Blocker
Terug naar alle verhalen
boeken

De boekenplank van een lettervreter

 • SchoolBANK redacteur Sabina
 • 3 weken
Loading Likes...

Lettervreter noemt mijn man me. En dat klopt: ik lees altijd, het liefst drie boeken door elkaar. Boeken liggen overal in huis: op stapels op mijn bureau, in rijen in de kast en opengeslagen naast het bed. Dat was al vanaf boom-roos-vis, in de eerste klas. Ik ben benieuwd of mijn favoriete leesvoer van vroeger ook bij andere mensen herinneringen oproept!

Boeken van mijn moeder

Mijn moeder had nog stapels kinderboeken uit haar tijd, die ik van haar mocht lezen. Bladerend door Pinterest komen de titels en afbeeldingen van de omslagen me bekend voor. Marjoleintje van ’t Pleintje, een hele serie over de schoolavonturen van een hele brave Marjolein en haar nog bravere vriendinnen Lonneke, Winnie en Liedje, heb ik verslonden! In de reeks boeken groeide Marjolein op, de laatste aflevering ging ze met haar echtgenoot, ook al zo’n goeierik, in Parijs wonen. De boeken werden geschreven door Freddy Hagen, en ik ging ervan uit dat dat een vrouw was, maar op internet vind ik nu dat dit een pseudoniem is van de schrijver Frederik August Betlem, die een hele reeks jeugdboeken heeft geproduceerd voor uitgeverij Kluitman. De meeste boeken schreef hij voor meisjes, met titels zoals Een vriendje voor Corientje, Ankie als Schoolbrigadiertje en Petra zoekt haar eigen weg. Zoet hè?

Voorlees-klassiekers: Jip en Janneke, Dikkie Dik

Toen ik nog kleiner was, werden mijn zusje en ik vaak voorgelezen. De echte klassiekers, zoals Jip en Janneke en Dikkie Dik, die nu nog steeds door vaders en moeders worden voorgelezen. Pinkeltje hadden we ook, maar daar vonden we geloof ik niet zoveel aan, en natuurlijk kwam het hele oeuvre van Annie MG Schmidt voorbij voor dat het kinderbedtijd was. Pluk van de Petteflet, met de krullevaar, de heen- en weerwolf en de lispeltuut slopen allemaal om ons bed. Okkie Pepernoot, herinnert iemand zich die nog? En Bakkertje Deeg? Ook allemaal voorleesverhalen van vroeger, maar er ik kan me er geen verhaaltje van herinneren.

Afstempelen, meenemen, drie weken later inleveren

De bibliotheek in ons dorp zat in een grote boerderij – en dan had de school ook nog een bibliotheek waar we uit mochten lezen. Een snoepwinkel voor zo’n boekenwurm als ik, dus ging ik elke drie weken met een grote tas en mijn bibliotheekkaart erop af. Populair in die tijd: Thea Beckman, Jan Terlouw, Evert Hartman, Yvonne Keuls… achteraf gezien waren die verhalen best politiek gekleurd voor kinderen op de lagere school, of zie ik dat verkeerd? Mijn lievelingsboeken waren die van Guus Kuijer, die leende ik regelmatig opnieuw. Op je kop in de prullenbak en Grote mensen, daar kun je beter soep van koken, kon ik zo’n beetje uit mijn hoofd opzeggen. Het lukte me niet altijd om mijn boeken op tijd weer in te leveren, ik vergat ze wel eens. En de mevrouw achter de balie was zo streng, dat ik met een te laat boek eigenlijk niet meer naar de bibliotheek durfde. Gelukkig was mijn oma daar een stuk laconieker in. Die ging mee, betaalde de boete en als de strenge bibliothecaresse me een standje gaf, zei oma: doe niet zo vervelend, wees blij dat je die boeken weer terug hebt!

Dikke boeken van Tolkien

Mijn leraar op de lagere school las ook regelmatig voor in de klas. Hij las de Sprookjes van Tolkien voor, en de hele klas hing aan zijn lippen – ik ook! Daar wilde ik wel meer van lezen. Gelukkig, in de bibliotheek stonden De Hobbit en de drie dikke delen van de Lord of the Rings, dus die gingen achter elkaar mee naar huis. Thuis was ik dagen, misschien wel weken, onaanspreekbaar, omdat ik met mijn nieuwe vrienden Frodo en Bilbo op reis was door de Middelaarde.

