Ontdek PLUS

Opleidingsschool

Hofstraat in Dordrecht, ( Toon op kaart )

23 scholieren

Bekijk de volledige pagina van Opleidingsschool, blijf op de hoogte van reünies en vind je klassenfoto’s terug!

In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Log in en begin meteen of registreer je gratis!

Opleidingsschool foto

Op Opleidingsschool vind je 16 klassenfoto’s en 23 schoolgenoten. Herken jij ze nog?

Meld je snel aan en kom weer in contact met je oud-schoolgenoten!

Aanmelden

Uit deze periode herinner ik me Meester de Vries en Bob van Alten.

Uit deze periode herinner ik me Meester de Vries en Bob van Alten. In die tijd hadden de jongens nog vaak een stropdas om en 1 keer was Meester de vries zo boos op mij dat hij mijn stropdas zo strak aantrok dat ik blauw aanliep. Bob van Alten woonde in ( in de Kotterstraat ? ) de Zeehavenbuurt, hij en zijn zus kwamen me vaak thuis ophalen ( Nieuw-Krispijn ) en dan gingen we met z'n drieën naar school, ik op de fiets en zij lopend. Bij de Dubbeldamseweg moesten we het spoor oversteken, maar de spoorbomen waren bijna altijd dicht, dan gingen we over de spoorbrug. Vaak wachtten we zolang op die brug tot er een stoomlocomotief voorbijkwam en stonden dan te stikken in de stoom.

Opleidingsschool, 1949

Ik kwam in klas 4 bij dhr.

Ik kwam in klas 4 bij dhr. Meijer in het hoofdgebouw, buitentrap op, hal door (is nog eens brand geweest door een prullenbak op de verdieping erboven) en 1ste lokaal links. Banken voor 2 personen, losse inktpotjes in het midden (pasten haar vlechten in !), het schrijfblad was hellend en als je wat uit je kastje moest halen, moest de ander ook zijn werk optillen. Als je de pest aan je buur had, wachtte je tot die wat moest pakken om dan op het juiste moment je volle gewicht op de klep te zetten, zodat diens vingers klem kwamen te zitten. Lage banken vooraan, de hoogste achterin. Voor in de klas naast de hoge tafel en stoel van Meijer een hoge kolenkachel waar gummetjes en veters goed konden liggen stinken. Dan ging Meijer de klas uit en liet ons zitten. Tot de kerst '49 kwam ik op school 1 in de 5de bij Visser om daarna weer terug naar school 2 te gaan bij Meijer. Klas 6 was bij dhr. Noordermeer aan de overkant beneden. Dat gebouw is inmiddels vervangen door antieke nieuwbouw. Bij hem zongen we over de klokken v. Haarlem en een of ander liedje over vogeltjes in de lente. Na deze klas verlieten een groot aantal kinderen de lagere school. Klas 7 was een voorbereiding voor je verdere schoolopleiding bij het hoofd, dhr. Hoekstra. Als je de klas uitgestuurd werd, was de ergste straf dat je in zijn kamertje moest staan en af en toe ging de telefoon daar. Dan wist je als kind niet wat je moest doen. Handwerken kregen we van juffrouw Back (of Bax?). Meijer hield niet van gymnastiek, maar af en toe liepen we toch naar een of ander lokaal ergens aan de Voorstraat richting St.o.Sloot. Daar was een klein speellokaaltje vol met gym.toestellen, zodat er maar weinig ruimte voor een balspel overbleef. Meestal waren we op het Hof. De tijd dat ik bij meneer Visser gezeten heb was een nare tijd voor mij. Van hem weet ik alleen nog dat hij niet getrouwd was en bij zijn moeder woonde, die een winkel had, dat we hele grote staartdelingen moesten maken en melkgeld mochten tellen. Meijer was voor die tijd een bijzonder mens, hij was de enige onderwijzer die liet merken dat hij ook nog een "gewoon" mens was met een eigen gezin, een vrouw en 2 kinderen. Dit was in die tijd iets heel bijzonders. Hij is in mijn eigen loopbaan als leerkracht altijd mijn voorbeeld geweest. Heel bijzonder vlak na de oorlog was een schoolreisje, met een oude bus met een echte motorkap, die geheid pech kreeg meestal op de terugweg. Ik herinner me Marken nog en terug via het strand in Wijk a.Zee. Niemand had een badpak mee. Schoolzwemmen hadden we ook in het Sportfondsenbad aan het eind van de Hugo de Grootlaan. Daar fietsten we op eigen gelegenheid naar toe. Hielen en oksels werden geinspecteerd door de badmeesters. Zwemmen leerde je eerst op een bankje, daarna aan de lopende hengel, waarna je los in het diepe mocht.

Opleidingsschool, 1948

Wij waren van de na-oorlogse geboortegolf, dus dubbele klassen.

Wij waren van de na-oorlogse geboortegolf, dus dubbele klassen. Er was een beneden- en een bovenschool. Ik zat op de bovenschool, ingang aan de voorstraat. Ik kan me nog veel juffen en meesters herinneren. Mevr. vd Broek uit de eerste klas, met haar breiwerkje. Meneer de Vries, het hoofd van de school (Eussie). Meneer Erdsieck.......... Het was een z.g. opleidingsschool; je werd opgeleid voor hbs, lyceum, mms en gymnasium. Ik heb het niet zover geschopt, ben naar de Mulo gegaan.

Opleidingsschool, 1953