Laatst toegevoegde verhalen

Koffie doet groeien!

Elk jaar, met 1 april, probeer ik een originele grap te bedenken voor mijn groep kinderen. Dat valt niet mee, want de
Lees verder >

Zenuwen voor het kerstdiner.....

Het zal ergens halverwege de tachtiger jaren geweest zijn. Ik zat in de zesde klas van de basisschool en eigenlijk le
Lees verder >

Meester, ik hou van je!

Al ruim 30 jaar ben ik meester in het basisonderwijs, maar ik heb maar één keer een oprecht gemeende liefdesverklarin
Lees verder >

De kruikenzak

Het is zo vreemd dat ik me weinig van allerlei lessen meer herinner. Ik was nogal verlegen en zei niet zoveel, maar b
Lees verder >

Huishouden in de jaren '50

Ik herinner me dat als mijn moeder aan het strijken ging. ik bij haar mocht staan met een eigen ministrijkplankje en
Lees verder >

Stuur nu ook jouw verhaal in!

Heb jij zelf ook een leuk, mooi, spannend, grappig of ontroerend verhaal te vertellen? Aarzel dan niet langer en plaats dit op de site, deel het met de redactie en misschien staat jouw verhaal binnenkort hier!

SchoolBANK blikt terug samen met jou

Welke muziek luisterde je vroeger, wat was de modetrend op jouw middelbare school? De SchoolBANK-redactie selecteert de leukste verhalen van SchoolBANK-gebruikers. Wil je jouw verhaal hier ook teruglezen? Schrijf je verhaal en verstuur 'm met één druk op de knop naar de redactie, en wie weet staat jouw verhaal volgende week hier!

Speelgoed (15)
Mode (36)
Muziek (7)
Eten en drinken (1)
Meer...

Leraren (69)
Klas uitgestuurd (23)
Overblijven (7)
Spijbelen (8)
Meer...

Verjaardag (6)
Sinterklaas (10)
Kerst (6)
Overige feestdagen (9)
Meer...

Schoolreisje (17)
Reünie (7)
Sportdag (9)
Schoolfeest (7)
Meer...

Eerste liefde (36)
Gedichten (13)
Uit 't oog verloren (6)
Trouwen (1)
Meer...

Buitenspelen (70)
Buurtvrienden (21)
Buurthuis (4)
Sport (7)
Meer...

Verzet (18)
Bevrijding (16)
Vriendschap (5)
Hongerwinter (16)
Meer...

Tv en tv-programma's (27)
Radio en radioprogramma's (12)
Muziek en bands (21)
Films (3)
Meer...

Huisdieren (28)
Familiegeschiedenis (57)
Tradities (9)
Vakantie (16)
Meer...

Verhaal van de week

Koffie doet groeien!

Elk jaar, met 1 april, probeer ik een originele grap te bedenken voor mijn groep kinderen. Dat valt niet mee, want de kinderen zijn op zo'n dag heel gespitst op 1 aprilgrappen. Vanaf het luiden van de schoolbel zijn de grappen niet van de lucht. "Meester, uw veter zit los." Voor de grap kijk je dan even naar je schoenen (met klittenband), zodat de grappenmaker ook nog een beetje lol heeft. In voorgaande jaren had ik geslaagde grappen kunnen bedenken. De kinderen verwachtten dit jaar ook weer een 1 aprilgrap van de meester. Maar de meester vertelde dat hij geen 1 aprilgrap had bedacht. En dat was geen grap.

Na de pauze diende de 1 aprilgrap zich, letterlijk, op een presenteerblaadje aan. Twee moeders van de schooltuincommissie kwamen de klas binnen met verschillende bakjes aarde, op een dienblad, en een zakje zaden. Het grote zaad liet ik verschillende kinderen in de aarde stoppen, vijf in elk bakje. Terwijl de kinderen weer aan het werk waren, goot ik mijn bakje koffie (was toch al koud) over de bakjes aarde. Eén jongen in de klas merkte het op: "Meester, waarom giet u er koffie op?" "Wat zeg je?" vroeg ik, om de aandacht van alle kinderen te wekken. "Waarom giet u koffie op de bakjes?" "Weet je niet, dat koffie de groei stimuleert", antwoordde ik, het laatste restje koffie over de aarde uitgietend, "de zaadjes worden sneller een plantje." Dat werd niet direct geloofd door het overgrote deel van de kinderen. Met een serieus gezicht ging ik verder: "Wat zit er in koffie?" "Cafeïne", wist één van de leerlingen te vertellen. "Heel goed! En welke werking heeft cafeïne?" "Cafeïne pept op!" "Juist ja, het heeft een stimulerende werking. Ook bij zaden en plantjes werkt het. Koffie stimuleert de groei. Nooit van gehoord?"

Of de kinderen het geloofden of niet, mijn 1 aprilgrap was geboren. Tussen de middag fietste ik snel naar de bloemist en kocht verschillende bloeiende viooltjes. In de klas knipte ik de bloemetjes eruit en gooide ze weg. Het overgebleven groen plantte ik in de bakjes, in ieder bakje vijf.

Nog niet iedereen was binnen toen een kind de plantjes ontdekte en enthousiast riep: "Meester, het heeft gewerkt!" "Wat heeft gewerkt?" vroeg ik quasi onwetend. "De koffie!" De kinderen kwamen rond de bakjes met groen staan. Verbazing en enthousiasme vulden het lokaal. "Dat ga ik thuis ook proberen!" opperde een kind.

Op het moment dat een van de kinderen onraad rook, maande ik een ieder te gaan zitten. Op het digitale schoolbord had ik de eerste les van de middag voorbereid. Ik 'onthulde': GROND + ZAADJES + KOFFIE = ... 1 APRIL !

Sommigen geloofden niet dat het een grap was. Anderen voelden zich zo stom. "Maar u zei" protesteerde er één, "dat u geen 1 aprilgrap had bedacht. "Dat had ik ook niet," glimlachte ik, "en dat is geen grap." "Maar die plantjes dan?" "Die heb ik even snel bij de bloemist gehaald, tussen de middag." En het was nog lang onrustig in de klas, die middag op 1 april……

Dit verhaal is ingestuurd op 4 maart door Paul Suijk.

Copyright 2014 Sanoma Digital The Netherlands B.V.
SchoolBANK.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep