1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Volgende

Dieren in voorjaarsstemming

Het is lente in de dierentuin. In dit filmpje uit 1950 verlaten de dieren uitgelaten hun winterverblijven en springen vrolijk in het rond. Wij vonden dit heel grappig om te zien.

Wat doe jij om de lente in te luiden?

Zakgeld voor de armen

Van 27 tot 31 maart is het de week van het geld. In deze week wordt kinderen geleerd om verstandig om te gaan met geld en komen thema's als sparen, uitgaven en zakgeld aan bod. In de jaren '50 kregen kinderen van 12 jaar gemiddeld 50 cent als zakgeld. Omgerekend is dit ongeveer 20 eurocent. Van dit geld gingen kinderen bijvoorbeeld naar de film of kochten zij schoolspullen.

Kreeg jij vroeger zakgeld? Zo ja, weet jij nog hoeveel dat was?

SchoolBANK'er Carol kreeg geen zakgeld maar moest door een leugentje opeens f 2,50 inleveren...

Lees hier het hele verhaal.

In 1958 zat ik in de vierde klas van de lagere school toen de juffrouw vertelde over de kinderen in Afrika die heel erg arm zijn. Ze lopen in lompen en op blote voeten en moeten vaak met een van de honger rammelende maag gaan slapen. Ze hebben geen school, geen schriften en geen potloden. Leren lezen en schrijven doen ze met een stok in het stoffige zand. "Dat vinden jullie natuurlijk allemaal erg zielig en daarom zullen jullie vast wel een paar weken lang een beetje van je zakgeld willen uitsparen om geld voor deze kindertjes te verzamelen, zodat zij ook fatsoenlijk naar school kunnen gaan zoals jullie."

Helaas was er bij ons in het karige huishoudbudget geen ruimte voor zakgeld. Moeder was al blij als ze zoveel van de opgeschreven boodschappen in de boekjes van de kruidenier had weten af te betalen dat die ons naast het verzoek met meer geld over de brug te komen toch ook nog wat boodschappen wilde mee geven.

Maar wat ik wel kon was een vurig opstel schrijven dat bij deze actie hoorde. Ik schreef dat de kinderen in Afrika zo arm waren, dat ze geen geld hebben om kleren te kopen, en hun magere lijf maar nauwelijks kunnen bedekken met wat rafelige lompen. Bovendien hadden ze nog niet eens zoals wij normale laarzen, maar liepen ze op blote voeten. Slapen was door de enorme honger ook heel moeilijk voor ze. Maar het ergste was nog dat ze niet eens een school hadden en al helemaal geen schriften en potloden, zodat ze alleen maar met een stok konden schrijven in het droge zand. Ik ben blij voor die arme kindertjes dat de school een inzamelingsactie houdt en heb zelf ook weken lang bijna al mijn zakgeld bij elkaar gespaard zodat ik maar liefst f 2,50 heb kunnen inleveren.

Een paar dagen later riep de juf me bij haar, wat ik erg spannend vond. Ze maakte me blij toen ze zei dat ze mijn opstel erg goed vond, waarmee mijn argwaan wat wegzakte. Hierna volgde echter de vraag waar die f 2,50 was die ik bij elkaar had gespaard. Ik keek haar verbijsterd aan en zei in mijn radeloosheid dat ik die vergeten was mee te nemen. Hierop raadde ze me aan dat ik dat geld dan maar even thuis moest gaan halen. Ik wankelde met knikkende knieën de klas uit. Terwijl alle andere kinderen in hun klassen zaten, liep ik door de hoge stenen gang langs de rijen met jassen door de zware houten deur de school uit. De frisse lucht deed me goed, ik kon weer even adem halen. Maar al snel sloeg de angst weer toe, want ik moest straks natuurlijk wel terug en wat moest ik dan zeggen? De zo vertrouwde omgeving zag er opeens vreemd uit zonder andere kinderen. Ik dwaalde wat doelloos richting huis en na een tijdje weer langzaam terug richting school. Naar huis gaan had geen nut, aangezien het beloofde geld daar niet was. Bovendien zou het alleen maar gecompliceerder worden, omdat ik lastige vragen van mijn moeder zou krijgen.