 

Ik weet het zeker, mijn liefde voor lezen is begonnen op de basisschool, met Otje en Pluk, Marjoleintje en de Hobbit. Lees jij ook zo graag? En kun je je de boeken van vroeger nog herinneren?
Verslond jij Winnetou en Arendsoog, of was je verslingerd aan Guus Kuijer en Thea Beckman?
Of zat je liever met je neus in een stripboek?

Door: SchoolBANK redacteur Sabina

boeken

Reacties 53 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Lochem, 26 mei 2020, oudl.l. van School m.d. Bijbel Niezijl,
  Veel gelezen: Jaap en Gerdientje, Jaap Holm en z’n vrinden, de vogelvanger van Winsum, Razende Roeltje.
  jan ijtsma, 83 jr.

 2. Arensoog en witte veder, ja, tof, later in hetzelfde genre, winnitou en Old shatterhand, nog later de hobbyclub van de Vries, ik genootvan de techniek

 3. Op school was de serie Jaap en Gerdientje favoriet. Thuis kreeg ik voor mijn verjaardag of sinterklaas boekjes van de Olijke Tweeling en Miesje Sandelhout. Liever las ik de boeken van mijn broer: Pietje Bell, De Kameleon, Arendsoog en Pim Pandoer. Ook luisterden wij naar hoorspelen als: Paulus de Boskabouter en de Kinderen van de Grote Fjeld. Later kreeg mijn broer dit laatste als boek.
  Wij lazen ook Donald Duck en Tina, verder stripboeken van Suske en Wiske.
  Ik lees nog steeds graag en veel en het liefst toch met het boek in de hand.

 4. De boekenserie over Mariska de circusprinses. Ze hadden een gladde slappe kaft. Verder las ik alles wat ik kon lenen van de bieb.

 5. Lezen was, en is nog steeds, geweldig. In groep 3 begonnen met de “blauwe maan” serie. (Was dat een serie? Of een enkel boek?) Daarna vele boeken gelezen, ook strips. Van het voorlezen kan ik me weinig herinneren, behalve tweede jaar voortgezet onderwijs, waarin de leraar “de gebroeders Leeuwenhart” voorlas. (Speciaal onderwijs, had ook stamgroepen) Lees nu van alles. Van avontuur tot historisch, en ook veel jeugdboeken uit Engeland, in het Engels. Voornamelijk schrijvers/sters van wie ik verfilmingen gezien heb.

 6. Boeken, ik kan er niet zonder. Als je leest, verveel je je nooit. Zodra ik kon lezen, las ik. Als kind was mijn lievelingsboek Alleen op de Wereld van Hector Malot. Het is stukgelezen, maar ik heb het nog steeds. Nu lees ik nog altijd, literatuur, reisverhalen, thrillers, ook wel eens een kinderboek.
  Ik heb ook goede herinneringen aan de boeken van Annie M.G. Schmidt, Thea Beckman, Jan Terlouw.

 7. Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans is mijn favoriete boek. Het werd voorgelezen op de lagere school tijdens de handwerkles. Van het handwerken is me weinig bijgebleven maar Erik lees ik nog regelmatig. Alleen al bij het lezen van het voorwoord begint het plezier.

  Verder hield ik van Pinkeltje, Wipneus en Pim en de boeken van Enid Blyton over een kostschoolmeisje.

  Eén boek is me bijgebleven maar heb het nooit terug kunnen vinden. Misschien kan iemand die dit leest me helpen ? Het was een avonturenboek over twee jongens die leefden in de tijd van de Spaanse overheersing in Nederland. Ik had het omstreeks 1970 geleend uit de dorpsbibliotheek en weet niet meer wat de titel was en ook niet de auteur. Ik denk dat het toen al een oud boek was.

