Blocker
Terug naar alle verhalen
vla

De zondagse maaltijd: soep vooraf, warme vla toe

 • SchoolBANK redacteur Sabina
 • 4 weken
Loading Likes...

Wat aten jullie altijd op zondag? In het boek ‘… en een snufje nostalgie’ lees ik allemaal herinneringen aan bijzondere zondagse gerechten. Pudding, een rollade of vanillevla met bessensap, de meest smakelijke herinneringen aan het eten dat zondag op tafel kwam worden daarin gedeeld.

Bij de meeste gezinnen was de maaltijd op zaterdag wat makkelijker dan normaal, kan ik me herinneren. Een grote pan soep en broodjes bijvoorbeeld. Bij een vriendin werd op zaterdag altijd wat lekkers bij de snackbar gehaald, ik had mazzel als ik daar na het spelen kon blijven eten op zaterdag. En op zondag? Soms kwamen mijn opa en oma eten, en dan deed mijn moeder extra haar best in de keuken. Maar ja, dat waren de jaren zeventig, dus dat waren niet de traditionele maaltijden waar mensen met heimwee aan terugdenken. Mijn moeder experimenteerde met macaroni en chili con carne, ze gebruikte champignons, aubergines en paprika, splinternieuwe ingrediënten in die tijd. Ik vraag me af of mijn grootouders niet liever een gewone gehaktbal hadden gegeten…

Wie heeft de meeste soepballetjes?

Uit het boek begrijp ik dat de meeste mensen op zondag begonnen met een kopje soep, dat zaterdag al was opgezet. Ik kan me voorstellen dat dat echte verse soep was, getrokken van een schenkeltje, met lekker veel groente erin. Zo’n ouderwetse soep met balletjes – en zou er dan ook ruzie zijn geweest over wie er de meeste balletjes in de soep had?

Twee keer naar de kerk

Stoofvlees wordt vaak genoemd als een zondags gerecht, van dat draadjesvlees dat je met een vork kunt snijden, met een donkere jus. Niet zo gek, want de meeste mensen gingen op zondag naar de kerk, soms wel twee keer. Dan heb je op zondag helemaal geen tijd om te koken, dus is het handig om iets te eten dat op een petroleumstel kan sudderen en vanzelf gaar wordt, of iets wat je op zaterdag goed kunt voorbereiden. Janna (1921) deelt in het boek haar jeugdherinnering: ‘Vroeger gingen we op zondag twee keer naar de kerk en een dienst duurde soms wel drie uur. Voor we weggingen zette mijn moeder aardappels, snijbonen en een stukje spek op het petroleumstel en dan was het gaar als we terugkwamen.’

Konijn op zondag?

Vlees stond niet zo vaak op het menu, lees ik, maar op zondag was er meestal wel een stukje vlees. In het boekje staan recepten om konijn te braden, kennelijk kwam dat toch vaker op tafel dan nu! Ik lees de herinnering van Greetje (1936), haar ouders kochten konijn bij een man in de buurt, die ze schoot. ‘Mijn moeder trok ‘m z’n jasje uit, wij mochten kijken. Ze had dat geleerd van ons dienstmeisje, de dochter van een stroper.’

Vla met een vel erop

Extra lekker eten betekent sowieso een toetje! Yoghurt met een scheutje ranja, kom ik tegen op internet. Pap of pudding, staat in het boek. Vanillevla met bessensap, kreeg Margreta (1935). ‘Dat kwam me mijn neus uit,’ zegt ze. ‘Er kwam wel eens een oom bij ons, die vond dat ik het op moest eten. Hij hield met twee vingers mijn neus dicht en gaf me dan een hap. Op die manier gaat een gerecht je natuurlijk nog meer tegenstaan.’ Aaf schrijft op haar weblog: ‘Als er een nagerecht was, dan waren dit stoofpeertjes of zelf gekookte gele vla (met vel – lekkerrr!)’. Brrr, lustte jij dat vel op de warme vla?

Saroma-pudding

In mijn jeugd was het favoriete toetje natuurlijk Saroma, van die instant pudding uit een pakje. Mijn zus en ik mochten het zelf maken, met de mixer (stoer!) en een pakje naar keuze. Kiwi, chocolade, aardbei of mango – het was allemaal even chemisch, maar we vonden het fantastisch. Ik was verbaasd toen ik zag dat die pakjes nog steeds in de supermarkt te koop zijn!

