Blocker
Terug naar alle verhalen
egmond
Loading Likes...

“In de jaren 60 was het best wel bijzonder als je op vakantie ging. Ons gezin (vader, moeder en 3 kinderen) woonde in de Kop van Noord Holland en huurden dan 1 van de 4 zomerhuisjes van de werkgever van mijn vader (rijstfabriek in Wormerveer). Bijna ieder jaar gingen we naar de duinen van Egmond Aan Zee. De huisjes droegen de namen: patrijs, meeuw, fazant en koekoek. Geen stroom en geen kraanwater, maar wat zagen we er naar uit! Ons zelf wassen deden we in de begintijd met water uit de pomp, die tussen de huisjes stond. Het licht in het huisje brandde op gas. Naar de wc gaan deed je in zo’n klein huisje achter het zomerhuis. Doorspoelen deed je met een emmer water. Dus iedere keer als je geweest was moest je die emmer ook zelf weer vullen.”

“Vaste rituelen waren er ook. Vliegeren op een wat hoger gelegen duin, balspelen, bramen zoeken (die er genoeg waren) en ver-springen van een wat hoger gelegen rand in het zachte zand. We vermaakten er ons geweldig. Ook kwam de bakker regelmatig langs. Door het rinkelen van de belletjes hoorde je zijn paard en wagen al van ver aankomen. Natuurlijk liepen we vaak naar het dorp en de boulevard en kwamen dan langs een grote speeltuin met trampolines en iets verder lag een visrokerij. De geur van gerookte vis laat je je hele leven niet meer los. Onweer was minder leuk. Tussen de duinen leek het geluid extra versterkt te worden. Gelukkig kwam het niet vaak voor als we er waren.”

“Nu 40 jaar later is de badplaats nog steeds een favoriete plek. Een paar keer per jaar stappen we met de kinderen in de auto en zoeken het strand en de boulevard op. Stiekem hoop ik dat ook zij wat herinneringen aan deze plek zullen bewaren.”

Dit verhaal is ingestuurd door Kees van Egmond

 

Wij zijn benieuwd aan welke plek in Nederland of Europa jij speciale herinneringen hebt? En welke vakantie is jou het meest bijgebleven?

Reacties 3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Mijn moeder heeft ook bij Lassie gewerkt maar ik heb nooit iets over vakantiehuisjes gehoord. Wel gingen wij naar Bakkum. Het bedrijf van mijn vader, Provinciaal Waterleidingbedrijf Noord-Holland, had daar huisjes voor het personeel. Wij deden alsof de duinen alleen voor en van ons waren. Heerlijk geluid, de eekhoorntjes die over het zeildak liepen.

  2. Mijn moeder heeft ook bij Lassie gewerkt maar nooit heb ik over zomerhuisjes gehoord. Wel gingen wij naar Bakkum via het werk van mijn vader, het PWN. Nu hartstikke hip.

  3. Wij gingen ook naar Egmond aan Zee, kan mij de trampolines op het strand nog herinneren. Altijd 6 weken en dan kwam onze vader in de weekenden. Bij de entree stond zo’n soort swingding waar je met z’n zessen op kon.