Lijfstraffen

Deze week vonden wij het verhaal van SchoolBANK'er Günther, die openhartig vertelt over de (lijf)straffen die zijn juf op de basisschool aan hem en anderen gaf. Iets wat tegenwoordig onvoorstelbaar is, was toen orde van de dag. Herken jij je hierin? Kreeg jij vroeger ook wel eens zulke straffen van je juf of meester? Lees Günther's verhaal hieronder, reageer en stuur jouw eigen, bijzondere verhaal ook op naar service@schoolbank.nl!

Het liniaal op de knokkels...
"In de tijd die ik op de lagere school heb doorgebracht, en zelfs later nog, waren lijfstraffen nog heel gebruikelijk. Op het maken van een inktvlek stond bijvoorbeeld een afranseling met een liniaal over de knokkels van je hand. Dat was uiteraard buitengewoon pijnlijk."

"Het was helaas een dagelijks terugkerend ritueel, want het materiaal waarmee moest worden geschreven, was van oorlogskwaliteit. Je kreeg een afgekloven penhouder waarin een gespleten en totaal verroeste kroontjespen was bevestigd. De pen moest je dompelen in een soort van vloeibaar schuurpapier. Het papier zelf had meer weg van het materiaal waar toiletrollen van werden vervaardigd. We moesten het er maar mee doen."

"Bij het schrijven was het maken van een vlek dus gegarandeerd. De juf - ik noem geen naam - stond al op de loer en kwam bij het constateren van de bewuste doodzonde al aangerend met de liniaal in aanslag. Ik zag hoe mijn buurman, Jan Noteboom, in elkaar kromp van de pijn. Daarna was ik aan de beurt. Ik was weliswaar niet groot en sterk, maar wel watervlug. Ik had de liniaal al in de hand voordat de juf kon slaan. Het gebeurde in een opwelling, ik wilde die pijn gewoon niet meer. Ik gaf haar een paar ferme tikken over haar hand, waarop zij luid wenend de klas verliet! Ik en de andere leerlingen bleven verbouwereerd achter."

"Even later kwam de heer Jager binnen en zei: "stoute jongen, dat mag toch niet?" Waarop ik hem vroeg of zij ons dan wel mocht slaan. Nee, dat mocht ook niet, en zo liep het voor mij met een sisser af. Deze juf heeft daarna nooit meer met de liniaal geslagen. Wat een opluchting was dat."

 
 

<< Terug naar de vorige pagina