 

Wat stond er zondag bij jullie op tafel? Kwam het mooie servies uit de kast, of hadden jullie dat niet?
Zou suddervlees van een petroleumstelletje nog net zo lekker smaken als vroeger?

 

Door: SchoolBANK redacteur Sabina

vla

Reacties 47 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Zo smerig vond ik dat, Mijn moeder kookte altijd pudding, en als jongste kreeg ik altijd t vel.
  Die saroma pudding was ook niet lekker, zeker als deze niet goed was geklopt, dan zaten er nog van die korreltjes in.

 2. Op zondag eigen gemaakte soep, mijn moeder begon op zaterdag al met de soep. Saroma pudding of custardvla. Mijn zusje en ik waren beide dol op het velletje dat op de custardvla zat.

 3. Met schoolvriend na het examen in 1962 fietstocht door zuid Engeland. Elke avond toetje Saroma. Kon het daarna niet meer zien!!!

 4. Geboren in 1959. Mijn herinneringen aan de toetjes uit die tijd zijn: Vla Flip ( in een glas een laagje ranja dan een laag vanillevla en dan een laagje yoghurt of griesmeelpudding met warme bessensaus. Mijn ouders werkten beiden en door de weeks waren er de “gewone” maaltijden met lekkere seizoens groenten en een stukje vlees/vis. In de weekeinden waren er makkelijke maaltijden bv soep met brood of werd er iets van frites of Chinees gehaald. Op zondag ook lekker sucadelapjes en verse rabarber tot moes gekookt. Mijn ouders waren ook van eten uitproberen bv macaroni, Hongaarse goulash. Weet nog dat de slager stukjes gekruid vlees had waar witte platte broodjes en knoflooksaus bij hoorden, geen idee maar na wat uitleg toch geprobeerd en was erg lekker. SHOARMA !!! Met kerst ook eten uitproberen zoals fondue en gourmetten.

 5. Mijn moeder maakte om de week op Zaterdag Tomaten Soep en haalde bij de slager rundvlees en vleeswaar . Zaterdag was een makkelijke dag soms ging me vader naar de markt . En soms naar het centrum . En mijn moeder naar de supermarkt en Jamin . Dan mochten we soms mee.en Aten brood met beleg . Zondag allemaal om de beurt onder de douche in de winter en werd het spercybonen met aardappelen vlees lekkere Jus en vla of yoghurt of vlaflip . En aten we met kerst konijn vrijdag was het vis met havermout pap . Je mocht kiezen en stemmen welke vis .maar vaders wil is wet . Zij hij makreel dan kwam er makreel zei hij lekkerbekjes dan ging mijn moeder met de 2 jongste het halen bij de visboer . Zo was er ook is ineens paling er was iets te vieren . Weet niet meer wat . In oktober 3 verjaardagen en je mocht dan kiezen wat we aten .ineens hadden we mosselen . Toen 1 na oudste zus ging werken gebeurde dat vaker . Maandag restjes van zondag . Woensdag gehaktdag . Ik een slavink .hield niet zo van gehaktballen totdag mijn moeder er ui en wat fijne soepgroente doorheen deed . Daarna at ik het wel . Bloemkool met een sausje en spruitje lof en snijbonen daar kwam appelmoes bij omdat niet iedereen t lekker vond . Hou nog steeds niet van snijbonen . Spinazie met gekookt ei . En bruinebonen met sla en komkommer . Spek om uit te bakken . En het spekvet dan op brood met suiker of peper want onderin de spekvet zat zout . In de zomer als we in het weekend op zondag weg gingen dan zaterdag onder de douche iedereen smorgens om 8 uur in de auto .en met ooms en tantes neven en nichtjes naar apeldoorn in de bossen met n walkie talkie wat toen nog kon . Wandelen en naar het uitkijkpunt . Bij militair vliegveld ede of epe in de buurt . Of naar de grens door loopgraven lopen die er nog waren . Naar Arnhem . Dan was het feest gingen dan bij een koffie tentje naar binnen en kregen Dennekoeken . En prik limonade . Die we anders alleen bij me tante kreeg die maar 1 zoon had en ouder was dan ons 4 kinderen . We kregen coca cola . Een apothekers drankje noemde me moeder het . Ze had liever dat we sinas of 7 up namen . Nog beter limonade siroop Ranja met een rietje . We aten dan gebakken aardappeltjes onderweg met groente en vlees . Met zn 2 van n maaltijd voor 1 persoon . Als we te kort kwamen gingen er hapjes in van het bord van mn 2 oudere zussen . En een ijsje toe . Toen we ouder werden ging mijn ene zus met vriendinnen naar spanje . En wij met 3 gezinnen naar het buitenland met de vw bus met voortent. In de zomer werd er niet aan vrijdag visdag zondag spercibonen en vlees gedaan . Met je handdoek stuk zeep tandeborstel naar het washok . Behalve mn broertje en mn jongste nichtje werden in een teil gewassen . Naar lochem .of camping Dikke berg . Paar jaar later gingen we met een personen auto met de tent . En weer n paar jaar later elk weekend naar de sta caravan . En 2 weken met de tent en een gehuurde bus naar Zwitserland en zuid Frankrijk . Dat erf je toen ik getrouwd was deed ik dat ook tent in kofferbak en naar bodesee . Of laachersee Titisee België echternach. Met mn jongste dochter gingen we niet naar het buitenland . Maar een tour caravan en sta caravan genomen . In Nederland gebleven en net als mijn ouders weekenden weg . Naar tour of stacaravan . Kamperen kunnen ze allebei maar mijn schoonzoons zijn er niet zo voor .zitten liever in een bungalowhuisje . Alles kant en klaar . Maar ze hebben beide nog hun kampeer spullen . En eten net zoals wij op zaterdag soep en brood . En zondag soms chinees maar meestal groente en vlees. En door de weeks vis . En als ma mosselen heeft staan ze voor de deur .