Hoe lang ik moest wegblijven wist ik niet. De juf wist niet dat ik nog geen fiets had en een half uur naar huis lopen en een half uur terug, leek mij wat lang. Maar ik had ook geen horloge en nauwelijks tijdsbesef. Met lood in de schoenen ging ik weer de school en mijn klaslokaal in. Met gloeiende oren vertelde ik aan de juf dat ik heel goed had gezocht, maar dat mijn verstopte geld niet meer te vinden was. Ik zei dat iemand het misschien ontdekt had en weggenomen had. Ze keek me wat vreemd aan en ik was er zeker van dat ze precies wist hoe erg ik stond te liegen en verwachtte dan wel geen bliksemschicht uit de hemel maar wel een pijnlijke draai om mijn oren. Maar tot mijn grote opluchting liet ze me zonder verder moeilijk te doen weer in mijn bankje plaats nemen.

Dit verhaal is ingestuurd door Carol Cornelissen op 28 december 2010.


Voorloper van de bakfiets

Vroeger werden bakfietsen alleen gebruikt door de bakker of kruidenier om hun koopwaar te verplaatsen, maar tegenwoordig heeft de fiets een hele andere functie. De bakfiets wordt, voornamelijk in steden, steeds vaker gebruikt voor het vervoeren van kinderen. Maar ook vroeger was er een creatieve oplossing voor het meenemen van kinderen op de fiets. Deze mevrouw doet het even voor...

Zou jij dit aandurven?

Moeders wil is wet!

Luisterde jij vroeger naar het Radioprogramma Moeders wil is wet? Het ochtendprogramma werd van 1949 tot 1974 door de KRO uitgezonden en gepresenteerd door Mia Smelt. SchoolBANK'er Albert herinnert het zich nog precies.

Volgens Mia Smelt hadden huisvrouwen een steuntje in de rug nodig omdat ze 's morgens alleen thuis waren. De kinderen zaten op school, de mannen waren aan het werk en dus waren de vrouwen even 'onder elkaar'. Niet bij iedere huisvrouw stond de Beadeker in de boekenkast. Dit serieuze handboek voor de beginnende huisvrouw stond vol tips over het huishouden en de opvoeding van de kinderen. Op die leemte speelde Mia Smelt handig in. In feite verzorgde ze een soort gesproken Baedeker, afgewisseld met vrouwen die verzoekplaatjes konden aanvragen en elkaar de groeten deden.

De 25-delige Beadeker besteedde in elk deel aandacht aan een probleem waar jonge vrouwen mee zouden kunnen worstelen. Verschillende onderwerpen kwamen aan de orde zoals; 'Huishouden op rolletjes', 'Van vingerhoed tot strijkplank' en 'De weg naar het hart', dat eigenlijk speciaal gericht was op de maag van de man in plaats van het hart. 'Hoe moet ik met mijn kind?', richtlijnen in twee delen over kinderopvoeding. Waar dyslexie en ADHD overigens nog niet in voorkwamen want de Beadeker had die problemen nog niet ontdekt. 'De toekomst van uw kind' en 'Uzelf, mevrouw.' Het mocht ook niet ontbreken aan zelfinzicht. Een belangrijke onderwerp dat niet overgeslagen werd was dan ook; 'Liefde zonder vrees'. Met daarop het volgende hoofdstuk; 'Gelukkig huwelijk'. Daar draaide het immers allemaal om. De huisvrouw moest ervoor zorgen dat een gelukkig huwelijk haar doel en streven was. Daartoe was en is ze hier op aarde, naar de toenmalige opvatting.

Het radioprogramma werd elke morgen op een vast moment onderbroken met de bekende riedel voor; "Zeg groenteman, wat eten we vandaag?" Chris Neijzen richtte het woord tot de huisvrouwen in het land. "Vandaag dames, ja dames, het is er de tijd van het jaar voor. De verrukkelijke wintergroente is er weer. Het ligt bij uw groenteman in het schap. Vandaag eten we heerlijke Brusselse lof. De gezonde groente die u gestoofd, gekookt en ook rauw als een salade kunt eten." Groente was aan het jaargetijde gebonden. Geen haricot vert of bloemkool het hele jaar door. Chris leuterde nog wat door met Mia over de bereidingswijze en welke saus het lekkerst bij de witlof zou smaken.

