Bert Kozijn

Kent 0 personen

NA
Woont in -

  Bekijk het volledige profiel van Bert Kozijn en al je andere schoolgenoten!

  In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

  Registreer gratis
  • Mijn klassenfoto's 1

  Bert Kozijn heeft 1 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkend?

  Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

  • Mijn herinneringen 2

  Ik ging in klas 2 en 3 op de step naar school, vanuit de Stijkelstraat naar school, het was een minuut of tien.

  Ik ging in klas 2 en 3 op de step naar school, vanuit de Stijkelstraat naar school, het was een minuut of tien. Daarna op de fiets. Na de kleuterschool 'Bartje' (inmiddels afgebroken) kwam 'Assumburg'. Begin jaren zeventig was Heemskerk in opbouw. De Hoogovens was nadrukkelijk aanwezig in het leven van de mensen, of je pa werkte er, of het werk had wel op een of andere wijze met de Hoogovens te maken. Mooi hoor, schrijven over je school, terwijl die er niet meer staat. Een aantal jaren geleden maakte ik een ritje door Heemskerk (mijn ouders wonen er nog steeds) en toen reed ik langs de school, bleek die afgebroken en stonden er nieuwe huizen. Wat hebben we daar gevoetbald op dat plein naast de school, en wat was dat leuk! In het fietsenhok was gemakkelijk een doel te maken, en aan de andere kant van het plein werden twee jassen neergelegd voor het andere doel. Vervolgens moest er 'gepoot' worden, maar hoe moest de brug gesloten worden? Belangrijk genoeg om daar van te voren heldere afspraken over gemaakt worden, anders kon je zo weer opnieuw beginnen! De bal? Een tennisbal was vaak al genoeg, maar na schooltijd kwamen uiteraard de grotere ballen te voor schijn. Misschien dat je geneigd bent de slechte dingen te vergeten, maar ruzies of iets dergelijks kan ik me niet voor de geest halen. Ik voetbalde bij ODIN (Ons Doel Is Nuttig!), samen met anderen, vlakbij het kasteel. Bruinekool, Laansma en de Vos, ik herinner ze me nog. En ook dat Erwin tegenover school woonde, maar ook Paul, Johan, Johan, Dirk en Herman, en dan wordt het al wat moeilijker.... In de zesde of vijfde klas hadden we nog een kamp ergens in de duinen. Volgens mij liep dat voor mij niet zo goed af, omdat ik behoorlijk had lopen zieken. Was dat niet het kamp dat ik voortijdig thuis werd afgeleverd? Een prima tijd, daar op Assumburg!

  2005, Bert Kozijn

  Tsja, aan het Bonhoeffer College bewaar ik goede herinneringen.

  Tsja, aan het Bonhoeffer College bewaar ik goede herinneringen. De dagelijkse fietstocht Heemskerk Castricum, de schoolkrant, veel praten en discussieren over de school, enz. De fietstocht rond het IJsselmeer voor een goed doel (welke?), met een grote groep leerlingen en docenten, en Jan Roemer (duits) die ons zeer vakkundig begeleidde op de motor. De werkweek in Berlijn, ik dacht in de vijfde klas, mijn eerste kennismaking met Berlijn, daarna ben ik er nog veel geweest. Zeer indrukwekkend, ik heb nog een foto van een 'etentje' in een achteraf restaurantje in Berlijn, waar Paul Hoogendam, Leonard van Wijk en Bouwe Lubbers en ondergetekende op staan. Zelf geef ik nu les op een middelbare school, en nu maak ik de school vanuit een ander perspectief mee. Boeiend. Eerst ben ik twaalf jaar werkzaam geweest als predikant, en nu voor de klas. We zien wel wat de toekomst brengt. Bonhoeffer heeft me in ieder geval gevormd en dat doet me goed. We hadden een mooi clubje leerlingen met wie we vaak optrokken. Hanneke Klinkert was voorzover ik me kan herinneren onze mentor, ik kan me dat nog goed voor de geest halen. En natuurlijk ook Loek Bekker en later Joop van Waarden als docenten latijn en grieks, al die uren grieks en latijn in de bovenbouw! We werden mooi vrij en zelfstandig gelaten en tussendoor felle discussies met Bekker over allerlei maatschappelijke en godsdienstige ontwikkelingen. Vaak was ik geschokt, maar veelal ook geboeid en naar later bleek ook wel geinspireerd of zo je wilt, verleid, om theologie te gaan studeren, wat ik me veel plezier gedaan heb. Eigenlijk ben ik later nooit meer terug geweest op Bonhoeffer, waarom, dat weet ik niet. Je hoeft er ook niet per se te zijn om er toch aan terug te kunnen denken. Er was ook de beruchte cijfercommissie. Ik zat daar zelf ook in. Een commissie van een paar leerlingen die zich druk maakten om het cijfersysteem op school, dit naar aanleiding van een boekje getiteld 'vijven en zessen', waaruit bleek dat de grens tussen een voldoende en onvoldoende nogal willekeurig kon zijn en vaak gevoed was door de behoefte van een docent om tot een aanvaardbaar aantal voldoendes en onvoldoendes te komen. Hoe herkenbaar voor mij op dit moment.....

  2005, Bert Kozijn
  ?