 6. Wij aten op zondag tussen de middag soep en pap. Dat was dan eigengemaakte tomaten- (met eigengerolde gehaktballetjes), groenten- (met rundvlees) of kippensoep. De ‘pap’ was dan Saroma, Haagse Bluf, Bulgaarse yoghurt of Chipolatepudding, dus altijd een toch wel een speciaal toetje.

 7. Ja bij ons was het zondags altijd feest en dan aten we in de middag warm. Daar ik van het platteland ben hadden we ons eigen vlees, varken, konijn, kippen ect. Maar zondags had mijn Moeder altijd een stukje rundvlees, maar daar we met ons 8st waren kreeg je maar een heel piep klein stukje. Ook hadden we op zondag soep voor en gekookte pudding met vel en kersen saus en hadden we een groter stuk dan met vlees. Later werd het de gewoonte om soep, dan een carbonade en vla na… En warm op zondag wat altijd ‘smiddags…in avond brood daar we dan vaak vrienden overhadden.

 8. Stoofvlees wordt vaak genoemd als een zondags gerecht, van dat draadjesvlees dat je met een vork kunt snijden, met een donkere jus. Niet zo gek, want de meeste mensen gingen op zondag naar de kerk, soms wel twee keer. Dan heb je op zondag helemaal geen tijd om te koken, dus is het handig om iets te eten dat op een petroleumstel kan sudderen en vanzelf gaar wordt, of iets wat je op zaterdag goed kunt voorbereiden. Janna (1921) deelt in het boek haar jeugdherinnering: ‘Vroeger gingen we op zondag twee keer naar de kerk en een dienst duurde soms wel drie uur. Voor we weggingen zette mijn moeder aardappels, snijbonen en een stukje spek op het petroleumstel en dan was het gaar als we terugkwamen.’

  In Israel (waar ik nu woon ) naar het Jodendom is dit een “must ” : er mag nl.op de shabbath niet gekookt worden.Dus maakt men “chamien”= een soort stoofpot van kip,aardappelen en wat groenten .Dit wordt op Vrijdagavond op een heel zacht vuurtje gezet en is dan klaar voor de Zaterdagse middagmaaltijd…..