 8. Op de basisschool las ik o.a. een kinderboekje met een gezellig verhaaltje over een zeemans-of schippersvrouwtje, die volgens mij Katrijntje, of Trijntje heette.
  Op de kaft zag je haar gezicht of zijprofiel en de kaft kleuren waren o.a. blauw en wit.
  Helaas weet ik geen titel, maar misschien iemand anders wel?

 9. Hans Evers deel 2

  Ik maak vaak gedachtesprongen (links heet dat tegenwoordig). In mijn jonge jaren luisterde ik veel naar de radio, Arbeidsvitaminen etc. Ik probeerde dan vooral de Engelse teksten van die liedjes op papier te brengen. Dat was niet altijd gemakkelijk. Een heerlijk liedje was en vind ik nog steeds “Little Green Apples” van Frank Sinatra. Daarin bezingt hij zijn innige liefde voor een vrouw en dan zingt hij: als dat geen liefde is, dan bestaan allerlei (bestaande) dingen ook niet, zoals het door de heer van Noort genoemd Dr. Seuss (uitgesproken als suus). Pas in de Wikipedia-tijd vond ik de verklaring, iedere Amerikaan weet, dat Dr. Seuss een kinderboekenschrijver was, J. van Noort wist dat al lang!!!

 10. Jaap en Gerdientje natuurlijk op de l.s. Wij lazen, ouder geworden, vooral Biggles onder elkaar. Verslonden we. Niek van de bovenmeester was een moraliserend boek. Nooit uitgelezen. En natuurlijk…De Kameleon in de zesde klas. Persoonlijk ging mijn belangstelling steeds meer uit naar de boeken van Jac. P. Thijsse en Eli Heimans, Het Vogeljaar, Door het rietland, Bos en hei, Hei en dennen…. De Verkade-albums, Rinke Tolman, A.B. Wigman, Jan P. Strijbos. Mooi beschreven door verfijnde journalistiek. Zwerftochten-verhalen, die je ook werkelijk kon beleven. Het was geen fantasie. Zeer leerzaam, nooit vergeten en een bron van vreugde ook nu nog.

 11. Mijn naam is Dick, op de lagere school in Utrecht, in de schoolbieb. Het geheim van de gouden draak. Dat was verschrikkelijk spannend. Een jaar of vijf geleden, na lang zoeken toch weer een exemplaar gevonden…Nog steed heel spannend ….en veel herinneringen die dan terug komen. Veel BIGGLES (+/_ 95 ) gelezen van mijn broer, had de hele serie. En….de boeken van Alistair Maclain verslonden…..En nog steeds ……
  De Donald Duck !!!!!

 12. Hallo, ik mis eigenlijk de boeken van Pim Pandoer in de reacties. Ik heb ze allemaal in mij bezit. ik heb ze stuk gelezen. Fer Donkers alias Pim Pandoer, Bas Baanders en tante Marijke, Jenny en Koos, Inspecteur van Dijk, de Rode Spin, Prins Pauweveer, Sjarreltje de Vroet en vele anderen. Het komt allemaal weer boven. Geweldige boeken van Carl Beke.

 13. Boeken, kan niet zonder ze. Zodra ik kom lezen werd ik verslaafd en mijn kinderboeken waren Arendsoog, gelukkig had mijn buurjongentje de hele serie. De Vijf, 2 jongens en 2 meisjes en hun hond met spannend verhalen in Engeland. De serie Canneheuveltjes. Wiplala natuurlijk en Dik Trom.
  Kuifje, Heer Olliie B Bommel. Het grote Sprookjes boek.
  Nog steeds maar nu veel non fiction en fiction is de serie van Frederick Forsyth. En veel thrillers. Verder over dieren zoals de boeken van Jane Goodall en Frans de Waal. Boeken…ik heb ze overal in huis en een kamer is mijn bibliotheek met 1000 boeken.

 14. Toen ik een jaar of 10 was (zeg 1950) kreeg ik “Arendsoog” als verjaardagscadeau. Op zolder staan bijna alle ooit verschenen Arendsoogboeken, helemaal aan het eind van de serie ontbreken er een of twee (nooit kunnen vinden). Wil iemand ze van me overnemen? aan herlezen kom ik toch niet meer toe… wel komen afhalen! (Hilversum…..)
  Daar laat ik het maar bij.

