Ga naar de inhoud

Van ‘Niet roken 1964’ tot het eerste concert van The Beatles in Nederland – dit gebeurde er in 1964

1964

Roken is slecht, dat weten we allemaal. Maar in 1964 werden de gezondheidsgevaren pas echt bekend. De eerste antirookcampagne kwam daarom dit jaar uit. Ook is het sinds 1964 mogelijk om de anticonceptiepil te halen. We keken graag naar Goldfinger, de 3e James Bond film. Dit én nog veel meer gebeurde er in 1964. 

Gebeurtenissen in ‘64

In ‘64 was de wereld in shock: een baanbrekend internationaal rapport over de gezondheidsrisico’s van roken liet indrukwekkende resultaten zien. Al snel maakte Nederland voor het eerst kennis met de grootschalige anti-rook campagne: ‘Niet roken 1964’. Helaas maakte deze campagne niet heel veel indruk, want 60% van alle Nederlanders boven de 15 rookten en zou dat voorlopig nog wel blijven doen. Ook is sinds 1964 de vrouwen anticonceptiepil beschikbaar. Hoewel de pil tot 1969 alleen op doktersrecept kon worden verkregen, zorgde de komst van de pil voor een enorme bevrijding van de vrouw en een boost van recreatieve seks. 

Sport in ‘64

Op het gebied van sport was het best rustig in 1964. Het was wel het jaar van Sjoukje Dijkstra. De kunstschaatsster was al een aantal jaren een klasse apart en reeg de kampioenschappen nationaal en internationaal aaneen. In de winter van 1964 werd Dijkstra voor de 6e keer op rij Nederlands kampioene, voor de 5e keer Europees kampioene en voor de 3e keer op rij wereldkampioene. Tennisser Tom Okker werd in 1964 voor het eerst Nederlands kampioen. ‘64 was het jaar van de definitieve doorbraak van fietser Jan Janssen. Tot slot won Fortuna 54 de KNVB Beker en was het DWS die Kampioen Eredivisie werd. 

De muziek in de jaren ‘64

In 1964 barstte de Beatlemania los, ook in Nederland. Op 5 juni was het dan ook zover: het eerste én laatste bezoek van The Beatles aan Nederland. Er kwamen ruim 7.000 fans op af. Klinkt weinig, maar voor die tijd was dit een ongekend grote menigte. Twee maanden later kwamen The Stones voor het eerst aar Nederland. Dit was een wat minder groot succes, na 2 nummers begaf de microfoon van Mick Jagger het. De politie moest het doek sluiten. Gelukkig heeft dit drama niet geleid tot een minder succes van de populaire rockband. The Stones is nog steeds een van de populairste rockbands die wij ooit gekend hebben. Ondertussen bracht de Italiaans-Belgische zanger Salvatore Adamo het nummer ‘Vous permettez monsieur’ uit. Van deze single zijn er meer dan 100 miljoen verkocht, wat hem de bestverkopende Belgische artiest aller tijden maakt. 

Top 10 van 1964

 1. Adamo – Vous permettez, Monsieur?
 2. I want to hold your hand – The Beatles
 3. A hard day’s night – The Beatles
 4. Oh, pretty woman – Roy Orbison
 5. A change is gonna come – Sam Cooke
 6. I should have known better – The Beatles
 7. House of the rising sun – The Animals
 8. It’s all over now – The Rolling Stones
 9. Pour moi la vie va commencer – Johny Hallday
 10. De winter was lang – Willeke Alberti 

Televisie in de jaren ‘64

In 1964 keken we graag naar Goldfinger, de 3e James Bond film. De film brak alle bioscooprecords en is volgens critici ook ruim een halve eeuw en 22 Bond-films later, nog steeds de allerleukste. Ook konden we geen genoeg krijgen van De Rudi Carell Show en waren dames dol op ‘My Fair Lady’, waar de populaire Audrey Hepburn een rol in speelde. Tot slot kwam in 1964 het eerste satirische programma op de Nederlandse buis: ‘Zo is het toevallig ook nog een keer’. Kan jij nog herinneren dat Peter Lohr zei dat de televisie een nieuw soort religie was? Veel Christelijke politieke partijen waren woedend. 

Aan welke tijd heb jij mooie herinneringen? Zijn dat herinneringen aan speelgoed van toen je 8 was, of de rages op schoolplein toen je 12 was? Of kijk je toch leuker terug op films en series rond je 17e? Je vind het allemaal terug in een boek van Mijneerste18jaar.

Meer blogs:

Reacties 3

 1. avatar
  Elizabeth [Bep] Morsink

  De Beatles waren "nozems"volgens m'n vader omdat ze lang haar hadden. Ik was gek op Adamo. Fantastische top 10.

 2. avatar
  Hans Hogeweg

  Beatles?! In 1964 als 10 jarige mee besmet en dat is nooit meer overgegaan… Yeah yeah yeah

 3. avatar
  Tjeerd Stel

  Middagje spijbelen van het HLW. Op oude Schiphol ze verwelkomen. Fantastische tijd.