 9. Wij aten zelfgekookte vanillevla de melk stond in de melkkoker en moest op omdat hij niet zo lang houdbaar was. Na het koken mochten we er suiker op strooien op ons bord om zo een vel te voorkomen. Op dinsdag aten we bami volgens eigen recept van mijn moeder. Ik had een schoolvriendin die altijd op dinsdag wilde komen spelen en eten omdat ze bami zo lekker vond . Saroma at ik dagelijks bij mijn tante in Groesbeek waar ik mocht logeren. Geweldig vond ik dat al die smaakjes mijn nichtje Elsbeth en ik mochten de smaak is kiezen. Op een verjaardag was er daar Exota in kleine beugelflessen in allerlei kleuren. Limonade gazeuse later kwam Exota in opspraak omdat die flessen konden exploderen. De zomers leken lang en de kerstbomen heel groot, heerlijke tijd eind jaren 60 en begin 70.

 10. Wat leuk dit te lezen, ik sprak een school vriendin van de huishoudschool uit 1970. Wij moesten wat wij koken zelf op eten, mijn eerste maaltijd was rouwen andijvie stamppot, wat was dat vies en kustaartpuddig als toetje. Maar kookte je het niet goed dan had je klontjes erin. Je moest alles opeten, wij namen een zakje mee om het eten in te doen wat niet te eten was, werd je gesnapt nou dan had je pech nablijven en echt opeten. Daar zat je dan, nu zouden wij zeggen eet het zelf op maar 50 jaar geleden echt niet. Ook de ouders waren anders die werkte gewoon mee met school. Wat een toeval dat wij deze week over onze nachtmerrie van school hadden over het verschikkelijk op de huishoudschool.

 11. De vla op de foto is geen warme vla…. die hoeft niet gekookt te worden. Saroma pudding hoefde alleen melk bij en dan met de garde opkloppen. Wij noemden het daarom klotspudding….

 12. Saroma werd niet gewaardeerd. Wij hadden dan pudding van Dr Oetker, in de smaak “roomtoffee”. Die werd het lekkerst gevonden. Dit kwam natuurlijk ook uit een pakje.

 13. Zondags kwam er eigen gemaakte soep, die zaterdag getrokken was.
  Daarna aardappelen, groeten, vlees..
  En een toetje, eigengekoote pudding of ananas met slagroom.
  Of griesmeelpuddin met bessensap,…brrrr.
  Als ik dat zei, kreeg ik nog een extra schep..
  Dit was zo ca 1960 …

 14. Ja zondags kregen wij bij de koffie eerst eigen gebakken cake, uit een wonderpan gemaakt op het gastel. Dat ruikte dan erg lekker door de hele kamer. Maar ook zo’n heerlijke maaltijd, met lekkere dikke soep (beppesoep later genoemd) met veel vermecelli. En van eigen koeienmelk, lekkere vanille pudding ook met een vel erop. Die was dan voor mijn vader, maar vindt hem nu zelf ook erg lekker. Daarbij maakte mijn moeder dan soms, Haagse Bluf van rode bessensap, eiwit en lekker veel suiker. Verukkelijk!! Dan rolde je ‘s middags voor de tweede keer inderdaad, met een volle buik weer naar de kerk. De Saroma puding, kwam later ook steeds op zondag op tafel. In verschillende smaken, met slagroom. Met verjaardagen op zondag of andere dagen, maakte ze ook zelf heerlijke warme chocolademelk, van cacaopoeder. En draadjes vlees, stond inderdaad ‘s morgens al vroeg te sudderen. Ook aten we wel eens geweekt brood in melk, met boter en suiker. Geen pruimen erdoor, dat hadden sommigen er ook wel. Dit was om het oude brood op te maken en soms voor het gemak. Of boekweit grutten, met spek en stroop. Bleef er nog iet over, dan kon je er nog koekjes van bakken, met een beetje jam in de midden. Er werd niets weg gegooid, want je had ook nog kliekjes dag. Ook bakte onze moeder, zelf patat in een pan met olie. Al die bekende etens guurtjes van vroeger, doet je er dan weer aan herinneren hoe goed wij het hadden in onze jeugd. Zij hadden zelf wel andere tijden meegemaakt.

 15. Rundsoep met mergballetjes werden gemaakt van merg uit de mergpijp of schenkel, 1of2 eitjes, zou,peper en nootmuskaat, goed roeren en dan paneermeel tot het een bal is en dan kleine balletjes rollen. Ook citroen pudding met verse citroen eieren suiker en gelatine. Ook heerlijk

 16. Sanoma, ik heb er nog nachtmerries van. Want, ik was vakkenvuller bij Simon de Wit in een campingwinkel zomers, en in de winterperiode bij Albert Heijn. Het ergste was als bestelde goederen binnenkwamen, en je moest Saroma vullen,,,, In EEN zin: niet te doen…..Ze moesten netjes op elkaar gevuld worden, brr . De pakjes waren glad en vielen continu om.Het enige positieve was de lucht die je tegemoet kwam, mierzoet…. Gelukkig kregen we op enig moment stalen manden, kon de doos zo om gekieperd worden..

