Ontdek PLUS

Arthur Staal

Kent 0 personen

Burg. staat -
Woont in -

    Bekijk het volledige profiel van Arthur Staal en al je andere schoolgenoten!

    In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

    Arthur Staal heeft 13 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

    Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

    Aanmelden

    Juffrouw Thea de Bos (hoofdleidster), die zowel streng als lief kon zijn.

    Juffrouw Thea de Bos (hoofdleidster), die zowel streng als lief kon zijn. Ook was er een buitenklas (bij het GAK-gebouw). De Vuurvlinder was een houten noodschool en is helaas (zoals zo vele andere scholen) na brandstichting tot de grond toe afgebrand. Omdat mijn ouderlijk huis uitzicht had op deze school, heb ik - na ontdekking - door de ramen de brand met een telelens kunnen vastleggen op dia. Overbodig te zeggen dat ik niets de brand van doen heb gehad....!

    Kleuterschool de Vuurvlinder, 1960

    Onze meester J.

    Onze meester J. Zeilstra was een heel bijzondere onderwijzer. Hij was ten eerste lang van gestalte. Verder denk ik meteen aan zijn grote liefde voor muziek. Onze klas was de enige in de school met een piano (vaak onder een groene gewatteerde hoes). Ook nam hij regelmatig zijn viool mee. En dat hebben we geweten. Zelfs de meest a-muzikale leerling zal ongetwijfeld een "tic" hebben meegekregen. Ik was er in ieder geval zeer gevoelig voor. Zeilstra was een groot liefhebber van de natuur. Onze klas had (ook weer als enige) een groot tropisch aquarium. Daar zijn wel eens wat rampjes mee gebeurd (zoals dode vissen vanwege stroomuitval tijdens weekenden of vakanties). Hij legde ook veel van zijn levensimpressies vast met 6x6-kleurendia's. Wij hebben de nodige voorstellingen in de klas meegemaakt en leerden - ongevraagd, maar altijd leuk - over zijn reizen, maar ook over zijn BMW-motorfiets en zijn NSU-automobielen: de NSU 1000-L uit 1965 en, na inruil, zijn "Jagd"'groene NSU Typ 110 uit 1967, alle gefabriceerd in het Westduitse Neckarsulm (nu Audi). Zeilstra was ook verzot op kunst (onder andere oude meesters: Frans Hals schilderde hij na). Hij aquarelleerde veel en heel af en toe een olieverfschilderij) Thuis aan de Geuzenkade had hij een elektronisch orgel staan, waarmee hij erg fanatiek bezig kon zijn. In de klas trof je een mooie collectie insecten in vitrinekastjes aan. Zijn liefde voor vlinders viel daarbij meteen op. Met name in de weervriendelijke maanden kwam hij met de BMW-motorfiets naar school en reed daar - met een dotje gas en verder met motor uit laten "uitrijden" - de school in, tot aan ons lokaal, bij de kapstokken. Ik mocht nog wel eens een lesuurtje skippen wanneer ik de motor (samen met René Hagedoorn) ging poetsen. De zwart gelakte spatborden en aluminium velgen zagen er dan weer als nieuw uit. Zijlstra's beroemdste uitspraken: "Mijn ideaal is een open lucht-school, zonder kinderen". "Het schiet alweer op naar de zondagse broek" Die laatste uitspraak deed hij altijd in het Fries. Hij kon impulsief van aard zijn en voor buitenstaanders nog wel eens stug uit de hoek komen. Dat zal wel zijn Friese afkomst zijn (Sneek/Snits). Wie hem echter goed kende, wist wel beter. Eind jaren '70 is hij naar Arnhem verhuisd, waar hij in de jaren '80 is overleden. Zijn (thuiswonende) zoon zou nog moeten leven. Bij gelegenheid zal ik wat foto's zoeken. Oud klasgenoten die eens met mij willen bellen zijn van harte welkom op (06) 53 49 29 39 Groeten, Arthur

    Ten Kate school, 1962