Ontdek PLUS

Marten Molen

Kent 0 personen

MARRIED , 3 kinderen
Woont in -

  Bekijk het volledige profiel van Marten Molen en al je andere schoolgenoten!

  In SchoolBANK kun je GRATIS je scholen terugvinden en weer in contact komen met je docenten en schoolgenoten. Registreer je en begin meteen!

  Marten Molen heeft 9 klassenfoto's en kent 0 schoolgenoten. Benieuwd of jij iemand herkent?

  Meld je snel aan en vind jouw oud-schoolgenoten en klassenfoto's terug!

  Aanmelden

  Ik zat op de ULO aan de Westersingel.

  Ik zat op de ULO aan de Westersingel. We fietsten elke dag in een lange sliert er naar toe vanuit Garijp. Soms even gedoe over wie voorfietste. Bij de stjonkfebryk in Sumar de neus dicht en er snel voorbij. Sommige durfals fietsten zo nu en dan over de autoweg. Dethmers was het hoofd. Een hoop leraren hadden een bijnaam. In de pauze mochten we een blokje om lopen. De weg oversteken was verboden. Je kwam dan bij een klein winkeltje langs aan de Hillemaweg waar je snoep kon kopen. De leraren fietsten tussen de lessen tussen de 2 locaties, dat gaf mooie lange wisseltijden. In de tweede klas gingen we op schoolreisje naar Sondel. Allemaal op de fiets behalve Huizinga, die ging op de solex. We waren nog maar in de Margrietstraat toen reed hij al tegen een geparkeerde auto op. Ik heb de ULO niet afgemaakt,op mijn 16e ben ik bij de Frico gaan werken en later bij Douwe Egberts in Joure waar ik lang gewerkt heb. Toen ik met vroegpensioen ging ben ik docent part-time bedrijfskunde geworden aan de Noordelijke Hogeschool in Leeuwarden.

  Christelijke Nationale MAVO, 1961

  Ik zat nog op de oude school, waar nu het Geahus staat.

  Ik zat nog op de oude school, waar nu het Geahus staat. Meester Mulder was hoofd in die dagen en verder waren er de meesters van der Made, Kars, Faber en Jeeninga en de juffen Algra, van der Berg, Vaatstra en van der Goot. Over het algemeen gesproken waren de juffen lief en konden ze mooie tekeningen op het bord maken en waren de meesters streng en onpersoonlijk. Als je het liefje van de meester of juf was mocht je na de les het bord schoonmaken. De juffen hadden de klassen 1 tm 3, de meesters de klassen 4 tm 6. Elke week moest je een psalmversje leren, per klas van een oplopend aantal regels, en in de laatste klassen een artikel uit de catechismus. Het hoofd was gereformeerd, het onderhoofd hervormd en daaronder was het netjes verdeeld. Iedere maandag kregen we van thuis een stuiver mee voor de zending. Met je verjaardag mocht je de hele klas op snoep trakteren en de meesters en juffen van de andere klassen ook. Had je een broertje of zusje in een andere klas, dan mocht die ook een snoepje. Op koninginnedag, nog in augustus vanwege Wilhelmina, gingen we op versierde wagens door het dorp en waren er ‘s middags spelletjes op het terrein schuin achter de kerk. De onderste ramen waren van matglas, zodat je niet naar buiten kon kijken. Zo was het onderwijs in die tijd, niet te veel naar buiten kijken. Na de lagere school ging ik naar de ULO in Burgum, blij dat ik er af was.

  De Wraldpoarte, 1954