 17. Wij kregen elke zondag Saroma. We hadden echter twee schaaltjes, één ervan was een gewone gladde schaal, maar de andere had in de bodem een afbeelding van een anker. Als je hem omkeerde zat er dus een anker bovenop jouw pudding. Mijn broer en ik hadden altijd ruzie over wie ‘het anker’ mocht hebben.

 18. Saroma was er in de smaken vanille, karamel, chocolade, banaan, aardbei en frambozen. Pistache was er heel kort ook.
  Nooit kiwi en mango en mokka gezien!

 19. ja die tijden van vroeger.ach wij kregen op zaterdag vaak boekweit grutten te eten met een kuiltje jus in het midden en een beetje stroop of pannen koeken of het werdt een brood dag want op zaterdag deden mijn ouders boodschappen.op zondag aten wij soep met vlees vaak karbonade en sla met silveruitjes augurken ei komkomer en sla saus en als toetje de wiebel pudding van mijn oma.door de weeks vaak stampotten of groenten met aardappelen en heel soms als er iemand jarig was friet.later toen we wat ouder werden werdt dit anders en werdt het eten ook wat moderner.de jaren 70 80 en helft 90 waren een soort van verkening voor ons en mijn ouders.daarna ging ik mijn eigen weg en werdt ik kok van beroep en leerde een heel andere weg in te slaan.nu eet ik heel gevarieerd van indisch tot frans en er tussen in.

 20. Geen 2 keer naar de kerk maar 3 keer. Mis , Hoogmis en het lof en soms de Heilige familie. D aarna een maaltijd met gebakken spek met koffie. En maar soppen uit de grote braadpan. Heerlijk.

 21. Mijn moeder*ko ook best wel lekker koken en soep maken, behalve witlof zoooo bitter!
  Op kerst maakte ze en grote kalkoen heerlijk klaar gevuld met van alles, gehakt, uien, paprika.
  En Broeder met stroop ( zaans gerecht)of meestal op woensdag Rijst in melk( in bed verder garen)
  Heerlijk, en dan op Zondag spruiten met stoofvlees en stoofperen🙋‍♀️ En Haagse bluf..Mmm

 22. Bij ons aten wij in het weekend altijd een andere soep en mijn moeder maakte altijd van die lekkere macaroni wat ik nog nooit hetzelfde heb gekregen.En de laatste jaren nam mijn moeder altijd een bal gehakt uit de stad mee op zaterdag lekker vergeet ik nooit meer die tijd net als de jaren 70.

 23. a.westland

  Doet me denken aan mijn jeugd en hoe lekker we het vonden er was toen nog niet zoveel dus waren we hier blij mee.

 24. Zaterdags aten wij bij mijn ouders thuis altijd zelf gekookte groentesoep van mergpijpje en schenkel. Daarin kwamen zelfgedraaide gehaktballetjes. Op zondag kregen we ook soep vooraf, daarna rollade of snitzel (zelf gepanneerd) rauwe en gekookte witlof , gekookte aardappelen en daarna kookpudding of saroma pudding met zelfgeklopte slagroom.

 25. In de winter aten wij op zaterdag boerenkool en op zondag een lekker stukje vlees aardappelen en stoofpeertjes. Verder door het jaar heen weet ik nog dat we op zondag twee keer naar de kerk gingen, in de ochtend de mis en ‘s middags het lof chocoladepudding hadden en werd er steevast naar Hilterman op de radio geluisterd.

