Afghaanse jas

De jaren 70 op de middelbare school was de soultijd. Wijde broekspijpen en blokhakken. Andere trend was die van vlinders van stof op je spijkerbroek naaien/strijken. De Afghaanse jassen waren een hot item. Tussen deze 'culturen' kleedde ik me met opgerolde spijkerbroek, daaronder gestreepte sokken met geitenwollen sokken daar overheen, daarbij passende oer-hollandse klompen. Boven de spijkerbroek mijn favoriete spijkerjasje met een pakje shag in het rechter borstzakje. In de winter was mijn Afghaanse jas (die een kort leven was beschoren, omdat in een stoeipartij mijn mouw aan flarden ging) en later de jopper (altijd blauw) mijn favoriete kledinglijn.

In de pauzes zocht souljeugd en blues/rock jeugd elkaar op en rookte een sigaret/shaggie in het fietsenhok. Bij de LTS (waar wij ook les hadden) werd 1 of 2 keer per jaar een disco gegeven. Deze was voor de Leao en LTS, er waren altijd veel meer jongens dan meisjes op die disco, het was toen nog niet 'gewoon' dat meisjes les volgden op de LTS. Elke week moesten wij van de Leao naar de LTS fietsen om daar handvaardigheid, naailes of gym te krijgen. Wij hadden nog zwemles op de Leao, dan moest je 20 minuten fietsen om een half uurtje te zwemmen, vervolgens weer op de fiets terug om de volgende schoolles te volgen. Het eerste uur begon om 08.10 en als je dan zwemles had,baalde je als een stekker. De dag daarvoor stond dan op het schoolbord in de gang wat voor gymles je had en vooral waar je naartoe moest.

De bosloop op het Dijnselburgersportpark was ook een favoriet van gymleraren, konden ze ons fijn rondjes laten lopen. Als je niet op tijd binnen was, mocht je nog een rondje extra of terugkomen in je vrije tijd. De school was kleinschalig, je kon er niet naar buiten kijken. De ramen zaten te hoog,we noemden de Leao dan ook wel Colditz. De leraren waren over het algemeen wel goed, zeker de conciërge was een favoriet persoon. Veel positieve herinneringen aan deze man. Hij was niet zo groot van stuk, had een bepaald soort humor en wist met iedereen op te schieten. Hij verkocht in de pauzes gevulde koeken,negerzoenen en ander lekkers. Voor koffie, chocola, thee en een waterig soepje moest je de automaat in het halletje hebben.

Ik kijk met plezier terug op deze tijd.

Dit verhaal is ingestuurd op 22 juli 2009 door Ingrid Geers.
 
 

<< Terug naar de vorige pagina