 15. Ik las altijd veel, nu wat meer bij vlagen. Las alles wat los en vast zat, ik weet nog dat ik in de (dorps)bibliotheek naar de C-sectie mocht omdat ik van de B alles al had gelezen wat ik leuk vond. Heb ook wel eens meegedaan aan de Kinderboeken jury, moest je op een formulier invullen wat je van de genomineerde boeken vond.

  Thea Beckman, Jan Terlouw inderdaad. En Tonke Dragt. Dr. Seuss (Kat met de hoed) toen ik jonger was. Oude series als De Olijke tweeling en iets over een meisjeskostschool. Dik Trom.

  Als ik aan het lezen was hoorde of zag ik niets meer om me heen, dan zat ik helemaal “in het boek”.

  Toen ik iets ouder was begon ik de boeken van mijn moeder mee te lezen, Agatha Christie, Dick Francis en anderen. En nu veel fantasy, Terry Pratchett, Tanya Huff etc. Vaak in het Engels. En verder weer van de bieb, lekker browsen en meenemen wat me aanspreekt.

  Mijn dochter leest net zo graag als ik, de oude boeken uit mijn jeugd, maar ook de nieuwere schrijvers als Paul van Loon, J.K. Rowling etc. Echt heel leuk!

 16. ik herken dit ten voeten uit voor mij was het de bob evers serie de kameleon de historische reeks van k. norel en alles wat met geschiedenis te maken heeft ,dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo al is de kwaliteit de laatste jaren sterk gedaald

 17. Met sinterklaas kreeg ik altijd een boek van Arendsoog van J.Nowe (geloof ik) Was altijd spannend om te lezen. Het boek “de Waanzinnige kluizenaar”heb ik kapot gelezen en mijn kinderen zijn er ook dol op geweest. Jammer dat ik al die boeken in de loop van de tijd ben kwijt geraakt. Ik zie nu pas echt wat de waarde er van was.

 18. De overwintering op Nova Zembla, de scheepsjongens van Bontekoe . Ik hield erg van avontuur en geschiedenis ! De school bibliotheek was geweldig, elke vrijdag mochten we 3 boeken mee naar huis nemen . Ik had ze heel gauw uit !! Ook had een vriendin hele leuke boeken.

 19. Ik begon met het lezen van de Kameleon, dit was op 8 jarige leeftijd in 1961. Daarna volgden De Vijf, Biggles, Leonard Roggeveen, Guus Betlem (jongensboeken), WN van der Sluys, Pieter Nierop, Wim van Helden en tenslotte Bob Evers. Deze Bob Evers boeken heb ik nog steeds, spannend en vol met humor

 20. Voorlezen. Dat werd bij ons( mij en mijn vrouw )thuis nooit gedaan. Heeft mijn lief altijd gemist. Dus begon ik jaren geleden – we zijn nu83 en 73 – s avonds in bed voor te lezen. We zijn nu bezig met boek nr 44 van de hele serie verhalen van Karl May. En als de serie uit is, beginnen we weer bij nr. 1! Want dat was al weer zo een 20 jaar geleden!

 21. Ik was vroeger ook dol op lezen. Totdat ik voor mijn tentamen VWO (1982) 30 boeken Nederlands, 15 boeken Duits en 15 boeken Engels gelezen moest hebben. Dat heeft mijn liefde voor lezen tot op de dag van vandaag volledig verziekt. Ik heb daarna nauwelijks nog een boek gelezen.
  Toen mijn kinderen klein waren, heb ik ze wel altijd voorgelezen voor het slapen gaan, maar dat telt niet mee 🙂

 22. Ja kruist tocht in spijkerbroek was er 1 helaas staat er 2 niet bij mijn nmr 1 boek was de zilverkus nmr 2 boek was azzazel en nmr 3 boek was kruis tocht in spijkerbroek

 23. Ook ik houd van lezen. Ben nu 69 jaar, vroeger op een klein dop in Friesland konden we boeken lenen uit de bibliotheek via het hoofd van de school. Boeken bestellen uit de catologus en die kwamen dan in zwarte kaften in een kist bij het hoofd van de school. Ben nog altijd lid van de bibliotheek. Ook heb ik nog veel jeugdboeken, zelfs boeken die van mijn moeder zijn geweest. Lezen is en blijft een hobby, soms meerdere boeken tegelijk….