 26. Bij ons was het zondag’s altijd speciaal.Iets lekkers bij de koffie meestal eigen gebakken appeltaart of boterkoek.En de koffiebonen werden met een koffiemolen gemalen en dat rook altijd zo heerlijk.Wij aten altijd zondag’s met aardappeltjes …vkees…verse groente uit eigen tuin….en een heerlijk toetje vaak met fruit ook uit eigen tuin….mijn moeder kookte altijd heerlijk…ook mijn kinderen genoten altijd van haar kookkunsten…hele goede herinneringen aan…

 27. Herkenbaar!
  Dit zijn van die herinneringen die blijven plakken.
  Bij m’n oma was het vaak ” hartstikke lekker” , een eigenaardig recept met witbrood, warme melk en appelmoes.
  Moet er nu niet aan denken……
  Is dan ook 60+ jaar geleden.

 28. Goede middag.
  ja, hoe was dat ‘s zondags bij ons met de warme maaltijd, ik heb het dan over de jaren 50 direct na de oorlog. Het was stee vast groentesoep gemaakt van getrokken bouillon van krabbetjes een schenkel en een verse worst van eigen geslacht varken. Daarna dikke rijst met gesmolten roomboter en kaneel bestrooit. Daarna door onze moeder lekker vanille pudding met een rode bessen saus van de Betuwe. Soms kregen we ook chocolade pudding met opgeklopt eiwit als slagroom. Dit was een feestmaal en de puddingen werden de zaterdag ervoor al gekookt en in de kelder gezet om lekker koel ter tafel te komen op de zondag.
  Onze moeder was een meester in het koken van al de dagelijkse maaltijden.

 29. Het was uiteraard allemaal ‘armoe troef’ in die grote gezinnen, waar pa voor de centen en ma voor de kids zorgde. Toch was het reuze gezellig thuis met vooral voedzaam eten. Mijn moeder had al snel een grote snelkookpan en maakte daarin vaak een stamppot, omdat daar alles in kon en in een keer gestampt kon worden. De pan stond dan op de grond en zo werd gestampt! Zuurkool bijv. met één rookworst die gedeeld werd met 6 personen. Pa uiteraard het grootste stuk, want die werkte immers hard. Of we hadden soep vooraf, of we hadden een toetje…nooit alles in 3 gangen. Ik herinner me nog de ‘Roly-poly ‘ gemaakt van pannekoeken of een beschuit met jam in het soepbord dat in een plas yoghurt lag. Natuurlijk geen suiker erover, want dat was ongezond volgens ma! Toch had ze wel Ranja in huis maar daar werd veel water bij gedaan..het ging immers om de smaak.

  Pa haalde zaterdags na zijn werk de grote boodschappen voor de hele week en bij de Gruyter was er dan ‘het snoepje van de week’. Bij enkele guldens aan boodschappen was er een kleinigheidje voor kinderen en elke week was er een ander kind aan de beurt bij ons. We keken er als kind echt naar uit!
  Pa nam nog wel eens iets ‘vreemds’ mee wat hem wel wat leek. Ik zie nog het verschrikte gezicht van mijn moeder bij de aanblik van champignons…”Wat moet ik nou hiermee? Wat zijn dat?”
  Pa zei dat het champignons waren en dat je die kon eten. Mijn moeder zag het eerst niet zitten, maar pa ging aan de slag….boter in de pan, plakjes champignons, gesnipperd uitje en dan op brood. Vanaf dat moment werden ze veel gebruikt in diverse gerechten, want ma had altijd wel een idee.

  Zaterdags werd meestal brood gegeten…een pan uitgebakken speklapjes en dan allemaal soppen in die pan midden op tafel. Later kwam er een viskar elke zaterdag in de straat en haalde pa voor iedereen een haring met uitjes en zuur. Werd ook met brood gegeten. Of pa bakte aardappelkoekjes die op brood werden gelegd met een likje mosterd erover…iedereen vond ze heerlijk!

  Zaterdags avond werd er soep getrokken, omdat de laag vet er dan de volgende dag afgeschept kon worden. Meestal werd het een stevig gevulde groentesoep met poulet en balletjes. De rest was voor de dag erop en dan werd er tomatenpuree en wat andere kruiden aan toegevoegd. Zo had je toch weer een andere soep. Het hoofdgerecht bestond zondags meestal uit sudderlapjes of een gebraden kip, vergezeld van gekookte aardappels en sperzieboontjes, bloemkool, snijboontjes of in de winter spruitjes of witlof. Koolraap, bietjes, spinazie, sla enz. was altijd voor door de week.

