Blocker
Terug naar alle verhalen
jaren 80_permanent

Hoe was het om een tiener te zijn in de jaren 80?

  • SchoolBANK redactie
  • 4 weken
Loading Likes...

Urenlang oefenen op je Rubik’s Kubus, huilen bij het afscheid van Doe Maar, blinde adoratie voor Madonna en Michael Jackson en schuifelen op het klassenfeest. Hoe was het ook alweer om een tiener te zijn in de jaren 80? Wat is jou allemaal bijgebleven? Wij vroegen een aantal SchoolBANK’ers naar leuke herinneringen uit de jaren 80.

Roken als ketters

‘Ik kan je wel vertellen dat de jaren 80 een hele toffe tijd was. De tijd van Doe Maar, Madonna en U2. Op de middelbare school zat ik toen Doe Maar heel populair werd. We droegen Doe Maar-buttons uit de Hitkrant en uit de Popfoto en veel rood geel en groen omdat reggae populair was. We liepen er hetzelfde bij als Madonna, netkousen droegen we en grote oorbellen, veel rinkelarmbanden, korte rokjes en nethemdjes, warrige haren, schoenen met hakjes. En we rookten als ketters.’

Ike, De Dobbe Zoetermeer (1980-1984), Zuid-Holland

jaren 80_top40

Lekker verdienen

‘Voor mij waren de jaren 80 vooral veel muziek. Madonna, Prince, UB40, de klassieke schuifelplaat Careless Whisper van George Michael en dan hebben we nog de film Dirty Dancing en natuurlijk Patrick Swayze… zucht.’
‘Ik herinner mij vooral de (liefst suède) hoge laarzen over je stretchbroek en dan een lange trui eroverheen. En de gescheurde kleding: je betaalde een vermogen voor een gescheurde broek, waar je moeder absoluut niets van begreep, wat jij dan vervolgens weer niet begreep. Dat vond ik hartstikke gaaf!’
‘Laat ik trouwens de komst van de korte stretchrokjes niet vergeten, die deed ik stiekem aan op het schoolfeest, en de supergrote oorbellen. Mijn eerste baantje had ik al op mijn vijftiende. We werkten veel, op woensdag- en vrijdagmiddag en zaterdag. Lekker geld verdienen en dan stappen in het weekend.’

Linda, C.S.G. De Pijler Lelystad (1985-1989), Flevoland

jaren 80_Dirty Dancing

Drollenvangers

‘Op School hadden we ineens allemaal opslagrokken, ook wel drollenvangers genoemd. Een enorme lap stof met bovenin een elastiek. De stof bengelde tussen je benen naar beneden waardoor het leek alsof je broek te veel stof had. Raar maar waar, ik had ze in alle kleuren. Zo ging je dan in de weekenden ook uit. Die broeken zaten trouwens best lekker en je was helemaal hip!’
‘Daarbij had je thuispermanentjes en de coupe soleil. Flink van die kapot gebleekte plukjes in je haren. En niet te vergeten de grote bussen Wella haarlak met de rode roos, daarvan ging er zeker één per week doorheen.

Sabine, Prinses Irene School Rotterdam (1984-1987), Zuid-Holland; Jennifer, Anna Henriette Eindhoven (1986-1990) Noord-Brabant

jaren 80_permanent

Gouden week

‘Ik was dertien en gaf niet om popmuziek maar ik moest die buttons van Doe Maar hebben, want wat had je dan ineens veel vriendinnen! Vooral toen ik een close-up van Ernst Jansz wist te bemachtigen en die boven op de kraag van mijn spijkerjas speldde had ik een gouden week. Wat een tranen waren er toen ik me op een dag bij mijn fietsgroepje naar het voortgezet onderwijs voegde. Doe Maar ging uit elkaar! Pas jaren later ging ik hun muziek waarderen, maar voor tranen was het toen te laat…’

Marian, Thuredrecht College Dordrecht (1983-1988)

jaren 80_button

Was jij ook zo gek op de jaren 80? De muziek die zoveel mooie herinneringen oproept? De vriendschappen, je klas, muziek, rages, helden, je eerste liefde, of…
Vertel ons jouw herinneringen in de reacties.

Reacties 3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *