit klas 4. Wij hebben nog regelmatig contact met de fam. Andeweg.

    Mr. J. Terpstraschool, 1954

    Hoofd der school: dhr S.

    Hoofd der school: dhr S. Kuiper. 4e klas: juni 1956-31 aug 1956. De leerstof vanuit Den-Haag sloot niet aan bij die van Schiedam. Daarbij kwam dat ik maar twee maanden de tijd had om daar iets aan te doen. Ik begreep totaal niet waar men het over had en het was dus raadzaam dat ik deze vierde klas over zou doen. 4e klas: 1sept 1956 - 31 aug 1957. Onderwijzer: dhr A.van de Zande. Het was een jonge onderwijzer, die net uit militaire dienst kwam. Hij kon er spannende verhalen over vertellen, die wat minder gewaardeerd werden door de meisjes in de klas. 5e klas: 1sept 1957 - 31 aug 1958. Onderwijzer: dhr A.van de Zande. 6e klas: 1sept 1958 - 31 aug 1959. Onderwijzer: dhr A.van de Zande. In de laatste klas kwam de heer van de Zande bij ons thuis om te praten over mijn toekomst. Het was de MULO of de Techn.School. Daar de techniek van kinds af aan al mijn interessen had werd besloten dat ik in die richting verder zou gaan.

    Prinses Marijkeschool, 1956