Ontdek PLUS

Geertruida M. deLeeuw

Kent 0 personen

Burg. staat -
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Geertruida M. deLeeuw en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Geertruida M. deLeeuw heeft 1 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Hetwas net na de oorlog.

    Hetwas net na de oorlog. Natuurlijk had niemand veel kleding. De meeste kledingstukken waren gemaakt uit lappen gebruikte stof. Tussen de lesjes door moesten we allemaal een plasje doen en de juf controleerde of het kind goed het toiletpapier had gebruikt. Herinner me dat sommige kinderen geen behoorlijk ondergoed hadden. 1 van de juffen liet dat dan zien aan de andere kinderen. "Kijk nou eens kinderen, je weet toch dat je een broekje aan moet hebben?!" Dat was bijzonder gemeen en onnadenkend. Daar kon dat kind toch niets aan doen. Verder heb ik het daar naar mijn zin gehad.

    Nuts kleuterschool, 1945

    Hoofd school was heer Muts.

    Hoofd school was heer Muts. Woonde aan Javastraat. Erg streng maar eerlijk. Overigens was streng toen heel normaal. Sommige onderwijzers gingen te ver. Zo mochten kinderen pas na vinger opsteken en akkoord van de onderwijzer naar het toilet. Het is mij overkomen dat ik in mijn broek heb geplast. Dat was dus zijn schuld omdat ik niet naar het toilet mocht. "Je moest het maar de hele middag ophouden." Hij heeft mij daarna belachelijk gemaakt voor de klas. Dar word ik nog pisnijdig over. Het was een goede school. Na 4 jaar zat de stof voor de hele basisschool er eigenlijk al in. In de 5e klas werd alles dunnetjes overgedaan. De 6e was voorbereiding op het toelatingsexamen voor het Lyceum.

    school No 8, 1947

    Engelse leraar Stofberg.

    Engelse leraar Stofberg. Had relatie met Engelse lerares. Ze mochten pas trouwen als zij van hem in verwachting zou zijn. Leraar whiskunde Grobben, die altijd met lange nagels over het bord kraste. Hij knipte ze eens per kwartaal! Hr. Grobben was van mening dat het gros van de leerlingen er alleen zat door hun afkomst. Hij had te maken met HIN (een kousenfabriek) en zei altijd dat de meisjes van de HIN beter op hun plaats waren op het lyceum dan de leerlingen. Arme leraar aardrijkskunde (kan niet op naam komen) die geen les kon houden. De oudere jongens maakten er dus daar een potje van. Dat probeerden ze ook bij de leraar geschiedenis, maar die liet de hele klas op zaterdagmiddag nablijven, nadat er een afgeknipte haarlok in zijn tas werd ontdekt. Muziekles van de schrijver van ons lesboek, de heer Herman Zaal. In het eerste of 2e jaar werd tbc bij een groep leerlingen uit een parallelklas ontdekt, waarschijnlijk veroorzaakt door een ziektegeval bij de kweekschool(staand naast het oude Lyceum aan de dijk langs het Marsdiep). Die leerlingen hadden sommige lessen in onze school. De boekhoudlerar, hr. Boon - een accountant - vertelde liever mopjes dan les te geven. Volgens mij had hij ook een heupflesje in zijn tas verstopt. De jongens hoefden maar iets te zeggen en hij ging over op moppen vertellen. Scheikunde bleek dramatisch. Dit werd oorspronkelijk gegeven door de conrector, die helaas plotseling overleed. Hij werd na enige tijd opgevolgd door een heel interessante leraar die in Zuid-Amerika bij de mijnbouw had gewerkt en door een ongeluk een oog (of het zicht daarin) was kwijtgeraakt Tijdens zijn les gebeurde weer een ongeluk door een onvoorzichtige leerling. Wij zaten toen in het lokaal ernaast voor de biologieles. In de winter hoopten zich soms op de dijk hopen ijs op. Dat was prachtig om op de klimmen. Op een keer brak een ijsschots af met een klasgenoot "aan boord". De marine is gewaarschuwd. Er voer net een groot schip uit. De bemanning daarvan heeft hem gered en teruggebracht. Vanuit ons klaslokaal konden wij het schip volgen.

    Gemeentelijk Lyceum, 1953