Het nabootsen van de schoolbel

Wat ik altijd nog leuk vond om te vertellen aan anderen, onze kinderen bijvoorbeeld, waren de ondeugende streken die ik op school uithaalde. Ik kon de schoolbel, nou meer een zoemer, behoorlijk nabootsen. Dan vroegen enkele medeleerlingen aan mij: "Kom Manus, de bel nadoen." Het was dan meestal tien minuten voor het daadwerkelijke eindigen van het lesuur. Op het moment van mijn gezoem pakten enkele leerlingen al hun tassen om wat ander lawaai te maken want ik moest het wel even volhouden, dat gezoem nadoen. De betreffende leraar of lerares keek dan op zijn of haar horloge en corrigeerde dan de tijd. Ik kon vooral dit leuk samen doen met Jacco Coppoolse, die kon er schitterend om lachen, geweldige vent. Zo konden we vaak wat minuten snoepen van de lesuren.

Ook bleef ik bij sommige lesuren weg, ik wachtte dan eerst tot de betreffende leraar/lerares zijn of haar absentenbriefje aan de buitendeur had opgehangen en dan liep ik onder de ramen gebukt naar die deur en streepte ik goed mijn naam als absente leerling door zodat ik toch niet absent was.

Bij o.a. de Engelse les van Dhr. Rijkers (aardige, geweldige man die helaas vroeg overleed aan die rotziekte) durfde ik als Dhr. Rijkers het één en ander op het bord schreef het raam van dat lokaal wijd open te doen. Dan liet ik mijn tas zachtjes vallen en kroop ik bij de volgende gelegenheid snel uit het raam, soms volgden er nog enkele anderen. We gingen dan naar de Petomaan of Ome Albert, de huiskroegen van de Corderianen.

Ik kan mij nog herinneren dat mijn tas al buiten lag en ik al half door het raam hing, Michel van Schaik had ook humor en riep dan door de klas, Meneer Rijkers, Manus valt uit het raam waarop deze omkeek en mijn handen alleen nog zag wegtrekken. Toen moest ik als de wiedeweerga daarna weer naar binnen en had ik inmiddels al de smoes verzonnen dat mijn tas uit het raam gevlogen was en ik deze had opgehaald. Michel schaterde van het lachen, hij had mij met een dosis humor erbij verlinkt, ik kon daar wel om lachen, prachtig!

Dit verhaal is ingestuurd door Manus Haneveld op 9 juli 2011.
 
 

<< Terug naar de vorige pagina