 30. Bij ons Zondag altijd èèn Kip (hadden we zelf in een hok of van de buren ) de ene week mijn zus en ik de pootjes mijn ouders de borst de andere week anders om altijd stoofpeertjes gieser wildemanerbij een reuze boom in de tuin toetje lammetjes pap melk met suiker opgekookt gebonden met Maizena meestal met bessenuit de tuin of aardbeien met kerstmis altijd konijn (Tam)was altijd een feest als mijn Vader de dag voor kerstmis er mee kwam moest voor twee dagen zijn later werden het menu´s uit de allerhanden

 31. Als kostwinner had ik het niet breed. Dus als we vrienden te eten hadden kregen ze Stromae pudding toe met schijfjes mandarijn ofzo. Een vriendin kon het nog zuiniger, i.p.v. melk nam ze water. Dat heb ik nooit gedaan. Mijn moeder maakte nog wel eens rijstepap met bessen sap. Niks voor mij. Of rijst met boter en suiker, heel soms met krenten. Ik lust het nog niet. En die hele vla met vel, brrrr.
  Er was toen nog geen koelkast en daarom maakte mijn moeder veel groente in, in weckflessen. Wat een klus.

 32. De mooiste zondagen … bij oma en opa
  We kregen dan zondagsgeld een extraatje
  Soepje eten .. daarna een toetje bestaand uit pudding of vla met yoghurt
  Dan geld voor een frietje met picalilly of mayonaise
  Dan bij terugkomst de tafel vol met flessen drank voor de visite van oma en opa… mijn ouders en ooms en tantes en neefjes en nichtjes
  De gezellige zondagen … voor hun dan

 33. Op zaterdag aten we “liflafjes”, d.w.z. soms nierragout met brood of rijst, maar ook wel soep, getrokken van een mergpijpje en runderpoelet. Onze hond mocht daarna zijn tanden scherpen aan het mergpijpje. Mijn moeder maakte ook zelf nierkroketten en kaaskroketten. Griesmeelpudding met bessensap stond bij ons ook wel op het menu. We aten met de seizoenen mee, dat betekende met zijn zessen tuinbonen of kapucijners doppen op een krant. Ook werd er nog volop geweckt en ingemaakt: augurken en sperziebonen bijv. En in het najaar werd er van de valappels appeltaart en appelmoes gemaakt. Mijn moeder maakte gewoon zelf frieten, van het schillen van de piepers tot het snijden en frituren in de Diamant. Mijn vader was de bakker van de familie: brood, kerststol, saucijzenbroodjes, appelflappen, amandelstaaf, verjaardagtaarten etc. Voor de zondag werd er soms in de comestibleszaak in de stad een paar honderd gram champignons gehaald (en dat was een eind fietsen!) voor bij de biefstuk of ook wel bij de gebakken eieren. De supermarkt bestond nl. nog niet.

 34. Het beste van de Saroma pudding was dat er niet die vieze vel opzat! Pudding die gekookt moest worden kreeg als hij koelde altijd een dikke vel. Als Ik die per ongeluk proefde moest ik kokhalzen!

 35. op zaterdag inderdaad vaak makkelijk en af en toe kippelevertjes met ui en champignons gebakken op vers wit brood!!! heerlijk smullen was dat
  op zondag vaak spruiten/spercieboontjes met een sudderlap of karbonaadje.
  sowieso bijna altijd soep vooraf (ook doordeweeks) en een toetje zoals joghurt/vla

 36. Armoede bij ons thuis. Vader viste en jaagde. Elke zondag gestoofde ijsselmeer paling met kruimige aardappels met klontje boter. Vooraf groente soep en soms gele en bruine vla na.

 37. Wij aten op zondag in de kamer ipv de keuken met mooi servies, vaak aardappelen ( kruimig) met bloemkool met een papje en vlees, op de radio GBJ Hilterman!

 38. Mijn moeder maakte altijd soep. Het liefst tomatensoep met gehaktballetjes. Die was altijd zo heet dat de aanwezige heren zich suf zaten te blazen want we moesten om half drie naar het voetballen. De saroma was voor na de wedstrijd. Heerlijk met een vers geklopt toefje slagroom.

 39. Mijn moeder noemde Saroma pudding…. luiewijven puddig omdat het zo lekker snel klaar was.
  Maar zo af en toe maak ik het nog en moet er dan altijd aan denken hoe mijn moeder het noemde 🙂