 24. Ik (77) ben ook gek op lezen en nog steeds. Zodra ik kon lezen nam mijn moeder me mee naar de bibliotheek op de Enk. Daar had je ook een leeszaal.
  Daar was ik ook vaak te vinden woensdagmiddag. In de bibliotheek werkte in mijn ogen een oude vrouw met plastic kapjes om haar polsen met haar handen ging ze door de kaartenbak. Je stond in een rij te wachten, het was doodstil en o wee als je sprak keek ze naar je met boze blik.
  Ik ben nog steeds lid van de bibliotheek, dat was het eerste wat ik deed met al die verhuizingen. Ik kan mij geen leven in denken zonder boek.
  Mijn moeder was ook een grote lezer. Dus het zat in de familie. Met elke verjaardag en Sinterklaas zat er wel een boek bij. Zo heb ik nog de hele serie van Bolke de Beer, Het zwarte poesje, bruin de beer. Ik las ze niet een keer. Maar wel 3 of 4 keer. In de soete suiker bol was ik ook gek op. Het is te veel om op te noemen wat ik niet heb gelezen.

 25. Hans Evers, geboren in 1943 in Amsterdam

  Ik hield ook en houd nog steeds van lezen. De boeken van Karl May met Winnetou en Old Shatterhand natuurlijk, ik heb er nog een stel als pockets. Ook boeken over de zeevaart uit vroeger tijden, de zeilscheepvaart dus. Dan de strips van Ollie B. Bommel en Tom Poes, in de krant, later ook als boek. De boeken van Tolkien. Mijn vader had een abonnement op de boeken van de Arbeiderspers, zoals Winden waaien om de rotsen uit een trilogie van Gulbranssen. Er waren ook jongensboeken met mijn naamgenoot Bob Evers, dat was geloof ik een Amerikaan. Ook boeken over Indonesië zoals Orpheus in de dessa. Aan het eind van mijn lagereschooltijd werd ik lid van de Openbare Bibliotheek en daarvan heb ik heel veel boeken gelezen. Je mocht er 2 per keer uitlenen. Op de HBS moesten we voor de talen Nederlands, Frans Duits en Engels 2 boeken per jaar lezen en daarover een opstel schrijven. Bij het mondelinge eindexamen werden over zo’n boek vragen gesteld. Sommige klasgenoten vonden die leeszwang verschrikkelijk, ik heb het altijd graag gedaan.

 26. Bij ons in de klas werd op vrijdagmiddag altijd voorgelezen uit de Bob Evers serie. Humor en spanning wisseleden elkaar af. Dhr. van de Wijngaard, onze leraar kon heerlijk vertellen en voorlezen. Door hem heb ik mijn liefde voor geschiedenis gekregen. Heerlijke verhalen die super verteld werden.

 27. Mijn moeder las elke avond voor. Eerst de gebruikelijke kinderboeken van natuurlijk Annie M.G. Schmidt en Astrid Lindgren, maar wat me het meest is bijgebleven was ‘Kazan de Wolfshond’. We zaten dan met z’n allen op de bank dicht tegen elkaar, want het was ontzettend spannend. Wij vonden Pinkeltje wel leuk en ook kabouter Piggelmee. We hadden een electrische klok en af en toe maakte die een tikkend geluid en mijn vader heeft jarenlang vogehouden dat kabouter Piggelmee aan het werk was.
  Mijn eerste eigen boeken waren de boeken van ‘Lassie’. Ook de Pietje Bell reeks heb ik verslonden.
  En eind lagere school bijna de complete serie van Biggles. Hoewel hij piloot was, heeft dat er wel toe bijgedragen dat ik uiteindelijk kapitein op de wilde vaart ben geworden.
  Strips waren in die tijd eigenlijk slechte literatuur, maar Suske en Wiske, Kuifje werden toch ook wel gelezen.

