Een reünie organiseren; voorbereidingen en tips

Na al die jaren je klasgenoten van vroeger weer terugzien – wie speelt er niet met die gedachte? Dankzij SchoolBANK hebben er al duizenden reünies plaatsgevonden. Enthousiaste oud-klasgenoten vertelden ons over hun ervaringen- wat was er leuk, wat ging er minder goed? Daardoor hebben we bij SchoolBANK heel wat kennis opgedaan over reünies. We weten hoe leuk het kan zijn, maar ook wat er allemaal bij komt kijken. Die kennis willen we graag met je delen.


Begin op tijd met het plannen en voorbereiden van je reünie

Ten eerste; onderschat niet hoeveel tijd het kost om alle klasgenoten en leraren terug te vinden. Het is tegenwoordig met het gebruik van sociale netwerken gelukkig wel een stuk gemakkelijker geworden, maar zeker als je een reünie organiseert voor een hele school nog een hele klus. Ten tweede kunnen er natuurlijk meer mensen aanwezig zijn als ze de datum op tijd weten. En ook niet onbelangrijk; het is handig om ruim van te voren een locatie te regelen. Als je een datum en tijd prikt, houd dan rekening met mensen van ver moeten komen en met schoolvakanties.


Organiseer de reünie niet in je eentje

Afhankelijk van de grootte van je reünie stel je een reüniecommissie samen van ongeveer 4 tot 6 personen. Maak afspraken over vergadermomenten, verdeel de taken en maak na iedere bijeenkomst een actielijst met punten die de commissieleden moeten uitvoeren. Zoek daarnaast ook naar vrijwilligers die ook op de dag zelf willen meewerken. Dan heeft de commissie zelf ook de tijd om bij te praten met oude bekenden.

Reünie organiseren

Kondig je reünie aan via SchoolBANK.nl, andere sociale netwerken en plaats een oproep in de krant

Via SchoolBANK kun je aankondigen dat je een reünie gaat organiseren. Er wordt dan een pagina aangemaakt waar je je informatie kwijt kunt en waar mensen gratis contact met je kunnen opnemen, er komt dan een melding op de pagina van de school, een melding in de nieuwsbrief en je kunt alle mensen die zijn aangemeld bij je school een uitnodiging sturen. Naast SchoolBANK, kun je misschien ook gebruik maken van netwerken als Linkedin en Facebook, een oproepje in de plaatselijke krant zetten en/of de school vragen om bewaarde adressen van oud-leerlingen.

Aanmelden en budget

Zodra het programma is vastgesteld, is het handig om een begroting op te stellen en te bepalen wat de reünisten moeten bijdragen. Het is makkelijk als de mensen die van plan zijn te komen het bedrag van te voren over maken, dan hoef je niet alles zelf voor te schieten en pieker je op de dag zelf niet over de financiën. Als je de mensen ook op de dag zelf laat betalen, wil je natuurlijk wel weten hoeveel mensen je ongeveer kunt verwachten. Om dit wat gemakkelijker te maken kunnen mensen via SchoolBANK aangeven of ze aanwezig zijn of niet.

Tijdens de reünie

Stel een programmaboekje samen

Bijvoorbeeld met een voorwoord van de (oud-)directeur, verhalen over favoriete schoolherinneringen of statistieken over de aanwezigen (53% getrouwd, 61% heeft kinderen etc) en natuurlijk het programma van de dag.

Maak goede afspraken over de catering

Doen jullie alles zelf of komt er een cateraar, hoe laat worden er hapjes opgediend, wie staan er achter de bar?

Bereid een praatje voor

Natuurlijk wil je iedereen graag welkom heten. Met een presentatie met oude foto’s en wat anekdotes over vroeger stimuleer je mensen om herinneringen op te halen en geef je ze gespreksstof. Wellicht is dit ook een goed moment om een docent die lang op de school heeft gewerkt of het vroegere schoolhoofd die alle namen van zijn scholieren kende in het zonnetje te zetten.

Denk na over parkeerplekken en stuur een routebeschrijving

Is er voldoende parkeergelegenheid of moet je mensen naar een parkeerplaats in de buurt leiden. Zijn hier vrijwilligers voor nodig?

Denk erover na of je stil wilt staan bij mensen die zijn overleden

Het kan natuurlijk dat er oud-schoolgenoten zijn overleden. Sommige mensen zullen dit niet weten. Je kunt er voor kiezen om een hoekje te maken met hun foto's en namen om ze te herdenken.

Zorg dat er een fotograaf aanwezig is

Natuurlijk wil iedereen met zijn oude klas op de foto. Het is natuurlijk extra leuk als je mensen op dezelfde manier op de foto zet als vroeger. Zorg dat je de oude klassenfoto hebt en positioneer iedereen op dezelfde plek en in dezelfde houding. Als een professionele fotograaf te duur is er misschien wel een oud-schoolgenoot die goed is met een camera en foto’s wil maken. Zorg dan wel voor een bosje bloemen of cadeaubon als bedankje!

Zorg voor naambordjes

Zo herkennen mensen elkaar gemakkelijk.

En tot slot: veel plezier!

Tijdens een reünie ga je toch een beetje terug in de tijd. Haal herinneringen op met je oud-klasgenoten en maak er een geslaagde dag van.


Reünie klassenfoto

Maak een reünie aan op SchoolBANK:

  • vermelding reüniekalender
  • vermelding wekelijkse nieuwsbrief
  • vermelding op de pagina van de school
  • RSVP-mogelijkheid reünist
  • actuele presentielijst
  • geïnteresseerden kunnen contact opnemen
  • helpdesk (op werkdagen bereikbaar)

Reünie tip 1

Verdeel de ruimte in tijdvakken zodat iedereen elkaar makkelijker kan ontmoeten. Bijvoorbeeld met het behulp van kleuren of door borden met jaartallen te plaatsen.

Reünie tip 2

Hang oude foto’s op. Vaak zijn er prachtige foto’s van vroeger beschikbaar. Oude klassenfoto’s, foto’s van schoolreisjes, klassenfeesten en sportdagen. Vele van deze foto’s vind je terug op SchoolBANK.nl. Hiervandaan kun je ze makkelijk zelf uitprinten of laten afdrukken door een fotoservice.

Oude foto's reünie tip

Reünie tip 3

Maak een nieuwsbord. Je school is vroeger vast wel eens in het nieuws geweest, dus je kun ook op zoek naar krantenknipsels om op te hangen. Zoek via het archief van de school, bij het gemeentehuis of in de bibliotheek. Heb jij nog toevoegingen? Goede ideeën of juist dingen waar je op moet letten bij het organiseren van een reünie? Laat het ons weten via service@schoolbank.nl!

Benieuwd of er binnenkort op jouw school een reünie plaatsvindt?

Zoek jouw school hier:

Verhalen over reünies

We horen regelmatig verhalen over geslaagde reünies. Wil je alvast wat inspiratie opdoen? Dit zijn enkele van deze verhalen:

Reünie per weekendretour
Nog net zo gek als vroeger
Verslag reunie Oosterparkschool 1954-1960
Xes oude kinderen
Reunie: terug in de tijd