Daarna volgde een ogenblik van muzikale omlijsting door de niet weg te denken Jules de Corte. De blinde pianist, organist van Belgische afkomst, doordat zijn familie was gevlucht tijdens de Eerste Wereldoorlog. Met zijn gevoel voor droge humor leidde hij een liedje in. Wie kent ze niet? De liedjes die hij op monotone toon zong zoals; Ik zou wel eens willen weten, Het sprookje van de Toto, De reuzen van de middelmaat, of Het kleine mannetje. Honderden liedjes liggen nu te verstoffen. Je hoort ze nog zelden.

Voordat "Moeders wil is wet" de ether inging klonk in de vroege morgenuren de piano van Arie Snoek door bos- en polderland, begeleid door de altijd opgewekte stem van Ab Goubitz. "Goede morgen luisteraars, staat u allen klaar...? Dan beginnen we met de eerste oefening. En strek, en buig, en voor en achter! En nu de armen omhoog, en naar achter en naar voor, goed zo... En nu links en dan rechts en nog een keer! Zo..., nu even rust op uw plaats en haalt u diep adem dames. Goed zo, dames... Dan nu de volgende oefening." Meneer Goubitz begon het tempo duidelijk op te voeren. "En, buigt u maar, en strekt u maar...,"

Bij ons in de straat heeft Ab Goubitz nooit succes behaald. Ik kan me geen van de buren herinneren die zich verleid hebben gevoeld tot een dwaze vertoning in de huiskamer. Of de gordijnen moeten dicht zijn gebleven en de radio op halve sterkte hebben gestaan. "Dat is iets voor daarboven in Holland", zei mijn moeder altijd. "Daar houden ze wel van dit soort dingen. Ik doe er in elk geval niet aan mee."

Dit verhaal is ingestuurd door Albert op 20 januari 2011.


Grootmoeders huiselijke wijsheden

Sinds 1965 is het huishouden drastisch veranderd. In tegenstelling tot vandaag de dag was men vroeger zeer creatief in het huishouden omdat er nog niet zoveel producten op de markt waren. Tegenwoordig is er voor elke vlek een product beschikbaar. Wondermiddeltjes en goede adviezen werden dan ook van generatie op generatie doorgegeven en zijn nog steeds reuze handig!

Wij delen graag 8 simpele maar zeer effectieve tips! Welke ga jij proberen?

1. Vieze spiegel?

Heb jij nog een oude zijden pyjama in de kast liggen? Even nat maken met lauwwarm water en een beetje gin en over de spiegel heen wrijven. Tada, je vieze spiegel is weer brandschoon.

2. Aangekoekte oven?

Smeer de oven in met vloeibare groene zeep. Zet er een glaasje ammonia in, doe de ovenklep dicht en laat 24 uur intrekken. Daarna kun je het vuil eenvoudig met een sponsje afnemen.

3. Afwasmiddel op?

Meng wat allesreiniger met shampoo. Goed schudden en je kan weer even vooruit.

4. Doffe brillenglazen?

Doe wat eau de cologne op een schone doek en wrijf je brillenglazen hiermee schoon.

5. Vetvlek?

Leg een stukje grauw papier (waarin groente en fruit wordt verpakt op de markt) tussen de vlek en het strijkijzer. De warmte van het ijzer zorgt ervoor dat het papier al het vet opneemt en de vlek verdwijnt.

6. Strepen op je ruit?

Pak een oude krant en maak er een prop van. Ga met de prop over de strepen en deze verdwijnen als sneeuw voor de zon.

7. Verstopte afvoer

Spoel eens per maand een kopje koffiedrap door de afvoer. Je zult merken dat de afvoer door de schurende werking nooit meer verstopt raakt.

8.Kalkaanslag in de waterkoker?

Doe een flinke scheut azijn in de waterkoker, vul aan met water en laat koken. Spoel een aantal keer na en je zult merken dat alle kalk is verdwenen.

Heb jij zelf ook nog een goedbewaard schoonmaakadvies? Wij zijn benieuwd!


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Volgende
 
 

Sta jij ook op een klassenfoto?

Meer dan een kwart miljoen klassenfoto's doorbladeren is niet nodig! Bij Klassenfoto's doorzoeken vul je jouw naam in, of die van iemand anders, en we zoeken het voor je op!