 28. Boeken liggen hier overal op stapeltjes. Lezen was en is nog steeds een hobby. Tegenwoordig van alles en nog wat, van vroeger heb ik nog staan de serie van Joop ter Heul en van Marijke.
  Overigens ben ik ook een liefhebber van de Donald Duck

 29. Ik ben iets ouder (plm. 20 jaar) en ook ik las alle boeken ‘stuk’…1x in de week naar de bibliotheek, en gelukkig kochten mijn ouders ook veel boeken. Mijn favorieten: De serie van Het huis op de prairie van Laura Ingalls-Wilder, de vijf van Enid Blyton, Pitty op kostschool, Billie Bradley, alle boeken van An Rutgers van der Loeff, Brief voor de koning van Tonke Dragt, de Kameleon-serie, Dik Trom, Pinkeltje, Ernst-Jan & Snabbeltje, Saskia & Jeroen, Jip & Janneke, later de boeken van K. Norel over de oorlog (Engelandvaarders), De scheepsjongens van Bontekoe niet te vergeten, en uiteindelijk zeker ook de Hobbit en In de ban van de ring van Tolkien – overigens fantastisch vertaald door Max Schuchart.
  Mooi verhaal: ik kon al lezen voordat ik naar de 1e klas (nu groep 3) ging, en ik las ook allemaal boeken van mijn overgrootmoeder: groot was de consternatie op school toen ik woorden als mens, bos, vis met sch schreef!
  Ook ik lees vaak 2 of 3 boeken door elkaar. En in deze rare tijd neem ik ook echt de tijd om lekker te zitten lezen: ik kom mijn tijd wel door – eigenlijk nog meer tijd nodig om alle nieuwe boeken te gaan lezen!

 30. Sorry, zie net in mijn reactie een foute zin staan: Niets was fijner als de grote kist… moet zijn: Niets was fijner dan de dag dat de grote kist… Zou u dat alstublieft kunnen verbeteren? Dank…

 31. Mijn vader was hoofd ‘ener Roomsch-Katholieke jongensschool’, zoals we altijd van hem moesten zeggen als vreemden vroegen wat hij deed voor de kost.
  Hij beheerde dus ook de bibliotheek in het parochiehuis van het dorp. Niets was fijner dan de dag dat de grote kist vol nieuwe boeken bij ons thuis werd afgeleverd. (Gebeurde dat eens per kwartaal, eens per jaar? Ik weet het niet meer.)
  Eerst werd dan gekeken of in de kist geen boeken zaten die door de controleurs uit Rome op de Index waren geplaatst; dan druiste de inhoud kennelijk in tegen het katholieke geloof en mochten dus door katholieken niet gelezen worden. (Weet eigenlijk ook niet wat mijn vader er dan mee deed; terugsturen waarschijnlijk?)
  Wij, de drie ‘grote’ van wat uiteindelijk 8 kinderen zouden worden, mochten helpen uitpakken, op stapels leggen voor jongens, meisjes, op leeftijd sorteren; de boeken voor volwassenen werden op genre gesorteerd.
  Vervolgens kregen de boeken een gekleurde stikker op de rug, zodat je kon zien op welke plank ze thuishoorden, en daarna een plastic omslag (aanvankelijk los, later met plakfolie), waarbij de voor- en achterkant van de stofomslagen eerst uitgeknipt en op het boek zelf werden geplakt. Ook zijn er tijden geweest dat de boeken met (donkergroen of -rood papier werden gekaft, maar dat zag er kennelijk te eenvormig uit en noodde niet tot lezen.)
  Als dank mochten wij eerst zelf de mooiste boeken lezen voordat ze in de bibliotheekkasten werden gezet, waarbij we ook weer mochten helpen.

  De serie van Miesje Sandelhout was mijn favoriet, mijn broer las onder meer over Arendsoog en Pim Pandoer. De jongere generatie uit het gezin heeft zeker ook herinneringen aan de dorpsbibliotheek, toen was ik echter het huis al uit.

  Ik weet niet anders dan dat ik mijn héle leven al boeken verslind. Heb van lezen (als kunstredacteur) en schrijven (journalist; later redacteur bij uitgeverijen) mijn vak gemaakt. Een geweldig vak dat ik nog steeds met liefde uitoefen…

 32. De serie’s van Enid Blyton , de vijf, avonturen serie, de Dolle tweeling. Ook boeken van Thea Beckman en heel veel sprookjesboeken. Mijn favoriete boek was Ratje. Dit leesboekje is zeker al 50 jaar oud en wel 20 keer gelezen. Het staat nog steeds in mijn overvolle boekenkast. Ik bewaar het boek als een kostbare herinnering.

 33. Winnetou en Old Shatterhand ! En later en nu nog steeds alle boeken van Karl May die zich in het Midden-Oosten afspelen, voornamelijk omdat ik een paar jaar in het Midden-Oosten gewoond heb. Geweldig!

 34. Heerlijke boeken,,,ook Afkes Tiental,,de dolle tweeling,,Pitty`s kostschool jaren..en Joop Terheul…ik zou ze zo weer willen lezen

 35. De hele Bob Evers serie, de Hardy’s en nu zelfs nog Biggles…. ik heb van de laatste nu bijna alle pockets.
  Liever een boek dan een spelcomputer!!!! Hoewel de e-reader ruimtebesparend mee gaat op vakantie!!

 36. De Olijke Tweeling, daar waren ook heel veel delen van…..
  De Vijf, dat speelde in Engeland, ook hiervan waren veel delen. Ouderwets allemaal…. is nu denk ik niet meer te leven

 37. Ook ik was een boekenwurm, onder de trap hadden we een kastje en daar ging ik in zitten lezen zodat ik minder gestoord zou worden De boeken van de olijke tweeling vond ik geweldig, en de vijf detectives en een heel zielig boek van Vogeltje over een meisje met polio. En veel spannende boeken. Nog steeds mag ik heel graag lezen maar nu meestal op de e-reader, dat is vooral in bed handig omdat er een lampje in zit. Ook voorlezen aan de kinderen heb ik veel gedaan met als gevolg dat ze beiden graag lezen.

 38. Boek verslaafd ben ik altijd geweest, las echt alles. Begon met alles van W.G. Van der Hulst, daarna Anne de Vries en de witte/ zwarte raven boekjes. Arendsoog, Engelandvaarders, Reis door de nacht waren toch wel favoriet. Naarmate ik ouder werd, veranderde ook de interesses dus andere boeken: James Michener en dat soort schrijvers genoten mijn voorkeur. Nu lees ik vrijwel alles, ook veel Engelse boeken maar fantasy, af en echte vrouwenboeken lees ik niet.

 39. Het boek op je foto, kruistocht in spijkerbroek viel me als eerste op, 1. was mijn allereerste serieuze dikste boek, 2. kon me helemaal verliezen in het verhaal en heb het boek als kind bijna in 1 adem uitgelezen!

 40. Arendsoog en Biggles waren de serieboeken die me op het lijf geschreven waren.
  Ben in 1948 geboren en zo kort na de oorlog blijft mij de driedelige serie Reis door de nacht me goed bij. Temeer, omdat de bovenmeester, dhr.Monster spannend vertelde over de KP, de knokploegen. Fijne lagere schooltijd gehad.

 41. Herken me volledig in dit verhaal en heb de boeken nog.
  Marjoleintje, geertje serie, dappere Kari, en eerst de gouden boekjes .
  Voor mijn kinderen de Jip en Janneke en pluk van de Pettenflat, visje bij de thee boeken en nu voor de kleinkinderen diezelfde en ook veel nieuwe…zoals het onderbroeken mysterie waar een opa en oma in een bejaardenhuis gaan wonen en hun 2 kleinkindeten even komen logeren en dan ontdekken dat de directrice van het huis stiekem onderbroeken oplegt, ze gieren er elke keer om van het lachen.
  Ook Kluitmanboeken zoals de Kameleon vond ik vroeger leuk maar Pinkeltje ook niet zo…nu om voor te lezen ook niet.
  Heel veel boeken zijn nu ouderwets om voor te lezen qua woordkeus.