Ontdek PLUS

Frits Gommers

Kent 0 personen

Burg. staat -
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Frits Gommers en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Frits Gommers heeft 4 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Deze school bestond, voor zover ik me kan herinneren uit 2 klaslokalen.

    Deze school bestond, voor zover ik me kan herinneren uit 2 klaslokalen. Eén beneden en één boven. Ik zat boven bij soeur Petra (zuster van JMJ). Het was een ruim lokaal, waar ieder kind zijn eigen tafeltje en stoeltje had. Ik zat aan het raam op de achterste plaats. Door het hele lokaal liep een blauwe of rode strip, met twee rechte zijden, verbonden door twee gebogen strepen. Wij moesten daar reglmatig achter elkaar overheen lopen. Achter in de klas was een zogenaamde rustbank, waar kinderen die moe waren even konden uitrusten. Ik heb hier o.a. 'strikken' geleerd, een inspannende bezigheid.Naast het schoolgebouw was aan de linkerkant een grote zandbak, afgesloten door een een hek van grof gaas en een poort daarin.

    Montesorischool, 1935

    Het was een fraterschool met één 'leek' als onderwijzer.

    Het was een fraterschool met één 'leek' als onderwijzer. In de 1e klas had ik frater Oswald, in de 2e frater Ludovicus. De 3e klas heb ik gevolgd in de Kempenlandstraat bij meester Van de Griendt. Dat was het schooljaar 1939/1940. Dit was aanvankelijk een dépendance van de school in de St. Jozefstraat.Alle kinderen uit 't' Zand' die in de St. Jozefstraat zaten gingen toen naar de Kempenlandstraat. Omdat wij op 8 mei 1940 verhuisden van de Brugstraat naar de Graafseweg, kwam ik in de 4e klas weer in de St. Jozefstraat. Eerst bij de heer Langenhof, in de 5e bij frater Deodaat en in de 6e bij frater Anselmus.Frater Gobertus was het hoofd van de school. Er was een binnen speelplaats met een 'loods'. Ieder jaar werd daar een 'kermis' gehouden. Dat was ergens in juni op het feest van Aloysius. De atractie was: een cent pakken uit een bakje water met electrische stroom! Spannend! Ik vergeet ook niet dat wij, in de oorlogsjaren, iedere dag melk kregen; een 1/4 literflesje met een zilveren capasule er op (voor de missie)en een rietje. In de 4e klas bewaarden we dat rietje, staken er een kroontjespen in en als mijnheer Langenhof in slaap was gevallen, gooiden we die 'pijlen' op het schoolbord. Als hij dan wakker werd was 'het huis te klein'!

    St. Aloysiusschool, 1937

    Uit mijn eerste schooljaar herinner ik mij vooral de keren dat we onder de banken moesten kruipen als het luchtalarm afging.

    Uit mijn eerste schooljaar herinner ik mij vooral de keren dat we onder de banken moesten kruipen als het luchtalarm afging. Een tweede herinnering was het feit dat wij van oudere jaars de bijnamen van een aantal leraren leerden, zoals: 'de Kiep', ''t Boerke', 'de Pit', en nog andere. De laatste twee jaar zijn het leukst geweest, vooral omdat we in de 4e klas HBS-A een aantal 'afgestudeerde MULO-ers' kregen, die meer wisten dan de leraar boekhouden, 'de Mops'. Zij haalden allemaal negens en tienen en wij, die uit de 3e kwamen, vijven en zessen!Soms een zeven!

    St Janslyceum, 1943