Ontdek PLUS

UvA Faculteit der Wijsbegeerte

Vendelstraat 8 in Amsterdam, ( Toon op kaart )

15 scholieren

Bekijk de volledige pagina van UvA Faculteit der Wijsbegeerte, blijf op de hoogte van reünies en vind je klassenfoto’s terug!

In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Log in en begin meteen of registreer je gratis!

UvA Faculteit der Wijsbegeerte foto

Op UvA Faculteit der Wijsbegeerte vind je 0 klassenfoto’s en 15 schoolgenoten. Herken jij ze nog?

Meld je snel aan en kom weer in contact met je oud-schoolgenoten!

Aanmelden

researcher.

researcher

UvA Faculteit der Wijsbegeerte, 1996

Richting wetenschapsfilosofie.

Richting wetenschapsfilosofie. Werk Studie en hobby lagen voor mij in die tijd (figuurlijk) dicht bij elkaar. In het begin heb ik een aantal jaren gewerkt op het gebied van de actuariele wiskunde. Na 1970 AMBI-opleiding informatica Daarna management opl. aan "De Baak" in Noordwijk Ik heb na 1962 voornamelijk in de informatica gewerkt. Heb ook enige tijd in Italie gewerkt

UvA Faculteit der Wijsbegeerte, 1965

Van 1974-1983 studeerde ik filosofie aan wat toen heette: de Centrale Interfaculteit.

Van 1974-1983 studeerde ik filosofie aan wat toen heette: de Centrale Interfaculteit. Deze was gevestigd op het Roeterseiland. Die studie heb ik niet afgemaakt. Mij werd gaandeweg duidelijk, dat mijn eigenlijke levensweg toch elders lag. Het was me te veel hoofd-werk. Ik ben nog een tijdje kandidaats-assistent geweest, eerst bij Harry Kunneman, daarna bij Hartwig Berger. Mijn zwaartepunt was sociale filosofie en ik was toen helemaal weg van Wilhelm Reich. De laatste jaren was ik deeltijdstudent en werkte daarnaast als secretariaatsmedewerker voor het bestuur van Folia Civitatis. Ik voel me nu pas rijp genoeg om echt een filosoof te zijn. Toen miste ik nog levenservaring en was slechts theoreticus. Als ik het zou overdoen, dan zou ik geheel andere studieonderdelen nemen, zoals metafysica en vergelijkende wijsbegeerte. Ik zou zelf het vak bewustzijnsonderzoek willen invoeren. En mijn favoriete filosoof zou nu de integrale denker en bewustzijnsonderzoeker Ken Wilber zijn. Terugkijkend zie ik de westerse wijsbegeerte sinds Aristoteles als een ontwikkeling van de arrogantie van de rede. Deze ontwikkeling eindigde met het post-modernisme, die het waagde de leugen te verkondigen dat er geen waarheid is. Omdat ze dit als waarheid poneerde, groef ze daarmee haar eigen graf. Door de levensleren van de yoga, de boeddha dharma en de Tao (de Weg) ontdekte ik, dat ik veel méér ben dan de rede en dat het denken weliswaar een goede knecht kan zijn, maar een slechte leermeester. En ik ontdekte dat wij op de eerste plaats spirituele wezens zijn, die zich door een lichaam en door de rede uitdrukken kunnen. IK BEN, dus ik denk. En met onze geest scheppen we onze wereld. Daar is zelfs de quantum-fysica al achter gekomen. ZIJN wie IK BEN is de Weg van het Leven en niet denken wie ik ben. "Wees de verandering die je in de wereld wil zien." (Gandhi) Ware filosofie is Liefde voor Sophia en dat is Wijsheid. Het is geen kennis die geproduceerd wordt door de rede. Het is de Wijsheid die uit het Hart - het Centrum van ZIJN - komt.

UvA Faculteit der Wijsbegeerte, 1974