Gerard Ram

Kent 0 personen

Burg. staat -
Woont in -

  Bekijk het volledige profiel van Gerard Ram en al je andere schoolgenoten!

  In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

  Gerard Ram heeft 3 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

  Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

  Aanmelden

  Mijn naam is: Gerard Ram.

  Mijn naam is: Gerard Ram. Ik ben op de St. Catharina Jongensschool gekomen in 1940 in de 4e klas bij meester van Maarseveen. Halverwege het schooljaar is deze vertrokken en opgevolgd door meester v.d.BERG. (Bijnaam: de Zandaardappel). Sloeg kinderen met een liniaal op de billen! Daarna de 5e klas bij meester VOS. (Bijnaam: de Glib. Vanwege z'n kale kop. In de 6e klas had ik meester SCHUURMAN. De kroon spande meester CASPERS van de 7e klas. (Bijnaam: de Biet). Dit vanwege het feit dat hij bij woedeaanvallen rood aanliep als een biet. Na de 7e klas nog naar de V.G.L.O. welke op de bovenverdieping van de school was ondergebracht. De leraar daar was Frater Cassianus. Dat is zeer beknopt mijn schoolgeschiedenis op de St. Catharina Jongensschool. Gerard Ram.

  St. Catharina jongensschool, 1940

  Geen namen onthouden van klasseleerlingen.

  Geen namen onthouden van klasseleerlingen. Wél de verschillende leraren (meesters. 3e Klas: Meester KOOT; 4e Klas: Meester VAN MAARSEVEEN & Meester VAN DE BERG (de zandaardappel); 5e Klas: Meester: VOS (de Glib); 6e Klas: Meester SCHUURMANS; 7e Klas: Meester CASPERS, hoofd v.d. school (de Biet). V.G.L.O.: Frater CASSIANUS. Gerard Ram.

  St. Catharina jongensschool, 1940

  3e Klas Jongensschool (Meester Koot) De vervanger voor de meester van de 4e Klas, als deze om welke reden dan ook verhinderd was, was Meester Koot.

  3e Klas Jongensschool (Meester Koot) De vervanger voor de meester van de 4e Klas, als deze om welke reden dan ook verhinderd was, was Meester Koot. De weinige keren dat hij voor de jongens van de 4e Klas stond, herinner ik mij hem als een stugge kort aangebonden man. Kortom, een man met erg weinig gevoel. Had niet echt een bijnaam, hoewel er over zijn naam talloze grapjes gingen. 4e Klas Jongensschool. (Meester van Maarsseveen) Meester van Maarsseveen was een van de plezierigste mensen welke je je als leraar voor een klas maar kon wensen.Zelfs de meest lastigste jongens van de klas gedroegen zich bij hem voorbeeldig. Waar hij streng moest zijn daar was hij het; voor het overige was hij altijd een vriendelijk mens. Zijn reputatie als 'voorlezer' was op de school onomstreden. Als een geroutineerde acteur wist hij bij de jongens een boek tot leven te brengen in hun fantasie. Ja, wij hingen dan aan zijn lippen! Jammer dat hij na korte tijd ging verhuizen naar het oosten van het land. Merkwaardig trouwens dat hij de enige leraar was die geen bijnaam (scheldnaam) heeft gekregen van de jongens! 4e Klas Jongensschool. (Meester van de Berg) De herinnering welke het meest is bijgebleven is dat de tweede meester van de 4e klas - Meester van de Berg, opvolger van Meester van Maarsseveen - lijfstraffen uitdeelde. De man werd dan ook op een vreselijke manier gehaat. Jongens welke zich, volgens hem, hadden misdragen, moesten in 1 van de achterste lege banken plaatsnemen. Even voordat de eindbel in de gang zou klinken, nam hij in een achterste bank plaats, nam de betreffende jongen over de knie en na diens broek omhoog te hebben geschoven kreeg deze een aantal flinke klappen met een platte liniaal. Allerminst leuk vond hij het kennelijk als de jongen geen enkele kik gaf. Meestal ging hij dan wat langer door. Hoe eerder je gilde, hoe eerder hij ophield! Ja,ja! Zijn bijnaam was: DE ZANDAARDAPPEL. 5e Klas Jongensschool Meester Vos. Hoewel Meester Vos nooit een tik uitdeelde, had hij toch een andere negatieve eigenschap welke hem evenmin populair maakte bij de jongens van de 5e. Als hij namelijk de klas moest verlaten voor het een of ander, dan stond hij de klas stiekem af te loeren door het gangraam. Wee je gebeente als je niet netjes in je bank was blijven zitten. Dan kwam zijn tweede nare eigenschap om de hoek kijken! In een ongecontroleerde woedeuitbarsting werd je dan uitgekafferd. Verstijfd van angst en schrik durfde niemand daarna nog een mond open te doen. Vanwege zijn kale hoofd en zijn stiekeme manier van doen werd hij dan ook (zeer terecht): "DE GLIB" genoemd.

  St. Catharina jongensschool, 1941

  ?